06 Haziran 2023 04:11

Amasralı ailelerin yeni adalet bakanı yorumu: Vekilimizdi, davamızı takip etmedi

Amasra Katliamı’nın takipçisi olacağını söyleyen Yılmaz Tunç’a madenci aileleri soruyor: “Vekilimizken davamızı takip etmedi. Şimdi bizim için ne yapacak?”

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Hilal TOK
İstanbul

AKP’den 5 dönem Bartın milletvekili seçilen Yılmaz Tunç, yeni dönem Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde adalet bakanı olarak yer aldı. 43 madencinin hayatını kaybettiği Amasra Katliamı’nın takipçisi olacağını söyleyen Tunç’a madenci aileleri soruyor: “Vekilimizken davamızı takip etmedi. Şimdi bizim için ne yapacak?​”

23, 24, 25, 26 ve 27. dönemlerde AKP’den Bartın milletvekili seçilen Yılmaz Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu başkanlığı ve AKP grup başkan vekilliği görevlerinde de bulundu.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağında, 43 işçinin yaşamını yitirdiği katliam, Tunç’un Bartın’daki son vekillik döneminde meydana geldi. Amasra Katliamı sonrası Erdoğan’ın “kader” söylemlerinin çarpıtıldığını söyleyen Tunç, sorumluların yargılanması için takipte olacağını söylemişti. Ancak, dava başladığında aileler Yılmaz Tunç’u göremedi.

VEKİLKEN SÖZÜNÜ TUTMADI, BAKANKEN TUTACAK MI?

Amasra Katliamı’nın ardından, gerçekleşen ilk duruşmada sadece müessese yöneticileri yargılanmış, TTK ve Enerji Bakanlığındaki görevliler soruşturmaya dahil edilmemişti. Mahkeme salonunda sanıkların ifadesinde ise az kişiyle çok işin yapılması, havalandırmanın yetersizliği, TTK Müdürlüğünün işçi sayısını azaltması gibi kimi sorumluluklar ve eksiklerle TTK Genel Müdürlüğünün sorumluluğuna da dikkat çekilmişti. Buna rağmen soruşturma kapsamında hâlâ TTK Genel Müdürlüğü ve Bakanlık görevlileri yok.

Katliamın gerçekleştiği süreçte Tunç, “Bölgenin bir milletvekili olarak, partimizin grup başkan vekili olarak bu sorumluların ortaya çıkarılacağına ve bunu bizzat takip edeceğime buradan söz veriyorum” demişti. Mahkeme süreci devam ederken madenci aileleri ve avukatları hâlâ tüm sorumluların soruşturmaya neden dahil edilmediğini soruyor.

"BİZİM İÇİN ADALETİ SAĞLAYACAK MI?"

Madenci ailelerinin, dava sürecinde karşılaştığı bir zorluk da mahkemenin adliye koridorunda yapılmış olmasıydı. Dava öncesi ve süresince aileler ve avukatlar, sağlıklı koşullarda adliye koridorunda duruşmanın gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söylemiş, büyük salon talep etmişti. Tunç, bu çağrılara ilişkin de hiçbir açıklama yapmamıştı.

Yılmaz Tunç’un adalet bakanı olmasının ardından eşini kaybeden bir kadın, “Vekilimizdi, davamızı takip etmedi. TTK’deki sorumlular hâlâ görevinin başında. Mahkemede yargılanan sanıklar, öğrendik ki hâlâ maaş alıyor. 43 can gitti. Geride çocuklarımız kaldı. Biz adalet istiyoruz, bundan sonra bizim adaletimiz için bakan olarak ne yapacak” diye sordu.

ÖNCEKİ HABER

Güney Kore'de "rüşvet soruşturması": Ulusal Meclise baskın düzenlendi

SONRAKİ HABER

Meriç Nehri'nde mahsur kalan 91 mülteci tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...