26 Nisan 2011 09:27

Ötekine bakan fotoğraflar buluşuyor

Ötekileştirme politikalarının o kadar içselleştirildiği bir coğrafyada yaşıyoruz ki kimse; “Kimlerdensin, nerelisin, bizden mi, onlardan mı?” gibi saçma sapan soruları yadırgamıyor dahi. Aslında günümüzde pek bir değeri kalmayan, ikiyüzlü bir ‘biz’lik durumu var. İkiyüzlü diyorum çünkü

Ötekine bakan fotoğraflar buluşuyor
Paylaş
Sevda Aydın

ORTA SINIFIN SOYSUZ MERHAMETİ

‘Fotoğraf ötekine bakar’; kültürleri, dilleri yok sayılan, asimile politikalarıyla yok edilmek istenenlerin yaşamlarından kareler sunacak. Bu yaşamlara objektifini çeviren fotoğraf sanatçılarının sergileri ve söyleşilerinin yer alacağı etkinlikte, fotoğraf editörlüğü üzerine atölye çalışması, üniversite kulüplerinin sunumları da olacak. En dikkat çekici sunumlardan biri Yücel Tunca’nın ‘Orta sınıfın soysuz merhameti ve yoksulluğun pornografisi’. Daha önce aynı başlıkla bianet’te yayınlanan yazısında, turizm sektörünün, son zamanlarda yoksul ülke gezilerine ağırlık verdiğini, bu yoksul ülkelerin yoksul bırakılmışlığını örtmek için gerekli ‘merhamet duygusu’nu orta sınıf üzerinden geliştirildiğine dikkat çeken Tunca, yarın 15.30’da  Ayazağa Kampüsünde olacak.

200 EVLER’DEN 264 EVLER’E

Engin Güneysu ‘Çingeneler ve Kentsel Dönüşüm’ ve ‘200 Evler’ fotoğraflarını gösterecek ve söyleşi yapacak. “1924 nüfus mübadelesinde Türklerle birlikte Selanik’ten Samsun’a gelenler arasında Romanlar bulunmaktaydı. Gemilerle getirildikleri bu bambaşka coğrafyada, 15 yıl öncesine kadar derme çatma teneke yapılarla yaşamlarını sürdürmekteydiler.” sözleriyle anlatmış çalışmasını Güneysu. Bu mahallede yaşayan Roman’ların peşini sürgün yine bırakmamış ve 264 evler mahallesine taşınmak zorunda kalmışlar. ‘200 evler’ yarın 18.00-20.00’de izlenilebilir.

BİR KADIN VE MÜLTECİ BİR YAŞAM

Iraklı Beyan 7 Aralık 1998’de kocasına itaatsizlik ettiği için üvey kardeşi tarafından vuruluyor. 13 yıllık hemşire Beyan’ı yaralı halde kendi çalıştığı hastaneye ablası götürüyor. Durumu öğrenen feminist kadın örgütleri Beyan’a sahip çıkıyor ve  bir sığınma evine yerleştiriliyor. Daha sonra gelen tehditlerle artık Irak’ta kalma şansı olmayınca Türkiye üzerinden Almanya’ya gitmek üzere yola çıkıyor.

Silva Bingaz, Beyan’ın mülteciliğe uzanan şiddetten kaçışının 3 yıllık öyküsünü 2001-2003 tarihleri arasında fotoğrafladı. ‘Beyan’ 30 Nisan 18.30-20.30 da Ayazağa’da görülebilinir. (İstanbul/EVRENSEL)


ZORLA GELEN YERLEŞİK YAŞAM VE SARI KEÇİLİLER

“Sonbahar gelmiş ve kışlaklara doğru göç başlamış. Deli lakaplı Bekir Bacak ve Razaman Bacak’ın, Akış Mehmet’in ve Pehlivan Mehmet’in katarları bir sıra olmuş. Tüm yükleri ve yaz boyunca ürettikleri yağ, peynir develerin sırtında. Katarın başını Pehlivan Mehmet’in karısı Emine çekiyor.”
Bu sözler  Fatih Pınar’ın Sarı Keçililer’i anlattığı bir yazıdan. Devletin, yüzyıllardır bu kültürle yaşayan insanlara, yerleşik yaşama geçmeleri noktasında uyguladığı baskıyı kınayan Fotoğraf Sanatçıları Özcan Yüksek ve Fatih Pınar birlikte cuma günü saat 18.00-20.00 arası Ayazağa Kampüsünde olacaklar, Sarıkeçililer isimli belgesel fotoğraf çalışmasını sunacak ve ardından söyleşi yapacaklar.
 

ÖNCEKİ HABER

Ödüller ‘İnsanlık Anıtı’na

SONRAKİ HABER

Sen yazarsın ben seni böyle tanımlarım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa