25 Nisan 2011 13:52

İki ülke tek politika

“İki ülke tek kabine” sözleriyle karşılıklı yüksek işbirliği anlaşmaları imzalayan Türkiye ve Suriye hükümetlerinin iç politika uygulamaları da birbirini aratmıyor.Türkiye’de Kürtlerin her türlü talebi baskıyla karşılanır ve yapılan eylemlerde polis saldırısı can alırken Suriye’de başlayan

İki ülke tek politika
Paylaş

Türkiye’de Kürtlerin her türlü talebi baskıyla karşılanır ve yapılan eylemlerde polis saldırısı can alırken Suriye’de başlayan halk isyanı da kanla bastırılmaya çalışılıyor.

Başta Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından her fırsatta övgüyle bahsedilen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın sonu yaklaştıkça, Esad’ın ne zaman “diktatör” ilan edileceği de merakla bekleniyor.

ÖLÜ SAYISI 300’Ü GEÇTİ

Suriye’de gösterilerin başladığı 5 haftadır polisin açtığı ateşte ölenlerin sayısının 300’ü aştı.

Son olarak, Lazkiye yakınlarındaki Ceble’de açtığı ateşte ölenlerin sayısı 13’e çıktı. Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü, ülkenin kuzeybatısındaki sahil kasabası Ceble’de ölü sayısının yükseldiğini açıkladı.

Polis ve Devlet Başkanı Beşşar Esad’a bağlı silahlı kişiler yönetim karşıtı protestoların ardından önceki gün kasabanın Sünni kesimine konuşlanmış halka saldırmıştı. Bu saldırıda çok sayıda kişinin yaralandığı belirtilmişti.

SİVİLLERE ATEŞ AÇILDI

Suriyeli muhalif bir insan hakları eylemcisi, başkent Şam’ın büyük banliyölerinden Duma’da, polisle Devlet Başkanı Beşşar Esad’a bağlı silahlı kişilerin baskın düzenleyerek sivillere rastgele ateş açtığını, çok sayıda kişiyi gözaltına aldığını söyledi.

Haftasonu yaşanan kanlı olayların ardından Suriye ordusu geniş çaplı bir operasyon başlattı. Harekatın merkezinde ülkedeki olayların ilk kez başladığı yer olan Dera kenti var.

Ordu birliklerinin dün sabaha karşı Dera’ya girdikleri ve ardından şehirden silah seslerinin duyulduğu belirtildi. Kente 3 binden fazla polisin girdiğini söyleyen görgü tanıkları, keskin nişancıların çatılarda mevzilendiklerini, tankların sokaklarda dolaştığını anlattılar.

Fransız haber ajansı, görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde 5 kişinin öldüğünü duyurdu.

ÜRDÜN SINIRI KAPATILDI

Bu arada, Suriye’nin güneyinde, yönetim karşıtı protestoların yapıldığı sınır kenti Dera’ya tankların konuşlandırılmasının ardından tüm sınır geçişlerinin kapatıldığını belirtti. Ürdün’ün başkenti Amman’daki bir üst düzey diplomat da Dera ve Nasib’deki sınır kapılarının trafiğe kapatıldığını doğruladı. (DIŞ HABERLER)


BÖLGEYE ÖRNEK OLACAKTI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Suriye arasında başlatılan işbirliğinin bölge açısından örnek bir model teşkil ettiğini belirterek, “Bu model başarılı olursa sadece iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmekle kalmayacak bölgemizin makus talihini değiştirecek bir model olacak” demişti.

İki ülke arasındaki stratejik işbirliği anlaşması, Aralık 2009’da imzalanmıştı. Türkiye’de yapılan görüşmede, Beşar Esad’a “saygıdeğer Cumhurbaşkanı kardeşim” diyerek hitap eden Tayyip Erdoğan, Suriye ile tarihi bir süreci başlattıklarını ifade ederek, iki ülke arasında 51 mutabakat metninin imzalandığını belirtmişti.

İki ülke arasında bölgeye ve dünyaya örnek olacak ilişkilerin gelecekte daha da güçlenerek devam edeceğine inandığını dile getiren Erdoğan, “Suriye, bizim Ortadoğu’ya açılan kapımız ve ikinci evimizdir. Türkiye de Suriye’nin Avrupa’ya açılan kapısı ve ikinci evidir” demişti.

İki ülke arasında oluşturulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kapsamında imzalanan anlaşmalar çerçevesinde 10 Türkiyeli bakanı ve Suriyeli bakanların katıldığı toplantılarla “iki ülke tek kabine” toplantısı gerçekleştirilmişti.

ÖNCEKİ HABER

Evleri başlarına yıkılıyor

SONRAKİ HABER

Çin’de yangın: 17 ölü, 24 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...