19 Şubat 2011 00:40

‘İleri demokrasi’ insan haklarını ilerletmedi!

İHD İstanbul Şubesi 2010 yılında derneklerine yapılan başvurular sonrasında hazırladığı “2010 yılı Hak İhlalleri Raporu”nu dernek binasında düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Raporun açıklanmasından önce kısa bir konuşma yapan İHD yöneticilerinden Meral Çıldır, 2010 yılı insan hakları raporunun bir kez daha

‘İleri demokrasi’ insan haklarını ilerletmedi!
Paylaş

İHD İstanbul Şubesi 2010 yılında derneklerine yapılan başvurular sonrasında hazırladığı “2010 yılı Hak İhlalleri Raporu”nu dernek binasında düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Raporun açıklanmasından önce kısa bir konuşma yapan İHD yöneticilerinden Meral Çıldır, 2010 yılı insan hakları raporunun bir kez daha insan hakları mücadelesinin gerekliliğini ortaya koyduğunu ve temel insani haklarının hız kesmeden ihlal edildiğini söyledi.
İHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Abdulbaki Boğa ise raporda yer alan hak ihlallerini sıraladı. Yaşam hakkı ihlalleri başlığı altında yargısız infaz sonucu 2010 yılı içerinde 2 kişinin yaralandığı kaydedilen raporda, yine aynı başlık altında cezaevlerinde yaşamını yitirenlerin sayısının 413 kişi, resmi hata ve ihmal sonucu 9 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Raporda fiziki saldırıya uğrayanların sayısının ise 8 olduğu belirtilirken, bunların birisinin ölümle sonuçlandığı, yaralanan 7 kişiden 3’ünün ise gazeteci olduğu ortaya konuldu. Raporda 2010 yılında yaşanan kuşkulu asker ölümlerin sayısı ise 34 olarak belirtildi.
İşkence, kötü muamele, onur kırıcı ve küçük düşürücü davranış ve cezalandırma başlığı altında  yapılan başvurular sonucunda toplam 560 kişinin kötü muameleye ve işkenceye maruz kaldığı belirtilen raporda bunların 230’un cezaevlerinde, 41’in gözaltında 67 sinin ise toplumsal gösterilerde güvenlik güçlerince işkence ve kötü muameleye maruz kaldıkları belirtildi.
Başbakan’ın ortaya koyduğu tablonun aksine rapora göre; sadece İstanbul’da 5 gazeteye toplam 120 gün yayın durdurma cezası verildiği, 1 derginin yasaklandığı ve 13 haber sitesinin mahkeme kararı ile yasaklandı.
Raporda ayrıca 2010 yılında mahkemeler tarafından 3 etkinliğin yasaklandığı, güvenlik güçleri tarafından 4 basın açıklamasının, 2 oturma eylemenin ve 5 yürüyüşe müdahale ettiği ve bu olaylar sonucunda 135 kişi hakkında soruşturma açıldığı kaydedildi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Kameralı mesai denetimi hukuka aykırı bulundu

SONRAKİ HABER

Asistanların eylemi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...