26 Nisan 2011 10:50

AKP’nin Alevi raporuna Aleviler'den karşı rapor

AKP’nin Alevi raporuna karşı alternatif bir rapor hazırlayan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın (HBVAKV) raporunda AKP’nin raporunun, “Alevilerin tarih boyunca bu topraklar üzerinde maruz bırakıldıkları ayrımcılığı ve katliamları haklı ve meşru gören bir dil ve üslupla hazırlandığı” vurgulandı. Raporda Alevi k

AKP’nin Alevi raporuna Aleviler'den karşı rapor
Paylaş

AKP’nin Alevi raporuna karşı alternatif bir rapor hazırlayan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın (HBVAKV) raporunda AKP’nin raporunun, “Alevilerin tarih boyunca bu topraklar üzerinde maruz bırakıldıkları ayrımcılığı ve katliamları haklı ve meşru gören bir dil ve üslupla hazırlandığı” vurgulandı. Raporda Alevi kuşakların yıllarca sonra ana-babalarının, atalarının başına gelenlerin sorumlusunun hangi siyasal, yönetsel zihniyetin ürünü olduğunu unutmaması için AKP raporunu saklaması gerektiği kaydedildi.

HBVAKV, hafta sonu İstanbul’da düzenlediği Bölgesel Alevi Kurultayı’nda açıkladığı alternatif Alevi Raporu ile AKP’nin Alevi Raporu’na yanıt verdi.

Alevilerin kendilerini yeniden tanımlamaya kalkan, cemevlerini aşağılayan, Sivas Katliamı’nı  “insanların sevgi yetersizliği’nden öldüğü bir olay” olarak adlandıran AKP’nin Alevi Raporu’na tepkinin yer aldığı alternatif raporda, AKP’nin Alevi raporunu Alevilere karşı bir “hakaret”  ve “ibret vesikası” olarak değerlendirildi.

Raporda, Alevi örgütlerinin AKP’nin “Alevi açılımı”nı Aleviler olarak ciddiye alıp oturumlara katıldıklarını ancak daha ilk oturumda bile iktidarın niyetinin, “müzakere etmek ve sorun çözmek” değil, kendi önyargı ve klişelerini, açılım adı altında tescil ettirmek olduğunun açığa çıktığı belirtildi.

‘HER ALEVİNİN EVİNDE İBRET İÇİN BULUNMALI’

AKP’nin Alevi raporunun, Alevilerin tarih boyunca bu topraklar üzerinde maruz bırakıldıkları ayrımcılığı ve katliamları haklı ve meşru gören bir dil ve üslupla hazırlandığının altı çizilen alternatif raporda, bu zihniyetin asla unutulmaması için AKP’nin Alevi raporunun her Alevi ailesinin evinde bulunması gerektiği vurgulandı. Raporda, “Alevi kuşakların yıllarca sonra ana-babalarının, atalarının başına gelenlerin sorumlusunun hangi siyasal, yönetsel zihniyetin ürünü olduğunu unutmaması için AKP raporunun saklanması gerektiği” kaydedildi.

‘ALEVİLERİN SORUNLARININ SEBEBİ ALEVİLERMİŞ’

 “Bu metin Alevilerin yaşadıkları tüm sorunların asıl müsebbibinin Alevilerin kendileri olduğunu açıkça ilan etmekten çekinmeyen bir zihniyetin ürünüdür” denilen karşı raporda Alevileri, “zavallı bir topluluk” gibi yansıtan AKP raporuna karşı oldukça sert ifadelere yer verildi. Alevilerin, “yeterli özen gösterilmediği takdirde çok boyutlu bir güvenlik sorununun parçası olacakları” ifadesiyle tehdit edildiği ve bununla da yetinilmeyip onları “Aleviliklerine yaslanarak siyasi cinayetler işlemek”le itham edildiği belirtilen AKP’nin raporunun ve bu zihniyetin asla kabul edilemeyeceği vurgulandı.

‘AKP ALEVİLERİ BÖLMEK İSTİYOR’

Karşı raporda, “Bu iddia ve ithamların her bölümüne serpiştirilmiş olduğu raporun Alevilerle yapılan müzakerelere dayandığını iddia etmek, en hafif tabirle Alevilerle alay etmektir” denildi. Ne Arap Alevilerinin Alevi olarak kabul edildiğini ne de Bektaşi’lerin kabul edildiğinin belirtildiği raporda, AKP’nin Alevileri bölerek hatta bununla da yetinmeyip kendisi açısından makbul bir Alevi inşasına girişildiğinin altı çizildi. AKP’nin bu raporla cemevleri ve din dersleri konusunda suçüstü yakalandığının belirtildiği raporda bu sorunun tek başına Alevilerin değil, bu ülkedeki herkesin sorunu olduğu vurgulandı.

‘SİVAS’TA ÖLENLER, SEVGİSİZLİKTEN ÖLMÜŞ’

“Raporun Sivas Katliamı’na ve Alevilerin Madımak’ın müze olması talebine yaklaşımı ise, en hafif deyimle Alevilere bir hakaret niteliğindedir.” denilen karşı raporda, Alevilere Sivas’ta yaşatılana katliam demekten özenle imtina edildiğinin altı çizildi. Karşı raporda, AKP raporunda katliamın, sosyolojinin soğuk diliyle “Madımak Olayı” olarak adlandırıldığı, “Otel kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce ateşe verilmiş, ortaya çıkan arbede de çoğu Alevi olmak üzere 37 kişi karbon monoksit gazından boğularak hayatını kaybetmiştir” denilerek, Alevilerle alay edildiği kaydedildi.

Karşı raporda “Katliamı inkar eden ve müze talebini reddeden zihniyet, ölenlerin sağduyu ve sevgi yoksunluğundan öldüğünü yazan bir tabelanın otele asılmasını önerebilecek kadar fütursuzdur” denildi.

Raporda, “Rapor buysa, hükümetin, genel olarak siyasal evrenin Alevilere söyleyebileceği şey bundan ibaret bir alemse, bu ‘alemin krallığını’ da onlara terk ediyoruz” görüşü yer aldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şiddete maruz kalan sendikacı kadınlar yargılandı

SONRAKİ HABER

‘Soruşturmanın son aşamasına yaklaşıldı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...