08 Haziran 2023 12:30

CHP’li Güzelmansur: Vatandaşın evi, zeytinliği, tarım arazisi yok pahasına kamulaştırılıyor

CHP’li Güzelmansur Hatay’da vatandaşın evinin, zeytinliğinin, tarım arazisinin yok pahasına kamulaştırıldığını belirterek; “Uygun hazine arazilerini seçin, vatandaşı bir kez daha mağdur etmeyin" dedi.

Mehmet Güzelmansur | Fotoğraf: CHP Basın

Paylaş

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur Meclis’te düzenlediği basın toplantısında 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen Hatay’ın çözülmeyen ve yeni ortaya çıkan sorunlarını anlattı.

Hatay’da konteynerlerin adil dağıtılmadığını, hala binlerce vatandaşa konteyner temin edilmediğini belirten Güzelmansur, seyyar tuvalet ihtiyacının devam ettiğini söyledi. Güzelmansur “Konteynırlar adil bir şekilde dağıtılmıyor. Yaşlı insanlarımız, engelli insanlarımız konteynır bekliyor. İnsanlar tuvalet ihtiyacı için gecenin bir vakti, karanlıkta metrelerce yürümek zorunda kalıyorlar. Her gün seyyar tuvalet ve duş için onlarca telefon alıyorum” dedi.

Güzelmansur, insanların banyo yapmak, çamaşırlarını yıkamak için 10-15 günde bir gelen sıra beklediğini, bir şişe içme suyu almak isteyenlerin de saatlerce kuyrukta beklediğini söyledi.

“ELEKTRİK, DOĞALGAZ, SU FATURALARI DEVLET TARAFINDAN ÖDENMELİ”

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, 6 Şubat depremlerinden etkilenen ve afet bölgesi ilan edilen yerlerdeki vatandaşların 6 aylık elektrik, doğalgaz ve su faturalarının devlet tarafından karşılanmasını istedi.

Afet bölgesi ilan edilen kentlerdeki elektrik ve doğalgaz faturalarının 3 ay boyunca ertelendiğini anımsatan Güzelmansur, gönderilmeye başlanan faturaların 13 bin liraya kadar ulaşabildiğini dile getirdi.

Evini, işini kaybetmiş insanlardan fatura ödenmesi beklendiğini ifade eden Güzelmansur, "Deprem bölgesindeki insanlarımızın 6 aylık elektrik, doğal gaz ve su faturaları devlet tarafından ödenmelidir, faturalar hazineden karşılanmalıdır" dedi.

“VATANDAŞIN EVİ, ZEYTİNLİĞİ, TARIM ARAZİSİ YOK PAHASINA KAMULAŞTIRILIYOR”

Hatay’ın yeniden yapılandırılması için uygun ve boş hazine arazileri olmasına rağmen, vatandaşın hasar görmemiş evinin olduğu arazilerin, zeytinliklerin, ekili tarım arazilerinin, meraların kamulaştırıldığını belirten Güzelmansur şunları söyledi: “Antakya, Dikmece Mahallesinde, afet konutu yapmak için belirlenen yerde 2.000 dönümden fazla tarım arazisi var. Kamulaştırılan yerlerin yarısından fazlasında zeytinlikler var. İnsanların yıllardır oturdukları evleri, bahçeleri kamulaştırılıyor. Yıllardır yurt dışında çalışıp didinip, biriktirdiği parayla aldığı evi kamulaştırılıyor. Kamulaştırma değeri de komik rakamlar, değerin çok altında paralarla kamulaştırma yapılıyor.”

Antakya Gülderen, Defne Orhanlı, Hassa Aşağıkarafakılı mahallelerinde ve Hatay’ın onlarca mahallesinde binlerce insanın kamulaştırma mağduru olduğunu vurgulayan Güzelmansur iktidara seslendi: “Deprem mağduru halkın geçim kaynağı olan arazilerine el koyma acımasızlığından vazgeçin. Afet konutları yapmak için uygun hazine arazileri var, buraları seçin, depremzedeyi niye bir de siz mağdur ediyorsunuz?​”

“HATAY’DA HAŞERE ÜREME ALANI 1 MİLYONUN ÜSTÜNE ÇIKTI”

Depremden önceki yıllarda 120 bin civarında olan haşere ve vektör üreme alanı sayısının, şimdilerde 1 milyonun üzerine çıktığına vurgu yapan Güzelmansur haşereyle mücadelede Bakanlıklardan destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Güzelmansur: “İtibardan tasarruf olmaz diyen sayın hükümetimizin tasarruf ettiği bazı alanlar var. İşte bunlardan biri 30.06.2021 tarih ve 2021/14 sayılı Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi... Bu genelge ile Hatay’da ilaçlama birimi araç sayısı olarak 103 araçtan 65 araca düşürüldü.

Karasinek ve diğer zararlı böceklerin üremesini durdurmak için Hatay Büyükşehir Belediyemiz canla başla çalışıyor. Ama maalesef 65 araç, 1 milyonun üstüne çıkan haşere ve vektör üreme alanlarını ilaçlamaya yetişemiyor. Bu nedenle özellikle ilaçlama ve temizlik konusunda belediyelerimize ilgili bakanlıklardan daha fazla destek bekliyoruz. Tüm kurumlar kentimizin temizliği ile ilgili hassas davranmalıdır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosu: Okullara cemaat işleyişi yerleştirilmek isteniyor

SONRAKİ HABER

İSİG: Bu yılın ilk beş ayında 730, AKP’li yıllarda en az 31 bin 276 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...