26 Mayıs 2023 04:32

Ressam Emel Keysan: Kadını hep yansıtacağım resimlerimde

Ressam Emel Keysan “Yansımalar” adlı resim sergisini anlattı.

Emel Keysan (Fotoğraf: Hilmi Mıynat)

Paylaş

Hilmi MIYNAT
Denizli

Ressam Emel Keysan’ın “Yansımalar” adlı resim sergisi, 19-25 Mayıs tarihleri arasında Denizli Büyükşehir Belediyesi Turan Bahadır Sergi Salonu’nda ziyaretçileriyle buluştu. Kadın, mitoloji, doğa ve Anadolu motiflerinin öne çıktığı sergiyi konuştuğumuz Emel Keysan, özellikle kadın mücadelesi konusunda hassas olduğunu belitti. Keysan, “Kadın bedensel ve düşünsel özgürlüğünü kazanana kadar mücadele hiç bitmeyecek. Ben de tablolarımda hep yansıtacağım” dedi.

Sergi adının neden “Yansımalar” olduğu ve neyi yansıttığını sorduğumuz Keysan hem kendi iç dünyasının hem de izleyicinin yansımaları olduğunu ifade ederek, “Bu sergiyi açtığım günden beri herkes resimleri kendilerine, kendi iç dünyalarına göre yorumladı. Biri ‘Sevgi dolu bir insan olduğunuzu düşündüm’ dedi. Bunu diyen kişi sevgi dolu bir insandı. Biri de geldi ‘Bu resimler neden hep karamsar ölümü yansıtıyor’ dedi. O kadar farklı zıt şeyler söylediler ki” diye konuştu.

"DOĞAYLA GEÇMİŞİ BİRLEŞTİRDİĞİMİ SÖYLEYEBİLİRİZ"

Resimlerinde antik dönem ve mitolojik semboller de kullanan Keysan, “Antik dönemlerden eserlerin bendeki anlamı, geçmişten günümüze süregelmek. Tarihsel anlamda devamlılık. Önceden de böyleydi hâlâ böyle gibi. Anadolu motifleri bir dönem çok üzerinde durduğum konuydu. Türk mitolojisine de çok ilgim vardı. Tavus kuşu da Türk mitolojisinde bereket ve bolluğun sembolü. Benim her zaman tarihi şeyler, kadim şeyler ilgimi çeker. Doğayla geçmişi birleştirdiğimi söyleyebiliriz. Deniz atı bilinç altımdan gelen bir varlık. Denizatı erkekleri doğum yapan tek hayvanmış. Kadının toplumsal rolleriyle ilgili, yaşadığı zorluklarla ilgili hep hassasiyetim var. Kadın toplumsal olarak bir şeylerin mücadelesini vermek zorunda. Hak mücadelesi vermek zorunda” ifadelerini kullandı. Tabloların bilinçaltından gelen çalışmalar olduğunu belirten Keysan, bir yere bakarak değil boş tuvalin karşısında içinden geleni yansıttığını dile getirdi. 

"KADIN MÜCADELESİ BİTMEYECEK"

Kadının aynı zamanda estetik bir varlık olduğunu ifade eden Keysan, şöyle devam etti; “Erkeğe göre kadının daha büyük rolleri olduğuna inanıyorum hayatı şekillendirmede. Sevgiyi büyütmek, yüceltmek, dünyaya yaymak anlamında kadının çok önemli bir payı olduğunu düşünüyorum. Anne olarak çocuğun sevgi dolu büyümesinin birincil şeyi kadındır bence. Kadına biçilen toplumsal rollerle ilgili, cinsellik rolüyle ilgili. Elinde çiçek var ama bezginlik, mutsuzluk da var. Birçok kadın tercih ettiği hayat dışında bir yaşam sürüyor. Ben kendimi özgür ve mutlu bir kadın olarak düşünüyorum.”  

Mücadelenin hiç bitmeyeceğinin altını çizen Keysan, “Kadın mücadelesi bitmeyecek bitmemeli de zaten. Kadının hem bedensel hem düşünsel anlamda özgürlüğünü kazanıncaya kadar bitmemeli diye düşünüyorum. Kadını hep yansıtacağım resimlerimde” sözleriyle ilerleyen çalışmalar hakkında da ipuçları verdi.

ÖNCEKİ HABER

Oy kaygısı muhalefet ve iktidarı mülteci karşıtlığında buluşturdu

SONRAKİ HABER

İnşaatta devrilen kule vincin operatörü ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa