25 Nisan 2011 10:43

Demokratik anayasa için ‘kurucu meclis’

Demokratik Anayasa Girişiminin 23 ve 24 Nisan tarihlerinde gerçekleşen Demokratik Anayasa Kurultayı’nın sonuç bildirgesinde yeni bir anayasa hazırlığı için toplumun tüm kesimlerinden oluşan kurucu bir meclise ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.  Demokratik Anayasa Girişiminin geçtiğimiz hafta sonu Ankara’da düzenlediği D

Demokratik anayasa için ‘kurucu meclis’
Paylaş

Demokratik Anayasa Girişiminin 23 ve 24 Nisan tarihlerinde gerçekleşen Demokratik Anayasa Kurultayı’nın sonuç bildirgesinde yeni bir anayasa hazırlığı için toplumun tüm kesimlerinden oluşan kurucu bir meclise ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.  

Demokratik Anayasa Girişiminin geçtiğimiz hafta sonu Ankara’da düzenlediği Demokratik Anayasa Kurultayı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı.  Sonuç bildirgesinde ‘kurucu meclis’ olmadan yeni ve demokratik bir anayasanın yapılamayacağı vurgulandı. Bildirgede, “Toplumun belli başlı demokrasi dinamiklerinin ve siyasi partilerin temsilcilerinden oluşacak bu kurucu meclisin toplumun bütün kesimlerinin önerilerini alarak hazırlayıp kabul edeceği yeni anayasa halkoyuna sunularak yürürlüğe girmelidir” denildi.

DEVLET DEĞİL İNSAN TEMELLİ BİR ANAYASA

Bildirgede yeni anayasanın “Devleti değil, insanı temel alan”, “Devleti değil, bireyi koruyup güçlendiren” bir anayasa olması gerektiği kaydedildi. Anayasanın Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesince evrensel hak ve özgürlüklere aykırı hiçbir hüküm içermemesi gerektiği ifade edilen bildirgede, oluşturulacak yeni anayasada değiştirilmesini engelleyen hiçbir hüküm bulunmaması gerektiğinin altı çizildi. Kültürel çoğulculuğun bir zenginlik kaynağı olduğunun anayasada açıkça belirtilmesinin önemi vurgulanan bildirgede, “Farklı kültürel kimliklerin ve hayat tarzlarının barış içinde bir arada yaşamalarını teşvik etmeli ve güvence altına almalıdır. Yeni anayasa yerinden yönetimin gerçekleştirilmesine, birkaç ilin birleştirilerek bölge yönetimlerinin kurulabilmesine ve buralara kendi iç işleyişlerinde özerklik tanınmasına (demokratik özerklik) imkan vermelidir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Torba yasa’ Anayasa Mahkemesine götürüldü

SONRAKİ HABER

'Blok tüm ezilenlerin umudu, hükümetin telaşı bundan'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...