19 Şubat 2011 00:50

Zel Dağı’ndaki toplu mezar AİHM yolunda

DERSİM’de 1937-1938’de yaşanan katliamda öldürülen 80 akrabasının Zel Dağında toplu mezarda olduğu iddiasıyla daha önce İHD’ye başvuru yapan Kamer Balta, elindeki delillere rağmen Türkiye’deki yetkili makamların toplu mezarları açmaması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuracağını söyledi.Dersi

Zel Dağı’ndaki toplu mezar AİHM yolunda
Paylaş
Ferhat Arslan

DERSİM’de 1937-1938’de yaşanan katliamda öldürülen 80 akrabasının Zel Dağında toplu mezarda olduğu iddiasıyla daha önce İHD’ye başvuru yapan Kamer Balta, elindeki delillere rağmen Türkiye’deki yetkili makamların toplu mezarları açmaması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) başvuracağını söyledi.
Dersim’deki toplu mezarların açılması için kayıp yakınları harekete geçti. Dersim’de 1937-1938’de katledildikten sonra iki ayrı toplu mezara yüzlerce kişinin gömüldüğüne ilişkin daha önce İHD Dersim Temsilciliğine başvuru yapan Kamer Balta, 1937-1938’de Askeri Harekat ve kıyımda yüzlerce insanın bir mağarada kıstırılarak çocuk, yaşlı ve kadın demeden topluca katledildiği belirtti. Balta, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına daha önce isim açıklamadan başvurduklarını söyledi. Balta, “Dedemin kardeşi de vurulmuş orada, hatta vurulmadan önce Elazığ İstiklal Mahkemesinde uçak düşürdüğü iddiasıyla yargılanmış fakat ileri derecede gözünde katarakt olduğu için beraat etmiş. Zel Dağına geri dönünce orada öldürülmüş. 200 kişi orada topluca gömülü duruyor” diye konuştu. Söz konusu toplu mezarın Zel Dağı mıntıkasında olduğunu anlatan Balta, “Savcılık derhal araştırma başlatıp kendi inancımıza göre yeniden defnetmemiz için akrabalarımızın kemiklerini bize vermeli. DNA testi yapıp o cenazelerin kimlere ait olduğu ortaya çıkartılsın” dedi. “Türkiye toplu mezar ülkesi” diyen Balta, tüm deliller tanıklar ortada olduğu halde Türkiye yargısında sonuç alamamaları durumunda AİHM’e başvuracaklarını, katliamın unutulmaması içinde katliamın yaşandığı yerde anıt mezar yapmak istediklerini söyledi.
İHD Dersim Temsilcisi Barış Yıldırım ise harekete geçmek için savcılığa yaptıkları başvurunun sonucunu beklediklerini söyledi. (DersimDİHA)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Hükümet provokasyon peşinde

SONRAKİ HABER

İşte ‘ileri demokrasi’nin 3 günlük bilançosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...