08 Haziran 2023 14:07

Bakanlar Komitesi, Yüksekdağ ve Demirtaş'ın serbest bırakılmasını istedi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Yüksekdağ ve Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasını istedi. Komite, Kavala'nın serbest bırakılmaması halinde Türkiye'nin ihracının da masada olduğu vurgulandı.

Selahattin Demirtaş (solda), Figen Yüksekdağ (sağda) | Fotoğraf: MA

Paylaş

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) "ihlal" kararına rağmen Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından halen Selahattin Demirtaş hakkında karar verilmemesini eleştirdi. Komite ayrıca tutuklu eski eş genel başkan Figen Yüksekdağ'ın da serbest bırakılmasını istedi. 

Yaklaşık 7 yıldır tutuklu bulunan HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatlarından Mahsuni Karaman, Bakanlar Komitesinin kararını Twitter hesabından duyurdu. Karaman, şu paylaşımı yaptı:

"Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bugünkü kararında, AİHM ve Komite kararlarına rağmen AYM’nin hala karar vermemesini eleştirip, Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması çağrısını yineledi. Eylül ayındaki oturuma kadar serbest bırakılmazsa Komite, sonraki adımları değerlendirecek. Komite ayrıca Yüksekdağ Şenoğlu ve Diğerleri kararı uyarınca Figen Yüksekdağ’ın da derhal serbest bırakılmasını istedi."

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'nın başvurusunu bu hafta karara bağlayan AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesinin 4. fırkasını ihlal ettiğine hükmetmişti. Verilen karara göre Demirtaş ve Yüksekdağ, iç hukukta tutukluluklarına itiraz süreçleriyle ilgili hak ihlaline uğradı.

HDP: SERBEST BIRAKIN

Halkların Demokratik Partisi (HDP), hak ihlali kararına ilişkin açıklama yaptı.

HDP’den yapılan açıklamada şunlar söylendi: “Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası sözleşmeler ve üyesi olduğu kurumların tüm uyarılarına rağmen AKP yargısı önceki dönem Eş Genel Başkanlarımız Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve rehin tutulan arkadaşlarımızı serbest bırakmıyor. Şimdi de Eylül ayına kadar serbest bırakılmamaları durumunda Türkiye yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalacak. Rehine siyasetinden vazgeçin arkadaşlarımızı serbest bırakın!”

"TÜRKİYE KAVALA DAVASINDA YOLUN SONUNA GELDİ"

Avrupa Konseyi aynı zamanda aynı zamanda Osman Kavala'nın eylül ayına kadar serbest bırakılmaması halinde Türkiye için üyelikten ihraç da dahil olmak üzere bütün seçenekleri gözden geçireceğini vurguladı.

Bakanlar Komitesi, daha önce Kavala ile ilgili “ihlal süreci” başlatan ve AİHM’den aldığı ihlal sürecinin devamıyla ilgili mütalaanın ardından Kavala'nın serbest bırakılması için Türkiye’ye uyarılarını yineledi.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Özka Lastik’te anlaşma sağlandı

SONRAKİ HABER

Cinsel saldırı sanığı okul müdürüne 4 yıl 8 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...