19 Şubat 2011 00:39

Kameralı mesai denetimi hukuka aykırı bulundu

TPD’nin “Kameralı Mesai Denetimi”ile ilgili valilik kararına karşı açtığı davada mahkeme, kameralı mesai denetimini hukuka aykırı buldu.Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD)’nin, İstanbul Valiliği tarafından Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde uygulamaya konulan “Personel kart okuma sistemlerine kamera yerleştirilmek sur

Kameralı mesai denetimi hukuka aykırı bulundu
Paylaş

TPD’nin “Kameralı Mesai Denetimi”ile ilgili valilik kararına karşı açtığı davada mahkeme, kameralı mesai denetimini hukuka aykırı buldu.
Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD)’nin, İstanbul Valiliği tarafından Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde uygulamaya konulan “Personel kart okuma sistemlerine kamera yerleştirilmek suretiyle görüntü kaydı alarak mesai denetiminin yapılmasına” yönelik açtığı dava mahkemenin bu işlemi hukuka aykırı bulması ile sonuçlandı. İstanbul 3. İdare Mahkemesinin kararında,  “Kamera yerleştirmek suretiyle görüntü kaydı alarak mesai denetimi yapmak özel hayatın gizliliğinin ihlalidir” denildi.

İPTAL KARARININ GEREKÇELERİ

* Kameralı mesai denetimi uygulanması nedeniyle adı geçen sağlık kuruluşuna başvuru yapan hasta ve hasta yakınları ile kuruluşta görev yapan sağlık çalışanlarının görüntülerinin kayıt altına alındığı açıktır.
* Özel hayat, sadece kişinin özel konutu içinde veya dar çerçevede yaşanan hayattan ibaret olmayıp, hiç beklenmeyen zaman ve mekanda da ortaya çıkan ve süreklilik arz eden bir süreçtir.
* Bu nedenle çalışma hayatı içinde de özel hayat kapsamına giren süreçler oluşabilmektedir.
* Bundan dolayı iş yerinin güvenliğini sağlama amacını aşıp, doğrudan çalışan memurun kendisinin, diğer memurlarla veya iş sahipleriyle ilişkisinin ve kamu hizmetinin görülmesi sırasında yaptığı her türlü hareketin gözlemlendiği kamera takip sisteminin kurulmasının özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğinden dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

8 Mart mitingi tertip komitesi üyeleri beraat etti

SONRAKİ HABER

‘İleri demokrasi’ insan haklarını ilerletmedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa