19 Şubat 2011 00:47

Bu mudur ileri demokrasi?

Bölge’de, 15 Şubat öncesinde başlayan gözaltı furyası, eylemlere yapılan sert müdahaleler ve tutuklamalar nedeniyle ‘sıkıyönetim’ görüntüleri yaşanmaya devam ediyor. Bölge’de birkaç gün içinde 300’den fazla kişi gözaltına alınırken, onlarca kişi de polis müdahalesinden dolayı ya

Bu mudur ileri demokrasi?
Paylaş
Cumhur Daş

Diyarbakır’da ve  pek çok yerde yapılan gösterilere polisin sert müdahalesini gazetemize değerlendiren İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, yaşananlardan kaygı duyduklarını ifade etti. Polisin müdahalesini zaman zaman insan yaşamına mal olacak sertlikte olduğunu dikkat çeken Bilici, “Uzun süreden beri toplumsal gösterilere sert müdahalelerde bulunuluyor. AKP iktidarı polisin yetkilerini arttırdı. AKP’nin devleti bir polis devletine dönüştürdüğünü
düşünüyorum. Polisin bu tavrı bizi gerçekten kaygılandırıyor” dedi.

AKP DÖNEMİNDE HAK İHLALLERİ ARTI

İnsanların sokağa çıkarak şiddete başvurmadan istemlerini dile getirmesinin demokratik bir hak olduğunu belirten Bilici, “Ancak böyle giderse insanlar taleplerini nasıl dile getirecek? Hangi kesim olursa olsun bir saldırı var. Kürtler kültürel talepleri, kimlik talepleri için yürüyor. Ancak bakıyorsunuz bir tahammülsüzlük var, sert müdahale ediliyor. Hangi gün olursa olsun o güne bir değer biçmişse ve sokağa çıkmışsa bu halk, ona saygı göstermelisiniz. Üniversite öğrencileri demokratik bir üniversite için yürüyor. Öğrencilere sert müdahale ediliyor. İşçiler, emekçiler insanca yaşayabilmek için, emeklerinin karşılığını alabilmek için yürüyor. Bakıyoruz işçilere sert müdahale gerçekleşiyor. Bu gidişat Türkiye’yi kaosa götürür” değerlendirmesinde bulundu. “AKP’nin ileri demokrasisi nerede?​”diye soran Bilici şöyle konuştu: “Kürtlerin, işçilerin, öğrencilerin hakkı yok. Mahkemelerde anadilde savunma yapma hakkı yok. Bunların olmaması ileri demokrasi ise, tamam bu ülke ileri demokrasiyle yönetiyor. Demokratik açılım denildi, oldu mu? Önemli olan pratiktir. Hak ihlalleri raporları ortadadır. 2006 yılında 7 bin 700 olan hak ihlalleri 2010 yılında 23 bin 700 civarına yükselmiştir. Bu mudur ileri demokrasi?​”

AKP DEMOKRASİ DEDİKÇE BASKIYI ARTTIRIYOR

15 Şubat eylemlerinde polisin aşırı güç kullandığını belirten Avukat Meral Danış Beştaş, “Bu bizde ve kamuoyunda ciddi bir kaygı yaratıyor”dedi. Eylemlere tahammülsüzlüğün arttığını vurgu yapan Beştaş, “Demokratik eylemlere, basın açıklamalarına, yürüyüşlere izin verilmemesi söz konusu. Bir seçim atmosferine girildi. Öte yandan devam eden bir ateşkes var. Ancak bu durumda yoğun operasyonların olması, gözaltıların olması ortamı sertleştiriyor, insanları kaygılandırıyor” şeklinde konuştu.
AKP’nin ‘ileri demokrasi’ söylemini de hatırlatan Beştaş, “İleri demokrasi söyleminin ardından yoğun saldırılar yaşandı. İktidar partisinin en büyük handikabı bu. Demokrasi, açılım, ileri demokrasi söylemlerini görüntüyü kurtarmak için kullanıyorlar. Biz artık ne zaman demokrasi sözü duysak kaygılanıyoruz. ‘Bu sefer ne yapacaklar’ diye düşünüyoruz. AKP yaptıklarını ve yapacaklarını örtmek için böyle bir söylem kullanılıyor” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

16 Mart katliamını unutturmayacaklar

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Hükümet provokasyon peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...