29 Mayıs 2023 17:00

‘İnsan kalabilmenin yolu sanattan geçiyor’

Sanat Tarlasında Tiyatro Çat-Lak sezonun ilk oyunu olan “Dünden Bugüne Na İnsanlık”ı tiyatroseverlerle buluştu.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Taş ocaklarına karşı çevre mücadelesi ile gündeme gelen İzmir Foça’nın Kocamehmetler köyündeki Sanat Tarlasında Tiyatro Çat-Lak sezonun ilk oyunu olan “Dünden Bugüne Na İnsanlık”ı tiyatroseverlerle buluştu. Sanat Tarlasındaki oyun öncesi kısa bir konuşma yapan Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Yürütmesinden Ramis Sağlam, Foçalıların mücadelesi soncu 2500 yıllık Pers Mezar Anıtı’nın yanında açılmak istenen taş ocağı projesinin iptal edildiği bilgisini verdi. Sağlam, “Kocamehmetler köyünde halihazırda faaliyetini sürdüren iki taş ocağı tahribatı sürerken peşi sıra yeni taş ocağı projeleri gündeme gelmeye devam ediyor. Foça’nın ve Kocamehmetler köyünün taş ocaklarıyla değil doğasıyla, kültürel faaliyetleriyle anılmasını istiyoruz” dedi.

"TİYATRO İLE BULUŞTURMAYA DEVAM EDİYORUZ"

Daha sonra söz alan ve Tiyatro Çat-Lak olarak asıl amaçlarının en iyi oyunu çıkarmak değil daha çok insanı tiyatro ile buluşturmak olduğunu belirten tiyatronun Genel Sanat Yönetmeni Seda Yelbuğa ise “2016 yılında tarlayı aldığımızda önce doğa manzaralı sahnemizi kurduk. Tiyatroyu dansı doğayla bütünleştirmeye çalıştık. Sonra oyunlarımızı ‘Neden tiyatro yapmalıyız’ ve ‘Nasıl yapmalıyız’ ile devam ettirdik. Oyun hazırlayarak ve her yıl yeni bir sınıf açarak çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

Bu sezonun ilk oyununda 20 kişilik bir kadro ile çıkardıklarını söyleyen Yelbuğa, “Hazır bir oyun oynamak yerine tek kişilik performansı tercih ediyoruz. Neredeyse karakter kendi mesleğinden kısa kesitler sunuyor. Örneğin avukatı, matbaacıyı, hemşireyi canlandıran arkadaşların kendi meslekleriydi. Onların hikayelerindeki küçük dokunuşlarla bir kolaj yaptık ve ‘Dünden Bugüne Na İnsan’ dedik. Biliyoruz ki insan olmak kolay insan kalabilmenin yolu da sanattan geçiyor” dedi.

Tiyatro gösteriminin ardından köyde açılmak istenen yeni taş ocaklarına karşı imza kampanyası başlatıldı. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam