26 Nisan 2011 07:55

'Hukuksuzluğa alet olmayacağız'

“KCK davası” adı altında 104’ü tutuklu 52 Kürt siyasetçisi hakkında açılan davanın 22. duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı.Duruşmaya, “Yargılama hakkımız engelleniyor” diyen avukatlar katılmadı. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, savunma avukatlarının duruşmalara katılmaması halinde resen avuk

'Hukuksuzluğa alet olmayacağız'
Paylaş

Duruşmaya, “Yargılama hakkımız engelleniyor” diyen avukatlar katılmadı. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, savunma avukatlarının duruşmalara katılmaması halinde resen avukat atanacağına karar verdi. Avukatlar bunun hukuksuzluğu meşrulaştırmak istediğini belirterek, tepki gösterdi.

Daha önce mahkemenin aldığı karar doğrultusunda tutuklu Kürt siyasetçilerden sadece bir grup duruşmaya getirildi. Kürt siyasetçilerin ve belediye başkanlarının yargılandığı “KCK davası”nın 22. duruşması öncesi savunma avukatlarına 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Duruşmaya gelmediğiniz taktirde CMK kapsamında barodan avukat duruşmada hazır edilecektir” mesajı gönderildi.

HUKUKSUZLUK MEŞRULAŞTIRILIYOR

“Savunma hakkımız elimizden alınıyor” diyerek duruşmaya katılmayan avukatlar ise adliye önünde oturma eylemi ve basın açıklaması yaptı. Avukatlar Adliye Binasının karşısındaki bir iş hanı önünde oturma eylemi yaptı. Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar, 6 aydır yürütülen “KCK” davasında müvekkillerini savunamadıklarını ve mahkemenin sanıkları gruplar halinde getirme yönünde ısrar ettiğini söyledi. Hem kendilerinin hem de müvekkillerinin savunma hakkının engellediğini ifade eden Aktar, “Geçen duruşmada sanıkların bazı belgeleri dosya içerisine alınamadığı için duruşmayı terk ettik. Bu duruşmada mahkemenin tutumunun değişeceğini düşünmüştük. Yalnız mahkemenin eski, tutumu devam ediyor. Mahkemeye katılmayacağımız yönündeki açıklamadan sonra SMS yolu ile ihtarda bulundular. Mahkemenin ‘Duruşmaya gelmediğiniz taktirde CMK kapsamında Barodan avukat duruşmada hazır edilecektir’ şeklinde mesaj avukatlara yollandı. Tutuklu istemediği müddetçe başka bir avukat getiremez. Mahkemenin bu tutumu sürdüğü müddetçe duruşmaya giremeyeceğiz. Eğer mahkeme tavrında ısrar ederse daha geniş kapsamlı bir boykot geliştireceğiz” diye konuştu

YİNE KRİZLE BAŞLADI

Kürt siyasetçilerin yargılandığı davanın 22. duruşması yine krizle başladı. Duruşmaya “Savunma hakkımız engelleniyor”diyen savunma avukatları katılmazken, mahkeme heyeti, bir önceki celsede avukatların “Özel yetkili mahkemelerde yargılama ortadan kaldırılsın” talebini reddetti. Duruşma başında Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, savunma avukatlarının geçtiğimiz hafta “Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin” verdiği dilekçenin reddedildiğini duyurdu. Mahkeme başkanı ayrıca, duruşmaya dosyada bulunan delillerin okunmasıyla devam edileceğini, ancak sanık avukatlarının duruşmada bulunmadığını söyledi. Yargılanan Kürt siyasetçiler ise mahkemeye yazılı bir dilekçe sundu. Dilekçede, savunma avukatlarının duruşmada bulunmadığına dikkat çekilen dilekçede, savunma yapmak için ek süre talep edilerek, duruşmanın ertelenmesi istendi. Mahkeme heyeti, dilekçenin değerlendirilmesi için duruşmaya ara verdi.

Duruşmaya tutuksuz yargılanan Songül Erol Abdil’de katılırken, mahkeme başkanının “Delillerin ikamesinin” müdafi avukat olmadan yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorusuna Abdil, müdafi avukatının hazır bulunduğu duruşmada yapılmasını talep etti. Bunun üzerine kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ,”KCK” davası kapsamında hakkında yakalama emri bulunan ve Yunanistan’da yakalanan Mustafa Sarıkaya’nın iadesi için müzekkere yazılmasına karar verdi. Ayrıca bir önceki duruşmada, salonu terk eden müdafi avukatlardan Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar’ın “Bundan sonraki duruşmalara katılmayacağız” yönündeki açıklamasını hatırlatan Yılmaz, bir sonraki duruşmada savunma avukatlarının hazır bulunmaları için SMS yolu ile çağrılmasını istedi. Çağrı üzerine avukatların duruşmaya katılmaması halinde bu kez sanıklara avukat isteyip istemediklerinin sorulmasına, sanıkların avukat talebini reddetmesi halinde ise mahkemenin resen avukat atayacağını bildirerek, duruşmayı 10 Mayısa erteledi.

Bu arada Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz’ın “resen avukat ataması” yetkisine sahip olmadığını, bu yetkinin baroya ait olduğunu belirten Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, “Mahkeme talepte bulunur biz de atarız” dedi. Avukatların adliye binası karşısında bulunan iş hanı önündeki oturma eylemi de sona erdi. (DiyarbakırEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gençlere AKP barikatı

SONRAKİ HABER

Sosyoloji kongresi Diyarbakır’da başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa