24 Mayıs 2023 17:19

TTB Uzmanlık Dernekleri: Demokrasiye ve ülkemize sahip çıkıyoruz

TTB Uzmanlık Dernekleri Eş Güdüm Kurulu, Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi öncesi yaptığı açıklamada, sağlıklı işleyen çoğulcu demokrasi için herkesi sorumluluklarını yerine getirmeye davet etti.


Fotoğraf: Onur Kavak/Evrensel

Paylaş

Türk Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eş Güdüm Kurulu, Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi öncesi yaptığı ortak açıklamada, sağlıklı işleyen bir çoğulcu demokrasiye sahip çıkmak için herkesi sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye davet etti.

Sağlıklı yaşamın, düşünce özgürlüğüne sahip demokratik bir toplumdan ve gelir başta olmak üzere eşitlikçi bir toplumsal hayattan bağımsız olamayacağına işaret edilerek “Demokrasimize ve ülkemize sahip çıkıyoruz” ifadelerine yer verilerek Kovid-19 pandemisinin bilimsel düşünce ve yaklaşımın toplumların geleceği için hayati öneme haiz olduğunu gösterdiğine dikkat çekildi.

“BİLİMDEN VE AKILDAN YANAYIZ”

Bilim ve tıp tarihinin toplumların ancak özgürlük ortamında gelişme gösterdiğine vurgu yapılarak “Özgürlük, bilimsel ve tıbbi gelişmenin vazgeçilmez ön koşuludur. Tarih, hepimize, düşüncenin özgür olmadığı totaliter ülkelerde yaşayan insanların sadece kişisel özgürlüklerini değil, bilimsel ilerlemeyi ve birey – toplum olarak sağlıklarını da kaybetmek zorunda kaldıklarını göstermiştir” denildi.

“KADINLARIN KAZANIMLARI TEHDİT ALTINDA”

Bilimin ve tıbbi gelişmesinin ön koşulu olan özgürlükten ve sağlıklı işleyen çoğulcu bir demokrasiden yana taraf olunduğu beyan edilen açıklamada “Dün radyoaktivite alanında yaptığı öncü çalışmalarla Marie Curie ve aşı çalışmalarıyla ölümü yaşama çeviren Özlem Türeci; erkeklerin dünyasına başkaldırarak tıp diploması alan ilk kadın olan Elizabeth Blackwell ve bugün tıp fakültelerinden mezun olan binlerce kadın doktorun toplumsal cinsiyet eşitliğini var etti” hatırlatması yapıldı. Açıklamada; yok sayma, taciz, şiddet ve cinayetlerle kadınların tarihsel kazanımlarının ellerinden alınmaya kalkışıldığına dikkat çekildi.

ÇOĞULCU DEMOKRASİ ÇAĞRISI

Toplumsal cinsiyet eşitliğinden, bilimin ve tıbbın geleceğinden kadınların kovulmasına izin vermeyeceklerine işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Biz ölüm karşısında yaşamı savunan uzmanlık dernekleri olarak sağlığın; adaletten, yoksulluktan, yoksunluktan, eşitlikten, barıştan, birlikte yaşamaktan, birbirimize karşı sergilediğimiz saygıdan, ötekini gözetmekten, düşene dost eli uzatmaktan ve son tahlilde bu dünyada ve ülkede birbirimize emanet olmaktan azade bir hal olmadığını bilerek kişisel ve toplumsal erdemlere, eşitliğe, özgürlüğe, sağlıklı işleyen bir çoğulcu demokrasiye sahip çıktığımızı beyan ediyor; herkesi de insan olmanın sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz.”

AÇIKLAMADA İMZASI OLAN 28 DERNEK

TÜRK Tabipleri Birliği Uzmanlık Dernekleri Eş Güdüm Kurulu: Adli Tıp Uzmanları Derneği, Akademik Geriatri Derneği, Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği, Çocuk Romatoloji Derneği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, İş Yeri Hekimleri Derneği, Rejyonal Anestezi Derneği, Su Altı ve Hiperbarik Tıp Derneği, Tıp Eğitimini Geliştirme Derneği, Türk Algoloji Derneği, Türk Biyokimya Derneği, Türk Cerrahi Derneği, Türk Farmakoloji Derneği, Türk Gastroenteroloji Derneği, Türk Göğüs Cerrahisi Derneği, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, Türk Oftalmoloji Derneği, Türk Pediatri Kurumu, Türk Pediyatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği, Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, Türk Radyoloji Derneği, Türk Toraks Derneği, Türk Yoğun Bakım Derneği, Türkiye Acil Tıp Derneği, Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği, Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemleri saat 22.00'de sona erecek

SONRAKİ HABER

Kene kabusu 20 yıldır aşı bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...