01 Haziran 2023 04:40

Vakıf üniversiteleri fahiş zamlarda ısrarcı: Okulu donduran, bırakmak zorunda kalanlar artıyor

Vakıf üniversitelerinin öğrenci harçlarına yaptığı fahiş zamlar, birçok öğrencinin eğitim hakkını engelliyor. Mahkeme kararları ve YÖK’ün uyarısına rağmen fahiş zamlar geri çekilmiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyonun ardından vakıf üniversiteleri, öğrenci harçlarına fahiş zamlar yapıyor. Astronomik rakamlara çıkan harç ücretlerine öğrenci isyanı büyürken Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf üniversitelerini harç ücretlerine enflasyon oranının üstünde zam yapmamaları konusunda uyardı ama yaptırım henüz yok. Yaptırım olmayınca da vakıf üniversiteleri bildiğini okumaya devam ediyor. Yüzde 150’ye varan fahiş zamlar sonucu birçok öğrenci harç ücretini ödeyemediği için ya kaydını dondurmak ya da okulu bırakmak zorunda kalıyor. Zamlara karşı öğrenciler ve ailelerinin yaptıkları ‘Müşteri değil öğrenciyiz’ eylemlerini ve mahkeme kararlarını da vakıf üniversiteleri görmezden, duymazdan geliyor.

‘AİLELERİMİZ ÖDEMEDE ZORLANIYOR’

Arel Üniversitesinde okuyan Dilara, vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerinin çoğunun sanılanın aksine işçi ve memur çocuğu olduğuna dikkat çekerek “Fahiş zamlar sonrası aileler çocuklarını okutabilmek için ihtiyaçlarından kısıp üniversite ücretini ödemeye çalışıyor. Bunu yaparken de çok zorlanıyoruz. Eve giren paranın büyük bir kısmı harç ücretine gidiyor” dedi. YÖK’ün uyarısı dikkate alınmaz ve fahiş zamlar geri çekilmezse birçok öğrencinin okulu bırakmak zorunda kalacağına dikkat çeken Dilara, “Bir başınalığa mahkum edilmeden öğrenciler olarak bir arada olduğumuzu göstermemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘GERÇEK DIŞI BİR ZAM YAPILDI’

Aydın Üniversitesi Hukuk Bölümünde okuyan Sıla, astronomik zamlar nedeniyle endişeli olduğunu belirterek “Çünkü 3 sene daha var. Okulumuz bazı bölümlere yüzde 110 bazı bölümlerde yüzde 135 oranında TEFE, TÜFE oranına uymayan gerçek dışı bir zam yaptı. Vakıf üniversitesi olmasına rağmen birçok arkadaşım geçimini çalışarak sağlıyor ve yeni ücretlerden sonra tam zamanlı çalışsa bile okulun ödemesini sağlayamıyorlar bu yüzden okulu dondurmak ve bırakmak zorunda kalıyorlar. Çünkü bu zamlar bu seneyle sınırlı kalmayacak” dedi.

‘ZAM ORANLARI SABİTLENMELİ’

Yapılan zamlar sonrasında hemen harekete geçtiklerini okulda bir eylem gerçekleştirdiklerini anlatan Sıla “Daha sonra toplu dilekçe de verdik ama bize bir geri dönüş olmadı. Hukuki yollardan da hakkımızı aramaya başladık ve açılan ilk dava başarı ile sonuçlandı ve vekalet veren arkadaşların zam oranları yüzde 67.20 ile sabitlendi. Bu karara okul yönetimi ödemeler için 1 hafta süre verdi. Bu da durumu zorlaştırıyor. Biz mahkeme kararına uyularak tüm öğrenciler için zam oranlarının sabitlenmesini istiyoruz. Kimsenin bu haksız ücretleri ödememesi için mücadelemizi devam ettireceğiz” ifadelerini kullanarak YÖK’ün ‘Vakıf üniversiteleri kâr amacı güdemez’ açıklamasının şu ana kadar bir karşılığı olmadığını söyledi. 

‘EĞİTİME DEVAM EDEBİLME KOŞULLARI ZORLAŞTI’

Vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin çoğunun öğrenim ücretlerini ödeyebilmek için part time işlerde çalıştığını belirten Mehmet ise “Artık part time çalışmak da yetmeyecek. Bu koşullarda eğitime devam edebilme koşullarımız zorlaştı. Öğrenim ücretini karşılayabilmek için yazın da çalışmak zorundayım. YÖK’ün vakıf üniversiteleri öğrenim ücretlerini için net bir kararı olmalı” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna’nın yanında savaşan aşırı sağcı Rus gruplar kimler?

SONRAKİ HABER

Moldova’da Ukrayna toplantısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...