25 Nisan 2011 12:58

İzmir Fuarı yayınevlerine moral verdi

Bu yıl 16. kez açılan İzmir Kitap Fuarı önceki gün sona erdi. Çok sayıda yayınevinin katıldığı ve etkinliğin düzenlendiği fuara ilgi yoğun oldu.  Fuara katılan yayınevleri İzmir Kitap Fuarındaki ilgiden memnun olarak ayrılırken,   ziyaretçiler de fuarın kalabalık olmasının sevindirici bir durum olduğunu belirttiler.

İzmir Fuarı yayınevlerine moral verdi
Paylaş
Emine Uyar

Fuara katılan yayınevleri İzmir Kitap Fuarındaki ilgiden memnun olarak ayrılırken,   ziyaretçiler de fuarın kalabalık olmasının sevindirici bir durum olduğunu belirttiler.  

Fuarın son gününde bile adım atacak yer bulamadıklarını söyleyen ziyaretçiler farklı yayın evlerinin bir arada olmasının ve kitaplarda indirim olmasının kendileri için büyük bir avantaj olduğunu söylediler.

POLİTİK VE GÜNCEL KİTAPLAR

Evrensel Basım Yayın Sorumlusu Songül Özkan, hafta içinde bile ilginin beklentilerinin üzerinde olduğunu ifade ederek, özellikle politik kitapların ve sosyalizmi anlatan kitapların yoğun alıcısının olduğunu dile getirdi. “Şu ana kadar var olan sistemin dışında şeyler söyleyen kitaplar ve Türkiye ve Dünya meselelerini anlatan güncel kitaplar ilgi gördü. Örneğin bizim “Arap Dünyasında Ayaklanma” ve “Din Kapitalizm Ve Gülen Cemaati” kitaplarımız çok satılan kitaplar arasında idi. Yine “Kürt İsyanları” gibi Kürt kitaplarımız ilgi gördü “ dedi. Ziyaretçi profiline bakıldığında, çocuk, genç, orta yaşlı, kadın ve erkek olmak üzere her kategoriden insan bulunduğunu dile getiren Özkan, “İzmir’de kitabevi sayısının az olması, ya da var olan kitapevlerinde yayınevlerinin bütün kitaplarının bulunmaması fuara olan ilgiyi etkilemiş olabilir. Hem maddi hem de manevi açıdan yayınevleri için İzmir Fuarı moral ve destek oldu” dedi.

YAYINCILIK TİCARİ REKABETE DÖNÜŞTÜ

Çınar Yayınları Sahibi Aydın Ilgaz da, fuarın bu sefer daha iyi olduğunu belirterek, “İzmirli gençler Kordon’dan fuara gelmeye başladılar. Babamın 100. Yılı nedeniyle bir sergi açtık. Umduğumuzdan daha fazla ilgi gördü. Panellere de ilgi yoğun oldu” dedi. İzmirlinin kitaba ilgisinin gittikçe arttığını ifade eden Ilgaz, “Babam Rıfat Ilgaz’ın “Bütün Şiirleri”, “Sarı Yazma”, “Karartma Geceleri” gibi yakın tarihi, 2. Dünya savaşını ele alan kitapları ilgi gördü” dedi. Türkiye’de mizahın unutulduğunu dile getiren Ilgaz, öykü tabanlı, roman tabanlı mizaha bir yönelme olduğunu, “Rüşvetin Alamancası”, “Çalış Osman Çiftlik Senin” gibi eserlerin ilgi gördüğünü belirtti. “Yazarlara sadece siyasi iktidar ambargo koymuyor. Tamamen ticari bir rekabete dönüşmüş durumda yayıncılık” diyen Ilgaz, buna rağmen yeni kuşak gençlerin, Rıfat Ilgaz’ın bir mizah yazarı olduğunu kabul ettiklerini gördüklerini dile getirerek, “Hababam Sınıfı da çok satılanlar arasında. Ama dizilerden sonra olduğu gibi, ‘Aaa romanı da çıkmış’ diyerek değil, filmlerden önce de var olduğunu bilerek alıyorlar” dedi.

KÜRT KİTAPLARI İLGİ GÖRDÜ

Peri Yayınları Sahibi Ahmet Önal da, Fuarın olumlu geçtiğini ifade etti. “Okur seçiciydi. Bizim kitaplarımız Kürtler, Ermeniler ve Alevilere ilişkin. Yine, Yezidiler, Süryaniler gibi resmi ideoloji dışındakilere hitap eden kitaplarımız var. Kitaplarımıza ilgi fazlaydı. İnsanlar kendi kimliklerine ve kendilerini ifade etmeye yöneliyor” dedi. Geçen yıl tehditvari davranışlarla karşılaştıklarını bu yıl ise öyle bir şey olmadığını söyleyen Önal, “Gönül isterdi ki diğer Kürt yayınevleri de katılabilseydi. Ama kira durumu gibi nedenlerden katılamadılar. Türkiye’de demokrasinin yerleşmemiş olması, yazarlarımızın Avrupa’da mülteci durumda yaşaması gibi olumsuzluklar var. İran, Irak ve Suriye’de yaşayan yazarlarımızı da ekonomik zorluklardan dolayı fuara getiremedik. Tanıtım ve panel konusunda da geciktik. Yoksa bu olumlu durum daha da artabilirdi” dedi. (İzmir/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Kukla Festivali başlıyor

SONRAKİ HABER

Oynarsam performans olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...