26 Nisan 2011 05:54

Sendikasız işçiler de 1 Mayıs alanına

İstanbul Anadolu Yakası İşçi Kurultayı’nı gerçekleştiren işçiler ve sendikacılar 1 Mayıs hazırlıklarını hızlandırdı. AKP Hükümetinin saldırılarını arttırdığı ve seçimin gündeme geldiği bir dönemde yapılacak 1 Mayıs kutlamalarının önemine dikkat çeken işçiler, bunu iş yerlerinde ve sanayi hav

Sendikasız işçiler de 1 Mayıs alanına
Paylaş

KOMİTE TOPLANTI YAPTI

13 Martta Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezinde gerçekleşen İşçi Kurultayında seçilen kurultay komitesi,  sonuç bildirisinde yer alan kararları hayata geçirmekte kararlı. Komitenin ilk hedefi taşeronlaştırmanın yasaklanması, atılan işçilerin geri alınması, işten atmaların yasaklanması, iş cinayetlerinin önlenmesi, esnek çalışmanın ortadan kaldırılması, kıdem tazminatlarının dokunulmaması ve istihdam bürolarına karşı mücadele talepleriyle sendikalı sendikasız en fazla sayıda işçiyi 1 Mayısa katmak. 1 Mayıs çalışmalarına başlayan kurultay komitesi, çalışmaları değerlendirmek üzere Harb-İş Anadolu Yakası Şubesinde toplantı yaptı. Buna göre sanayi havzalarında sendika önlükleriyle bildiri dağıtılarak sendikasız işçilere

1 Mayıs çağrısı yapılıyor. İş yerlerinde ise 1 Mayıs, seçimler ve Kürt sorunu üzerine toplantılar yapılıyor. Yerel komiteler de daha fazla işçiye ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalarda dikkat çeken bir diğer konu ise sendikasız iş yerlerinde sendikalaşma çalışmalarında yaşanan artış.

TALEPLERLE 1 MAYISA

Komitede yer alan ve Kurtköy Sanayi Bölgesinde sendikasız bir iş yerinde taşeron olarak çalışan Nurten Sönmez, sabah işçi duraklarında talepleri içeren bildiriler dağıttıklarını dile getirdi. “Özellikle taşeronlaşma ve esnek çalışmaya karşı birliktelik yakalamak açısından bu yönlü bir çalıma sürdürüyoruz. Sendikalaşmanın olmadığı bu bölgede 1 Mayısın önemini ve anlamını öne çıkaran toplantılar yapıyoruz” diyen Sönmez, en geniş kesimi bu taleplerle 1 Mayısa katmayı hedeflediklerini söyledi.

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde sendikasız bir tekstil fabrikasında çalışan Fikriye Akgül, bu bölgede çalışan işçilerin sendikasız hata sigortasız olduklarını söyledi. Özelikle örgütsüz işçilerin 1 Mayısa katılımını sağlamak için komitede yer alan Deri-İş Sendikasıyla çalışmaları ortaklaştırdıkları bilgisini veren Akgül, bu bölgedeki örgütsüz işçiler olarak 1 Mayıs mitinginde Deri-İş Sendikasının arkasında yürüyeceklerini bildirdi. Başbakanın açıklamaları, hükümetin uygulamaları ve çıkarılan yasalardan en çok kadınların olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Akgül, “Bu bakımdan sendikalaşma ve sosyal hak taleplerimizi öne çıkarıp, hükümetin politikalarına karşı birlik olacağız. 1 Mayıs sonrasında da buradan aldığımız güçle mücadelemizi büyüteceğiz” diye konuştu.

SERMAYEYE KARŞI BİRLİK OLMAK İÇİN

Yol İş 1 No’lu Şube Yöneticisi ve Karayolları İşçisi Naci Göçer, 1 Mayıs için iş yeri temsilcileriyle toplantı yaptıklarını ve taleplerini belirledikten sonra çalışmalara başladıklarını söyledi. “Hükümet ve sermaye asıl işçi ve emekçilere saldırısını seçim sonrasına bıraktı. Kıdem tazminatları, sosyal güvence, taşeronlaştırma, özelleştirme gibi bir çok sorun seçim sonrası karşımıza çıkacak. Bu bakımdan 1 Mayıs çok önemlidir” diyen Göçer, işçi ve emekçilerin kendi talepleriyle alana çıkması ve sermaye karşısında birlik olması için çalıştıklarını bildirdi. İMES İşçisi Hasan Ceylan, İMES’te çalışan işçilerin kendilerine özgü taleplerini anlatan bildiriler, duvar gazeteleri, afişler hazırladıklarını ve dile getirdi. Ceylan, 1 Mayıs ile ilgili iş yeri toplantıları yaptıklarını söyledi.

Hava-İş’e üye oldukları için işten atılan ve direnişe geçen İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı İşçilerinden Serkan ise şunları söyledi: “En başta kendi üyelerimize 1 Mayısı anlatıyoruz. Sendikalaştığımız için işten atıldık. Başbakan 2 sendikaya üye olabilirsiniz diyordu ama görüldü ki 1 sendikaya üye olduğumuzda bile bir çok baskıyla karşı karşıya kalıyoruz ve kapı önüne koyuluyoruz.”

AYDINLI DA YÜRÜYÜŞ YAPILACAK

Deri-İş’in örgütlü olduğu Derim San İş Yeri Temsilcisi Cengiz Aygün, Tuzla Deri Organize Sanayi Bölgesi’nde toplusözleşme görüşmelerinin sürdüğünü bir yandan da Kampana Deri’de direnişin devam ettiğini hatırlattı. Taşeronlaşma ve hak gasplarına karşı, ücretlerin artırılması, dünyada ve ülkedeki yaşanan siyasi gelişmelere müdahale edebilmek ve birlik, mücadele ve dayanışmayı geliştirmek için 1 Mayısın önemli olduğuna dikkat çeken Aygün, bu bilinçle çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. 1 Mayıs sabahı Aydınlı Mahallesi’nde bir yürüyüş yapacaklarını duyuran Aygün, bu yürüyüşün ardından merkezi mitinge katılacaklarını kaydetti. (İstanbul/EVRENSEL)


KAMU EMEKÇİLERİ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Eğitim Sen İstanbul 5 No’lu Şube Üyesi Zehra Sormageç, özellikle yerellerde kurulan komitelerin bu çalışmanın motor gücü olduğunu söyledi. Anadolu Yakası’nda süren direnişlere dikkat çeken Sormageç, bu direnişleri birleştirmek için de çalıştıklarını söyledi. Sormageç, “1 Mayısta yerellerde yapacağımız kutlamaların ardından kendi taleplerimiz etrafında bir araya gelerek merkezi mitinge katılacağız” diye konuştu.

Eğitim Sen 2 No’lu Şube Yöneticisi Hasan Toprak da “Sınavların iptal edilmesi, sınav sisteminin tamamen kaldırılması ve yetkililerin yargılanması, YÖK’ün dağıtılması, kamu alanında güvenceli iş, insanca yaşam, kamu emekçilerinin grevli, toplu iş sözleşmeli sendikal hakları için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. Başbakanın sağlıkçıların grevi için yaptığı “çağdışı” değerlendirmesini hatırlatan Toprak, şöyle devam etti: “Bu da gösteriyor ki önümüzdeki süreç işçi ve emekçiler için daha çetin geçecek. İş yeri taleplerinin öne çıktığı ve buradan hareketle tüm ülkeyi saran bir birliktelikle 1 Mayıs hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.”

SERMAYE PARTİLERİNE YANIT VERECEĞİZ

Harb-İş Sendikası üyesi İstanbul Tersane Komutanlığı İşçisi, Halil Yılmaz, işçileri açlığa, yoksulluğa mahkum eden siyasi anlayışlara gereken yanıtın sandıkta verilmesi gerektiğini söyledi. “Seçime az bir süre kala işçi ve emekçiler açısından önemli bir gün olan 1 Mayıs yaklaşıyor. Bizlere bu çalışma koşullarını bu yaşamı reva görenler karşısında işçi ve emekçilerin 1 Mayısı iyi değerlendirerek bu sermaye partilerinin ne yapmak istediklerini iyi anlatmamız gerekir” diyen Yılmaz, 1 Mayısta alanlara çıkıp talepleri haykırmanın dünden daha önemli bir görev olduğunu ifade etti. Yılmaz “Biz de bu bilinçle iş yerlerimizde, temsilcilik odalarında toplantılar yaparak, bildiriler dağıtarak hazırlığımızı sürdürüyoruz” dedi.

Tuzla Tersane İşçisi Ali Doğan, 1 Mayısın hemen ardından seçimlerin yaşanacağını dile getirerek “1 Mayıs, biz işçilerin taleplerinin yerelde birleşmesi kadar bizlere oy için gelen ve bugüne kadar işçilerin haklarına saldıran; hatta torba yasa, kıdem tazminatlarının kaldırılması, sendikalaşmanın fiilen yasaklanması, özeleştirme ve taşeronlaştırmanın önünü açan sermaye partilerine cevap vermek acısından da önemli” diye konuştu. Komite içerisinde bölgedeki sendikalı sendikasız bölge ve iş yerlerinden işçilerin olduğuna dikkat çeken Doğan, her yeri 1 Mayıs alanına çevirecek bir çalışma içinde olduklarını bildirdi. 1 Mayısın patronlara ve hükümetlere karşı işçi sınıfının gücünü gösterdiği bir gün olduğunu anlatan Doğan, seçimlere de böyle baktıklarını ifade etti. Doğan, seçimlerde barış, iş, özgürlük ve demokrasi isteyen, işçilerin, Kürtlerin, Alevilerin halkların kardeşliğini savunan, işçilerin birliğini sağlamak için çalışan adayları destekleyeceklerini kaydetti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ÖSYM öğrencilerle dalga geçiyor

SONRAKİ HABER

Demokrasinin düzeyini ezilenlerin mücadelesi belirler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...