08 Mayıs 2023 08:54

Yemek dağıtırken hep açım: Belgesiz göçmenler İngiltere’de nasıl çalışıyor?

İngiltere’de üç akademisyenin gerçekleştirdiği ve The Conversation sitesinde bir kısmını yayımladıkları araştırma belgesiz göçmenlerin çalışma koşullarına dikkat çekiyor. 

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Pedro MENDONÇA*
Ian CLARK
Nadia KOUGIANNOU

Luca* ile soğuk bir kış günü şehir merkezindeki bir meydanda tanıştığımızda uzun süredir online yemek kuryesi olarak çalışıyordu. Burası birçok yemek kuryesinin siparişlerin cep telefonlarına “düşmesini” beklediği yerdi.

42 yaşındaki evli ve bir çocuk babası Luca, kısa süre önce ülkeye gelmiş bir göçmendi ancak Birleşik Krallık’ta çalışma izni yoktu. Luca çok az İngilizce konuşuyor, üç kişiyle birlikte bir oda kiralıyor ve “yedek” sürücü olarak diğer kuryelerden gayrı resmi bir şekilde yemek dağıtım hesabı kiralayarak biraz para kazanıyordu. 

Bunun Birleşik Krallık’a geldiğinden beri ilk düzenli ücretli iş şansı olduğunu söyledi ve ekledi: “Bu meydanda, kendi bilgilerini kullanarak kayıt olamadıkları için başkalarından hesap kiralayan kişileri size gösterebilirim.”

Başkasının resmi hesabını kiralama fırsatları kulaktan kulağa, aile üyeleri, sosyal medya ve diğer topluluk web siteleri aracılığıyla bulunabilir. 20’li yaşlarının sonundaki bir başka belgesiz göçmen olan Mario, mevcut hesaplarının, aniden çalışamaz hale gelmesi durumunda kiralayabileceği yeni kurye hesapları belirlemek için sürekli olarak farklı sosyal medya platformlarına göz attığını açıkladı: “Çalışmaya başlamamın yolu Facebook’ta hesap sunan reklamları aramaktı - bu insanların tüm bunları nasıl kurdukları oldukça etkileyici. Bana ekstra bir ücret karşılığında bisiklete, ekipmana ve kaska ihtiyacım olup olmadığını sordular.”

Bir İngiliz şehrinde gıda kuryeleri üzerine yaptığımız araştırma, bu sektördeki belgesiz göçmen işçilerin karşılaştığı günlük zorlukların altını çiziyor. Bu tür insanları bulmak ve deneyimleri hakkında konuşmak zor olmadı.

2021 ve 2022 yıllarında, diğer sürücülerden hesap kiralayarak yemek dağıtım sürücüsü olarak çalışan yedi belgesiz göçmeni tanıdık. Ayrıca, üçü, hesaplarını birkaç saatten haftalara kadar değişen sürelerde belgesiz kuryelere kiralayan 25 belgelenmiş hesap sahibiyle de görüştük.

Bu hiçbir şekilde temsili bir örneklem değildir; belgesiz sürücüler Birleşik Krallık’ın hızla genişleyen gıda kuryesi nüfusunun küçük bir bölümünü temsil ediyor. Ancak onların deneyimlerini anlamak önemli. Genellikle ücretli bir iş bulma konusunda çaresiz olan ancak yasal istihdam seçenekleri bulunmayan bu kişiler, Birleşik Krallık’ın ulusal asgari ücretinin çok altındaki ücret standartlarını kabul etmeye ve stresli çalışma koşullarına katlanmaya istekli.

Konuştuğumuz belgesiz kuryeler genellikle haftanın yedi günü çalışmalarına rağmen borçlarını ödeyecek ve ailelerine destek olacak kadar para kazanmakta zorlandıklarını söylediler. Bekar olan ve arkadaşlarıyla yaşayan Mario, uzun çalışma saatlerini ve işinin fiziksel doğasını, çeşitli yaralanmaların yanı sıra zihinsel stresle de ilişkilendirdi: “Eve biraz para götürebiliyorum ama çok yüksek maliyetlerle: Bisiklet üzerinde uzun saatler, ağrıyan dizler ve eklemler, termal çantayı taşımaktan kaynaklanan sırt problemleri (ve) hesap komisyoncusuyla uğraşmak ... Onlar tam bir baş belası ve her zaman şöyle diyorsunuz: Evet, efendim.”

Bazı kuryeler de sosyal medyada, örneğin kiralamak için hesap aradıkları paylaşımlarına yanıt olarak diğer sürücülerden taciz aldıklarını anlattı. Belgelenen kuryeler, bu faaliyetin makul ücret ve çalışma saatleri elde etme umutlarına zarar verdiğini düşünüyor.

YEMEK YEMEK YA DA BELGE ARAMAK ARASINDA BİR ‘SEÇİM’

Görüştüğümüz belgesiz kuryeler 20 ila 40 yaşları arasındaydı ve çok az İngilizce biliyor ya da hiç bilmiyorlardı. Dünyanın farklı yerlerinden gelmişlerdi ve Birleşik Krallık’a girebilmek için kredi ve diğer borçlara katlanmışlardı. Bu borçlara bir de bisiklet, kask, termal çanta ve gıda dağıtıcısı olarak çalışmaya başlamak için gerekli diğer teçhizatı satın alma ya da kiralama ihtiyacı eklenmişti.

30’lu yaşlarının ortalarında olan Edu, kendisi ya da ailesi için para kazanmadan önce, Birleşik Krallık’a gelmek için yaptığı borçları ödemek için kenara para koyması gerektiğini anlattı. Yaklaşık bir yıl önce, ülkesindeki bir “acentenin” yardımıyla turist vizesiyle gelmişti: “Kendim ve ailem için para kazanıyorum ama her şeyden önce borçlarımı ödemek için... Mümkün olduğunca çok kazanmak için her gün çalışıyorum. Para sıkıntısı çekiyorum ama bir şekilde idare ediyorum.”

Üzüntülü bir şekilde, dağıtım görevlisi olarak çalışırken kendisinin de sık sık yiyecek sıkıntısı çektiğini anlattı: “Yemek dağıtırken hep açım... Ailemi (Birleşik Krallık’a) ancak borçsuz olduğumda ve belgelerimi aldığımda getireceğim ama o gün asla gelmeyebilir. O zamana kadar çalışıyorum, çalışıyorum ve çalışıyorum.”

Edu, doğrudan maaşından kesilen haftalık bir ücret karşılığında kendisine yemek teslimatı hesap bilgilerini kiralamaları için diğer kuryelere güvendiğini söyledi. Sosyal medya ve sohbet grupları kiralık hesap öneren paylaşımlarla dolup taşıyor. Genellikle haftalık 55 ila 100 sterlin arasında bir ücret talep ediyorlar.

Edu’nun artık turist vizesi yok ve konuştuğumuz sırada çalışma hakkı belgeleri için onay alma sürecindeydi. Bu durum onun için günlük bir ikilem oluşturuyor: “Evrak işleriyle uğraşıyorum, telefonda işleri halletmeye çalışıyorum ya da bisiklete binip para kazanmaya çalışıyorum. Yemek yemek ya da (yasal) belgeleri almak arasında bir seçim yapmak zorunda kalıyorum.”

Görüştüğümüz belgesiz kişiler, hesap ve ekipman kiralama masrafları düşüldükten sonra ortalama olarak ayda 900 ila 1500 sterlin arasında para kazanıyorlardı. Haftada 80 ila 115 saat çalışma yaygın, bu da Birleşik Krallık’ın ulusal asgari ücretinin (görüşmelerimiz sırasında 23 yaş ve üzeri işçiler için saat başına 9,50 sterlin) oldukça altında kazandıkları anlamına geliyor.

Bu işin güvensiz ve kayıt dışı doğası, aşırı güvencesiz yaşamlara neden oluyor. Örneğin Birleşik Krallık’ta şehirdeki konaklama masrafları genellikle diğer göçmenlerle birlikte oda kiralayarak en aza indiriliyor. Görüştüğümüz kişiler, tek kişilik bir yatak odasını üç kişiyle paylaştıklarını anlattılar.

Her gün uzun saatler çalışarak düşük ücretin üstesinden gelmeye çalışan Edu için vücut ağrıları ve aşırı yorgunluk hayatın bir parçası: “Hafta içi evdeki borçlarımı, bisiklet ve hesap kirasını ödemek için çalışıyorum. En çok çalıştığım hafta sonları kendim ve ailem için... Cuma günleri ve hafta sonları, hafta içinde eve götürdüğüm az parayı telafi etmek için bazen her gün 15 saatten fazla çalışıyorum.”

"BÜROKRASİYİ AŞMAK KOLAY"

Birleşik Krallık online yemek siparişi ve teslimat sektörü 2018’den bu yana her yıl neredeyse yüzde 30 büyüyerek şu anda 2.75 milyar sterlin değerine ulaştı. Bu yemek dağıtım hizmetlerinin kamu kullanıcılarının sayısı şu anda 12.7 milyon olarak belirtiliyor; bu da neredeyse her dört İngiliz yetişkinden birine denk geliyor.

Online yemek platformları için teslimat yapan sürücüler serbest meslek sahipleri ve esneklik bu “gig ekonomisi” işleri için önemli bir satış noktası. Bu esneklik, sürücünün müsait olmaması durumunda yerine başka birinin teslimat yapmasını isteyebilmeyi de içeriyor. Ancak araştırmamız, genellikle kuryelerin kendileri olmak üzere bazı kişilerin, gelirlerini desteklemek amacıyla farklı yemek dağıtım uygulamalarında birden fazla hesap kiralamak için ikame kuralını kullandığını doğruluyor. 30’larında bir “kurye-broker” olan Anthony’nin gözlemlediği gibi: “Bazı (hesap sahiplerinin) birden fazla hesap, teçhizat kiralayarak burada gerçek işler yürüttüğünü biliyorum... Bu (hesaplara) talep olduğu anlamına geliyor... ama aynı zamanda bürokrasiyi aşmanın ne kadar kolay olduğunu da gösteriyor.”

Online yemek platformlarının hepsinin, kimlerin teslimat kuryesi olarak çalışabileceğine ilişkin katı düzenlemeleri var. Örneğin, Birleşik Krallık’ın en büyük yemek dağıtım şirketlerinden ikisi olan Deliveroo ve Uber Eats, web sitelerinde tüm kuryelerin, yedek sürücü olarak da dahil olmak üzere Birleşik Krallık’ta çalışma haklarını kanıtlayabilmeleri gerektiğini açıkça belirtiyor. Bu makalede gündeme getirilen konular hakkında yorum almak için kendilerine başvurulduğunda her iki şirket de bu politikanın her zaman sıkı bir şekilde uygulandığını vurguladı.

Bununla birlikte, yedek sürücülerin çalışma yeterliliğine sahip olup olmadıklarını kontrol etme sorumluluğu nihai olarak hesap sahiplerinin kendilerine ait ve araştırmamız, belgesiz göçmen işçilerin yanı sıra diğer belgelenmiş ancak uygun olmayan veya yasaklı sürücülerin kayıt dışı olarak yedek kurye olarak çalıştığına dair birçok örnek buldu.

Hesaplarını kiralayan bir başka kurye olan Sam, bize “sürekli olarak potansiyel yeni kiracıları (hesap kiralamak isteyen bireyler) aradığını”, ancak “daha fazla zaman ayırdığı yerin yeni hesaplar oluşturmak olduğunu” söyledi. Bu hesaplar, kendisi için birden fazla platformda yeni hesaplar kaydetmeye istekli olan arkadaşları ve aile üyeleri aracılığıyla gelebiliyor, böylece onları diğer kuryelere kiralayabiliyor.

30’lu yaşlarının sonundaki Sam, üç yıldır hem belgeli hem de belgesiz işçilere hesap kiralıyor ve haftalık 70 sterlin ücret alıyor: “Bundan zengin olmayı beklemiyorum. Ama daha rahat edebilmem için bana biraz cep harçlığı sağlıyor.”

Daha önceki görüşmeler sırasında tanıştığımız belgeli kuryelerden biri de gıda kuryelerini destekleyen bir sendikada çalışıyordu. 20’li yaşlarının ortasında olan Mark, belgesiz kuryelerin yemek dağıtımı yapmasının giderek yaygınlaştığını çünkü platform şirketlerinin “yasal sorumluluk ve masrafları hesabı kiralayan sürücüye yüklediğini” söyledi: “(Yasal bir hesap sahibiyseniz) Hesabı kime veriyorsanız onun sabıka kaydını ve çalışma hakkını kontrol etmeniz gerekiyor. Ancak hepimiz bunun olmayacağını biliyoruz çünkü bu çok zahmetli bir iş.”

İlk kontrollerin yanı sıra, kuryeler daha sonra kimliklerini doğrulamak için hesap uygulaması aracılığıyla bir selfie göndermeleri için düzenli olarak uyarılar alıyorlar. Sam, hesabı belgesiz veya diskalifiye edilmiş bir sürücüye kiralarken bu kimlik kontrol sistemini nasıl aştığını açıkladı: “Hesabı kullanıyorsanız ve fotoğraf (talebi) gelirse, bana mesaj atabilirsiniz, ben de (uygulamaya) giriş yapıp bir selfie çekerim ... Sadece bu şekilde kimliğimi doğrulamam gerekiyor. Sonra tekrar giriş yaparsınız ve hepsi bu kadar.”

Deliveroo, siparişleri tamamlaması için başka bir kişiyi görevlendirdiklerinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen sürücülere karşı sıfır tolerans politikası uygulandığını vurguladı. Şüpheli ya da yasa dışı faaliyetlere dair herhangi bir belirti olup olmadığını araştırmak için sürücüleri düzenli olarak taradıklarını ve kimlik kontrol sistemini daha da güçlendirmek için yeni kimlik doğrulama teknolojisini kullanıma sunduklarını da ekledi. Bir sözcü şunları söyledi: “Deliveroo sürücüleri serbest meslek sahibidir ve bizimle çalışanlar Birleşik Krallık’ta çalışma hakkına sahip olmalıdır. Sürücüler Deliveroo’ya kaydolmadan önce bu kontrolleri tamamlarlar ve ikame kişilerle çalışan sürücüler -örneğin teslimat yapmaları için arkadaşlarına veya ailelerine hesap ödünç verenler- sözleşmeye bağlı olarak aynı şeyi yapmaktan sorumludurlar. Bir sürücünün çalışma hakkı statüsü olmayan bir kişiye taşeronluk yapması halinde, Deliveroo bu kişinin sözleşmesini derhal feshedecektir. Bu yükümlülükler tüm sürücülere açık ve tutarlı bir şekilde iletilir.”

Uber Eats, herhangi bir ihlalin gerçekleştiğinin tespit edilmesi halinde bir hesabı devre dışı bırakmak için derhal adımlar attıklarını ve hesap sahibinin hesabının kontrolünü elinde tuttuğundan emin olmak için hesap sahipleri üzerinde düzenli kimlik doğrulaması gerçekleştirdiklerini belirtti. Bir sözcü şunları söyledi: “Uber Eats uygulamasını kullanan tüm kuryelerin bir suç geçmişi kontrolünden geçmesi, 18 yaşından büyük olması ve Birleşik Krallık’ta geçerli bir çalışma hakkına sahip olması gerekmektedir. Bu kriterleri karşılayamayan kuryelerin uygulamaya erişimleri kaldırılacaktır.”

"SÜREKLİ ENDİŞE İÇİNDE" YAŞAMAK

Teslimat başına ödeme ve yüksek işgücü rekabeti ile gıda kurye işinin doğası, sürücülerin -ister bisiklet ister e-bike veya moped kullansın- sağlık tehlikelerine ve güvenlik risklerine maruz kalabileceği ve bazı durumların ciddi yaralanmalara neden olabileceği anlamına gelir.

Görüştüğümüz kişiler, arabalarla yaşanan kazalar ve sürücülerle yaşanan yol öfkesi olaylarının yanı sıra, kırmızı ışıkta geçme ve kaldırımlarda sürme gibi tehlikelerinin de altını çizdi. Bununla birlikte hem Deliveroo hem de Uber Eats katı teslimat süreleri olmadığını ve sürücülerin her zaman yol kurallarına uymaya teşvik edildiğini vurguladı.

Aralarında Deliveroo ve Uber Eats’in de bulunduğu bazı gıda platformu şirketleri, teslimat sırasında sürücülere sigorta sunarken, birçok belgeli kurye daha kapsamlı bir sigorta satın alma ihtiyacı hissediyor.

Ancak bu seçenek belgesiz sürücüler için mevcut değil. Kazalar onları “görünür” hale getirerek hem o anki çalışma kabiliyetlerini hem de gelecekte yasal çalışma hakkı statüsü elde etme ihtimallerini tehlikeye atabilir. Bu durum, yaralanmaları halinde tedavi görmekten kaçınmalarına, bunun yerine çalışmaya devam etmelerine ve böylece fiziksel ve ruhsal sağlıklarına daha fazla zarar verme riskine girmelerine yol açabilir.

Belgesiz sürücüler ayrıca, nitelikleri olmadığı için “alışveriş” yapılmasının veya bir hesap sahibinin aniden kiralamayı durdurması ya da gıda platformunun kapatılması halinde gelir akışını kaybetmenin sürekli stresiyle de başa çıkmak zorunda. Sonuç olarak, bu sürücüler gelir akışlarını korumak için genellikle birden fazla kaynaktan hesaplara erişiyor; aile üyelerinden kiralamak veya Birleşik Krallık’a gelmeden önce kurmuş olabilecekleri sıkı ağlar dahil.

Mario, kiraladığı hesaba aniden erişemeyeceği ihtimali nedeniyle “sürekli endişe içinde” yaşadığından bahsetti: “Çok üzülüyorum çünkü o zaman yeni bir (hesap) aramak için saatler harcamak zorunda kalıyorum, bu da açıkçası hiç para kazanamadığım anlamına geliyor ... Hesabın süresi dolmuş olabilir veya sadece komisyoncu daha fazla para ödemeye istekli başka birine kiralamış olabilir.”

Bir başka engel de belgesiz göçmenlerin ücretlerini nasıl aldıkları, çünkü tüm ödemeler ilk etapta hesap sahibine gidiyor. Sam’in de açıkladığı gibi para alışverişleri yüksek derecede güvene dayanıyor: “Cep telefonu numarası dışında hesapla ilgili tüm bilgiler bana ait. Ben sadece parayı transfer ediyorum ama (hesap kiralama) ücreti bende kalıyor. Parayı günlük ya da haftalık olarak çekebiliyorlar.”

Deliveroo, hesap sahibinin aynı zamanda banka hesabının da sahibi olduğunu doğrulamak için “sistemik banka hesabı kontrolleri” gerçekleştirdiğini belirtti.

Görüştüğümüz kişiler, hesap aracılığı sisteminin bazı durumlarda belgesiz kuryelere karşı istismarcı ve zorlayıcı davranışlara yol açabildiğini söyledi. Bazıları para alamama ve belgesiz faaliyetlerinin ifşa edilmesi gibi ikiz tehditler altında sürekli düşmanca bir ortamda çalıştıklarını anlattılar. Ayrıca, belgelenmiş gıda kuryelerinin belgelenmemiş kuryeleri ifşa etmekle tehdit ettiği çok sayıda sosyal medya paylaşımı ve sohbet odası gördük.

Deliveroo sözcüsü, her türlü taciz veya ayrımcı davranışın tamamen kabul edilemez olduğunu ve belirli taciz iddialarının derhal soruşturulduğunu vurguladı.

BİRLEŞİK KRALLIK GENELİNDE KAYIT DIŞI ÇALIŞMA

Birleşik Krallık genelinde uygulama tabanlı gıda teslimatında çalışan belgesiz kuryelerin sayısı belirsiz. Ancak araştırmalar, Birleşik Krallık’taki pek çok sektörde kayıt dışı çalışma ve istihdam uygulamalarında son dönemde bir artış olduğunu gösteriyor. 2016 yılından bu yana, belgesiz işçi (ikamet statüsü veya vizesi olmayanlar) kullanan işletmelerin Birleşik Krallık’ın yıllık Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) yüzde 10 ila yüzde 12’sini ürettiği tahmin ediliyor.

Daha geniş çaplı araştırmamızdan, belgesiz çalışanların Birleşik Krallık’taki bir dizi sektörde giderek artan bir varlık gösterdiğini biliyoruz. Örneğin, oto yıkamalarında Arnavutluk, Sahra altı Afrika, Irak ve Kürdistan’dan gelen belgesiz işçiler artık Doğu Avrupa’dan gelen belgeli işçilerle rekabet ediyorlar. Bu durum yevmiye oranlarını geçimlik seviyelere kadar düşürmüş, bazı durumlarda işçiler yiyecek ve barınma için ücretlerinden feragat etmişler.

İngiltere ve Galler’de katlanarak büyüyen bir sektör olan sadece nakit çalışan “tırnak barları”nda çalışanların çoğu uygunsuz bir şekilde belgelendirilmiştir. Örneğin, Birleşik Krallık’ta öğrenci vizesi sürelerinin ötesinde kalmış öğrenciler veya daha yaygın olarak insan taciri olarak adlandırılan bir “seyahat kuryesi” yardımıyla Birleşik Krallık’a giriş yapmış belgesiz göçmenler olabilirler. Bir manikür barına baktığınızda genellikle cömert personel seviyeleri görürsünüz, ancak teknisyen işleri için çok az ilan vardır.

Hem sadece nakit ödeme yapılan tırnak barları hem de oto yıkamacılar sıklıkla sağlık ve güvenlik ve planlama izni ile ilgili düzenlemelere uymuyorlar. Düzenlemeye tabi olmadıkları için, çalışanların statüsü (işçiler, yükleniciler veya çalışanlar), araştırmamızın tipik olarak işçi haklarından ziyade mülkiyet modelleri, kara para aklama potansiyeli ve göçmen yayılımı ile ilgilendiğini tespit ettiği icra kurumları için görünmez.

Buna karşılık Deliveroo ve Uber Eats gibi online yemek platformu şirketleri, Birleşik Krallık’taki tüm yasa ve yönetmeliklere uyuyor. Ancak araştırmamız, sektörün sürücü ikame sisteminin bazı hesap sahipleri tarafından kötüye kullanıldığını ve bu sistemden yararlanan belgesiz göçmenleri zarar ve istismar riskiyle karşı karşıya bıraktığını gösteren önceki raporları destekliyor. Yemek dağıtım sektöründeki kayıt dışı çalışmanın daha da büyümemesi ve daha fazla savunmasız insanı riske atmaması için Birleşik Krallık makamlarının daha güçlü bir gözetime ihtiyaç duyduğuna inanıyoruz.

*Pedro Mendonça Heriot-Watt Üniversitesi’de doçent, Ian Clark Nottingham Trent Üniversitesinde profesör ve Nadia Kougiannou da yine Nottingham Trent Üniversitesinde doçentlik yapmaktadır. 

**Görüşülen tüm kişilerin isimleri kimliklerinin korunması amacıyla değiştirilmiştir

ÖNCEKİ HABER

Malatya'dan depremzede işçiler: Artık yeter, değişim şart!

SONRAKİ HABER

Ukraynalı yetkililere göre "karşı taarruz" müttefiklerin beklentilerini karşılamayabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa