26 Nisan 2011 02:26

Patrondan 450 işçiye tuzak

HEY Tekstil’de çalışan 450 işçi, 2 yıldır ücretlerini geç aldıkları için 1 saat iş bırakınca işten atıldı. Yaşadıklarına isyan eden işçiler mücadeleye hazırlanıyor.Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde kurulu bulunan Hey Tekstil fabrikasında, ücretlerini zamanında alamayan işçiler ge&

Patrondan 450 işçiye tuzak
Paylaş

Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde kurulu bulunan Hey Tekstil fabrikasında, ücretlerini zamanında alamayan işçiler geçen hafta 1 saat iş bıraktı. 450 işçinin asgari ücretle çalıştırıldığı Hey Tekstil fabrikasında işçiler, 2 senedir ücretlerini zamanında alamıyordu.

Mart ayı ücretlerinin henüz ödenmemesi nedeniyle iş bırakan işçileri fabrika yönetimi bir daha işe gelmeyin diyerek kapı önüne koydu. Cuma günü işe gidiş saatlerinde gelmesi gereken servislerin gelmediğini gören işçiler, kendi imkanlarıyla fabrikaya gittiler. Fabrika yöneticileri, işçilere üretime ara verdiğini söyleyince işçiler evlerine geri döndü.

Ancak bu sabah iş yerine gelen işçiler cuma günü işe gelmedikleri yönünde tutanak tutulduğunu ve işten atıldıklarını öğrendiler. İşçilerin üretime ara verildiğine dair tutanak tutulması istemi  noter tarafından kabul edilmezken, işçiler bu sabah bir araya geldi. Avukatları aracılığıyla işten çıkarıldıklarını gösteren tutanak tutturan işçiler aynı toplantıda önümüzdeki günlerde neler yapacaklarını da konuştular. (Çankırı/EVRENSEL)


HEY TEKSTİL İŞÇİLERİ: FABRİKAYA GİREMİYORUZ

İsmini vermek istemeyen 5 yıllık Hey Tekstil işçisi yaşardıklarını şu şekilde anlattı:  “Her ay ücretlerimizi geç alıyoruz. Son iki senedir hep geç ödeniyor. Onu da makineleri kapattıktan sonra alabiliyoruz. Bu kez makineleri kapattığımızda bize evlerinize gidin şu anda iş durduruldu denildi. Biz de her seferinde aynı sorunları yaşadığımız için Hak-İş’e bağlı Öziplik-İş Sendikasına başvurduk. Biz fabrikayı sadece Çerkeş’te kurulu biliyorduk. Burası merkezmiş Batman, Kırıkkale, Yozgat da buranın kollarıymış. Bizim sendika yetkisini alabilmemiz için 600 kişinin sendikaya üye olması gerekiyormuş. Bu nedenle sendikaya üyeliğimiz de olmadı. Cuma günü tekrar işe gittik servis verilmemesine rağmen. Pazartesi iş başı yapacaksınız denildi. Pazartesi yine biz kendi imkanlarımızla fabrikaya gittik, yine işe alınmadık. Biz de notere gidip tutanak tutturmak istedik ancak noter bunu kabul etmedi. Fabrikadan kamyonlarla mallar çıkarılıyor. Bir kamyon gitmiş ikinci kamyon da yükleniyor. Biz, fabrika yönetimine bizi işe almadığına dair kağıt verin dedik verilmedi. Burada ne noter ne de savcılık bize yardımcı olmadı. Aramızda imza toplayarak savcılığa dilekçe verdik.

2 AYDIR HİÇ PARA ALMADIK

Hey Tekstil’de 7 yıldır çalışan bir kadın işçi ise şunları söyledi:  “Fabrika ilk açıldığı sıralarda iyiydi. Ancak son iki yıldır maaşlarımız verilmiyor. İki aylık maaşımız hâlâ içeride. Makine kapatılmayınca maaş alamıyoruz. Patron bize kriz var diyor ancak başka yerlere fabrika açıyor. Avukatlara gittik geri dönüyoruz. İşverenle bağlantıları olduğu için bizi kabul etmiyorlar. Şu anda dışarıdan Ankara’dan avukat tuttuk mahkemeye başvuracağız.

ÖNCEKİ HABER

'Barış sağlanıncaya kadar mücadeleye devam'

SONRAKİ HABER

Aileler OSTİM’deki cinayetin peşini bırakmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...