25 Nisan 2011 13:11

Yüksek yargıda protestolu yıldönümü

Anayasa Mahkemesinin 49. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesine yönelik eleştirilere “Ahlak ve edep dışı suçlamalar” şeklinde sert sözlerle cevap verdi.YSK kararı sonrasında yaşananlara dikkat çeken Kılıç, “Antidemokratik yasaların bedeli a

Yüksek yargıda protestolu yıldönümü
Paylaş

YSK kararı sonrasında yaşananlara dikkat çeken Kılıç, “Antidemokratik yasaların bedeli ağır olur” uyarısında bulunarak bunların değiştirilmesini istedi. Referandum sonrası yapısı değişen Anayasa Mahkemesinin kuruluş törenine Danıştay ve Yargıtay üyeleri katılmadı.

GÜL VE ERDOĞAN KATILDI

Anayasa Mahkemesinin kuruluşunun 49.kuruluş yıldönümü dolayısıyla Anayasa Mahkemesi binasında düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile çok sayıda yerel yönetici ve bürokrat katıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, törende yaptığı konuşmada, 12 Eylül 2010’da yapılan referandum sonucu kabul edilen anayasa değişiklikleriyle Anayasa Mahkemesinde de meydana gelen yapısal ve fonksiyonel değişiklerin önemli olduğunu savundu. Anayasa değişikliğinin zorunluluğuna dikkat çeken ve bunun için halk hareketlerini örnek gösteren Kılıç, yargıda yaşanan olumsuzluklara çözüm bulunması için yapılan değişikliklerin yeni sorunları ortaya çıkarmaması temennisinde bulundu. Türkiye’de sorunların sadece yasalarla çözülemeyeceğini, bu anlayış nedeniyle Türkiye’nin en çok kanuna sahip ülke haline getirdiğinin altını çizen Kılıç, “Demokratik hukuk devleti inancı ve geleneği kimi ülkelerde yazılı anayasa yapılmasına dahi ihtiyaç göstermemiştir. Türk hukuk dünyasında ortaya çıkan yasa enflasyonunun temelinde yasama organı ile yargı organları arasındaki güvensizliğe dayalı bir mücadelenin etkileri vardır. Bu organların egemenlik anlayışında ortaya çıkan farklı yaklaşımlar güvensizliğin ana kaynağını oluşturmaktadır. Hukuksal metinlerle uygulama arasındaki kopukluklar, bilinçli veya bilinçsiz yapılan yorumlar sonunda ortaya çıkan sapmalar sorunları yasayla çözme anlayışını tetikleyen diğer bir faktördür. Çok ciddi bilimsel araştırmalara konu olmuş parlamento-yargı ilişkisinden doğan sorunları bir kuruluş yıldönümü konuşmasında geniş bir şekilde dile getirmenin yersizliği ve yetersizliği karşısında fazla konuşmak istemiyorum” diye konuştu.

VETO ELEŞTİRİSİ

İsim vermeden YSK kararı sonrasında yaşananlara dikkat çekerek, “Olaylar patlak vermeden antidemokratik yasaları değiştirmek gerekir” diyen Kılıç, “Son günlerde siyasi hayatta meydana gelen olaylar, anayasa ile siyasi hayatı düzenleyen yasaların içeriğinin ne zaman patlayacağı belli olmayan mayınlarla dolu olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Sorunlar daha ortaya çıkmadan anayasa ve yasalardaki siyasi hakları etkileyen antidemokratik kuralların acilen ortadan kaldırılması, yasama organının ülke barışına yapacağı en hayırlı hizmet olacaktır. Zira uyuşmazlıkların doğması ile ortaya çıkan çözüm gayretlerinin bedeli ağır olmaktadır” dedi.

Yeni anayasa tartışmaları ve çalışmalarına Meclis dışında kalan partilerin de dahil olmasını isteyen Kılıç, “Halkın iradesini emanet etmediği odakların hazırladığı anayasayı, ihtiyaçları karşılamadığı gerekçesiyle sık sık değiştirmek zorunda olduğumuz gerçeğiyle karşı karşıyayız” diye konuştu. Kılıç, “Demokrasi, laiklik temelinde geçmişte yapılan yapay siyasi krizlerin yerine, gerçek sorunlara çözüm getirecek şekilde ihtiyaçlar yeniden düzenlenmelidir. Statükoyu olduğu gibi ayakta tutmaya çalışanları toplum gerektiği yere koymaktadır. Felaket ve korku üzerine kurulu senaryolar artık geçerliliğini kaybetmiştir. Toplum tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar siyasallaşmış ve vesayet kurumlarının anlayabileceği ve denetleyebileceği basitlikten uzaklaşmıştır” dedi. (ANKARA)


DANIŞTAY VE YARGITAY KATILMADI

Anayasa yapısında yapılan değişiklik sonrası Danıştay ve Yargıtay üyelerinin törene katılmaması dikkat çekti. Konuya ilişkin konuşan Kılıç, “Yargıtay ve Danıştaya tören davetimizi yaptık takdir onların. Devletin kurumları arasında küslük olmaz” dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesinin kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene Yargıtay ve Danıştay başkanlarının katılmamasıyla ilgili olarak, “Devlette hiçbir zaman küslük olmaz, dargınlık olmaz. Tabii ki eleştireceğiz, tabii ki konuşacağız ama sonuçta doğruyu bulacağız. Bu ülkenin hukuk devleti olması için ne gerekiyorsa hiçbir şeye kapılmadan bütün gerçekleri ortaya koyacağız. Onun için bunlardan alınmak, gücenmek bence devlet gelenekleriyle çok da uyuşmuyor. Ama tabii ki Danıştay ve diğer yargı organlarımızın üyelerinin bu tercihlerini de saygıyla karşılıyorum” dedi.
 

ÖNCEKİ HABER

Oynarsam performans olur

SONRAKİ HABER

İşçiler mücadeleyi ve sorunları tartıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...