28 Mayıs 2023 04:55

Nisa Sude DEMİREL

İstanbul

Seçim öncesi bir canlı yayına katılan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, projeyi muhalefetin engellediğini söyleyerek “Kanal İstanbul’un her iki yakasında da lüks konutlar yapılacak. Pazar günü neticeyi alalım Kanal İstanbul’la ilgili adımları atacağız” ifadelerini kullandı. Hükümetin Kanal İstanbul projesi inadını  değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Selahattin Beyaz, “Projenin yapılması için tek bir neden varsa eğer, yapılmaması için yüzlerce, binlerce neden var. En büyük gerekçelerden bir tanesi de su havzalarında İstanbul suyunu yok edecek konutlaşma projesi” dedi.

PROJE İSTANBUL’U SUSUZ BIRAKACAK

İktidarın Kanal İstanbul projesini hiç gündemden düşürmediğini ifade eden Beyaz, “Hatta Çevre Bakanlığının sayfasında da o bölgede Kanal İstanbul civarında yapılacak işlerle ilgili bir sürü yeni projeler ve değişiklikler oluyor. Yani bu Kanal İstanbul’la ilgili gündem düşmedi aslında ve vazgeçmeyecekler gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul’un İstanbul’un su ihtiyacının karşılanmasında ciddi sıkıntılar yaratacağının altını çizen Beyaz, “Sadece su değil, ciddi bir nüfus artışına sebep olacak. Su miktarını azaltıp, su ihtiyacını arttırmak sıkıntılara neden olacak. Atık su ve atık yükü artacak, dolayısıyla Trakya’daki yer altı suyu da bundan etkilenecek ve bütün yer altı sularını yok edecek” diyerek acilen projeden vazgeçilmesi gerektiğini tekrarladı.

KANAL İSTANBUL’A NEDEN ‘HAYIR’?

Uzmanlar uzun zamandır iktidarın “inadına” yapmaya çalıştığı Kanal İstanbul projesinin eksikleri ve yaratabileceği olası tehditler hakkında uyarılarda bulunuyor. Bunlardan ilki iktidarın Kanal İstanbul’dan gemi geçişi sayesinde yüksek meblağlar kazanılacağı iddiası. Fakat Montrö Boğazlar Sözleşmesi gereğince gemiler Boğaz’dan ücretsiz bir biçimde geçebiliyor, Kanal İstanbul Boğaz’dan 15 km daha uzun ve ücretliyken beklenen kârın elde edilemeyeceği şüphesi oluşuyor.

Bir diğer problem ise kanalın dar ve sığ olması. Boğaz’a kıyasla gemi kazalarında artış olacağını ifade eden uzmanlar bu durumun yaratacağı kirliliğe de dikkat çekiyor.

ÇED raporuna göre, proje için 458 hektar orman alanı yok edilecek, etrafındaki yapılaşma ile bu miktar katlanarak artarken İstanbul’daki yeşil alanların yok edilmesi süreci yeni bir ivme kazanacak. Yine ÇED raporuna göre, kanalın inşasına başlanırsa 4. Bin 71 hektar tarım ve mera alanı yok olacak ve etrafındaki yapılaşma artacak.

Bu tehlikelere ek olarak kanalın fay hattına yakın olması sebebiyle olası bir depremde yaşanacak can kaybının artması, su kıtlığına sebep olması, kanal çevresinde ekosistemin bozulması, ekosistemin bozulması sonucu canlı türünde azalma ve balıkçılığın aksaması gibi endişe verici olasılıklar da geçerliliğini koruyor.

Evrensel'i Takip Et