25 Nisan 2023 09:15
Son Güncellenme Tarihi: 25 Nisan 2023 18:32

Diyarbakır merkezli operasyonlara tepkiler yükseldi: "Kaybetmekten kurtulamayacaksınız"

Seçim öncesi Diyarbakır merkezli 21 ilde aralarında pek çok gazeteci, siyasetçi, hukukçu ve sanatçının da yer aldığı isimlere yapılan gözaltılara tepkiler yükseldi.

Arşiv | Fotoğraf: MA

Paylaş

Seçimlere 19 gün kala birçok kentte düzenlenen ev baskınlarında aralarında gazeteciler, siyasetçiler, insan hakları savunucuları, avukatlar, meslek odası yöneticileri ve sanatçıların bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

"HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ"

Gözaltılara tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayyip Temel, "Seçim arifesinde iktidar kaybetme korkusuyla yine gözaltı operasyonlarına sarıldı. Sabah partimizin MYK üyeleri, eş başkan yardımcıları, gazeteci, sanatçı ve avukatların içinde olduğu onlarca arkadaşımız Amed’te gözaltına alındılar… Kaybetmekten kurtulamayacaksınız!” dedi.

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Adayı ve Eski Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Diyarbakır merkezli olarak sabah erken saatlerde yapılan operasyonlarda çok sayıda avukat arkadaşımız, gazeteci, tiyatrocu ve siyasetçi gözaltına alındı. 'Yargı'yı araçsallaştırarak ne kadar baskı kurarsanız kurun kaybedeceksiniz. Hep birlikte başaracağız" dedi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu yaptığı paylaşımda "İktidar, seçim üstü yine ne yapacağını şaşırdı! Halkın haber alma özgürlüğünü gasp ediyor. Gazetecilik suç değildir, suç diyenler suçludur. Gazetecilere yönelik operasyon: Çok sayıda gözaltı" ifadelerine yer verdi.

"İKTİDARIN KAYBETME KORKUSU"

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "HDP’yi kapatma baskısıyla seçimlerden ekarte etmeye çalışan AKP iktidarı, seçime 19 gün kala gözaltı operasyonlarına başladı. Kaybetme korkusudur bu. Demokratik siyasete zincir vurulamaz. Gözaltılar serbest bırakılsın!" diye seslendi.

Yeşil Sol Parti listelerinden Ankara 1. Bölge 2. sıra milletvekili adayı ve Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, "Muhalefet partilerin il binalarına, seçim bürolarına silahlı saldırı, siyasetçilere provakasyonla linç girişimleri, HDP'ye yönelik baskı ve gözaltılar... İktidarın seçim normalleri ama normalleştirmeyeceğiz. Adil ve güvenli seçim için de mücadele edeceğiz, iktidar kaybedecek." mesajını paylaştı.

"BİRLİKTE DİRENDİK, BİRLİKTE KAZANACAĞIZ"

Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında seçimlere girecek olan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili ve TİP Antalya 2. sıra milletvekili adayı Barış Atay "Sindirebileceğinizi, kazanacağınızı sanıyorsunuz fakat çok az kaldı. Birlikte direnip, birlikte göndereceğiz sizi ve iktidarınızı alaşağı edeceğiz!" dedi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş da "Seçimlere 1 aydan az zaman kalmışken HDP ve Yeşil Sol Parti üye ve yöneticilerine, baro üyelerine, gazetecilere, yurttaşlara yapılan siyasi operasyonu kınıyoruz. Bu Saray kumpasları Türkiye’nin özgürlük mücadelesini engelleyemez. Birlikte direndik, birlikte kazanacağız!" açıklaması yaptı.

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gözaltılara "Süleyman Soylu, kendi mitinginde toplayamadığı kadar insanı bir kerede gözaltına aldırmış! 81 ilde seçim çalışması yürüten tüm arkadaşlara çağrımızdır: Çalışmalarımızı daha sabırlı, daha kararlı şekilde büyütelim. Huzurun, refahın, demokrasinin gelişini engelleyemeyecekler" diyerek tepki gösterdi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Devrimci-demokratik güçlerin kendisi için ne kadar ‘tehlikeli’ olduklarını iyi bilen faşist şeflik rejimi her seçim öncesi olduğu gibi 14 Mayıs seçimlerine de halkın örgütlü güçlerini teslim alarak girmek istiyor. İşçi sınıfı ve ezilen halklarımızı faşizmin saldırganlığına, eşitlik ve özgürlük mücadelesini bastırma politikasını boşa çıkartmak için birleşik mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Gözaltılar serbest bırakılsın. Bize gücünüz yetmez, biz kazanacağız."

DEVA VE SAADET PARTİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin ve Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, Artı Gerçek'e açıklamalar yaptılar. 

Operasyonları seçim öncesi gözdağı ve seçim güvenliğine yönelik bir müdahale olarak değerlendiren DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, "Bu, meseleyi başka bir biçimde yorumlamak kendimizi aldatmaktır. Seçimlere giderken rakip siyasi partilere gözdağı vermek hem de bu süreçte korku iklimi salarak sözde kendileri lehine avantajlı bir durum elde etmek amaçlanıyor” dedi. 

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya ise "Tam da seçim öncesinde böyle operasyonlar kamuoyunda soru işareti bırakıyor. Bu tarz seçim süreçlerinde kamuoyunda soru işareti bırakacak operasyonlar yerine kamuoyunu aydınlatmalılar ve soru işareti bırakmamalılar.” ifadelerini kullandı.

33 BARODAN ORTAK AÇIKLAMA

33 baro yaptıkları ortak yazılı açıklamayla 25 avukatın da aralarında bulunduğu gözaltılara tepki gösterdi. "Meslektaşlarımızla ilgili sürecin takipçisiyiz" başlığıyla yapılan açıklamada, gözaltına alınan avukatların da aralarında bulunduğu kişilerin adil yargılanma hakkı çerçevesinde tüm haklarının sağlanması çağrısı yapılarak "Bu çerçevede avukat görüş yasağı ve kısıtlama kararının kaldırılması çağrısında bulunuyor; meslektaşlarımızla ilgili yargısal süreci yakından takip edeceğimizi belirtiyoruz” denildi.

"HAKSIZ VE HUKUKSUZ YAPILAN GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILSIN"

Gözaltılara insan hakları örgütleri, meslek odaları, basın meslek örgütleri ve gazetecilerden de tepkiler geldi. Açıklamalarda gözaltına alınanların serbest bırakılmaları çağrıları yapıldı.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası: "Basından yayınlandığı üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Diyarbakır 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği tarafından sabah saatlerinde başlatılan operasyonla; insan hakları örgütü temsilcileri, meslek odası yöneticileri, gazeteciler, avukatlar, siyasetçiler ve sanatçıları hukuksuzca gözaltına almıştır. Haksız ve hukuksuz olarak yapılan operasyonda Odamız Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hatun da gözaltına alınmıştır. Ranta ve talana dur demek, kamu kaynaklarının heba edilmesine karşı çıkmak ve kent savunuculuğu mücadelesi vermek suç değildir. Seçimin hemen öncesinde yapılan bu gözaltılar demokratik siyaseti baskı altına almak, gözdağı vermek ve korku atmosferi yaratmak maksatlıdır. Haksız ve hukuksuz olarak yapılan gözaltılar serbest bırakılsın!"

İHD Diyarbakır Şubesi: "Kentimizde yapılan ev baskınlarında aralarında şube yöneticilerimiz Av. Eylül ÖZGÜLTEKİN ve Av. Gurbet ÖZBEY ÖNER ile üyelerimizin de bulunduğu çok sayıda insan hakları savunucusu, basın emekçisi, sanatçı, siyasetçi ve avukat gözaltına alınmıştır. Dosyada gizlilik kararı ve avukat görüş yasağı mevcuttur. Hak savunuculuğunu hedefleyen bu hukuksuz uygulamaları kabul etmiyoruz. Gözaltı işlemleri derhal son bulmalı, şube yöneticisi arkadaşlarımız ile haksız yere gözaltına alınan herkes bir an önce serbest bırakılmalıdır."

Özgürlük için Hukukçular Derneği: "Bu sabah saatlerinde Diyarbakır merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında, birçok üyemizin evi basılarak gözaltına alındı. Dernek binamızda aramalar devam etmektedir. Seçim sürecinde derneğimize ve üyelerimize yönelik gerçekleştirilen siyasi operasyona karşı susmuyoruz!"

Oyuncular Sendikası: "Bugün Diyarbakır merkezli yapılan operasyonda Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları Yavuz Akkuzu, Elvan Koçer Yıldırım, Özcan Ateş, Sena Özbey, Şahperi Alphan Bayhan ve Saadettin İnal’ın gözaltına alındığı kamuoyuna yansıdı. Avukatların verdiği bilgiye göre göre kısıtlılığı olması nedeniyle meslektaşlarımızın neden gözaltına alındığını bilmiyoruz. Meslektaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz. Girtiyen binçavkiri berdin"

"GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR"

Gazeteciler ve basın meslek örgütleri "Gazetecilik Suç Değildir" diyerek meslektaşlarının serbest bırakılması talebiyle paylaşımlar yaptı:

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Elon Musk duyurdu: Twitter'da "doğrulanmış" hesaplara öncelik verilecek

SONRAKİ HABER

Anzak koyunda şafak ayini yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...