10 Nisan 2023 15:46

Partilerin milletvekili adaylarında kadın sayısı ne durumda?

AKP 4, CHP 11, İYİ Parti 6 kadını birincisi sıradan aday gösterdi. Yeşil Sol Parti listelerinde 30, TİP listelerinde ise 28 kadın aday birinci sırada yer aldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

CHP’den İYİ Parti’ye AKP’den MHP’ye sunulan listelerde kadınlar istisnai olarak ilk sıralarda yer alıyorlar. AKP 4, CHP 11, İYİ Parti 6 kadını illerin birincisi sırasından aday gösterdi. Yeşil Sol Parti listelerinde 30, TİP listelerinde ise 28 kadın aday birinci sıradan yer aldı.

AKP listelerinde 113 kadın yer alırken MHP listelerinde 76 kadın var. DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin de dahil olduğu CHP listesindeki adayların 153’ünü, ayrı listeyle giren İYİ Parti’nin adaylarının ise 145’ini kadınlar oluşturuyor.

Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında seçimlere girecek olan Yeşil Sol Parti’nin göre, 490 adayın 193’ünü kadınlar oluşturuyor. İttifakın mensubu olan ancak bazı illerde seçimlere kendi listesiyle giren Türkiye İşçi Partisi (TİP) de 398 aday içerisinde 161 kadını vekil adayı gösterdi.

Antep ise seçimin en ilginç kentlerinden biri olacak gibi görüyor. Ümit Özdağ’ın aday olarak açıklandığı şehirde AKP’nin 6. sıra adayı HÜDA-PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir. Emek ve Özgürlük İttifakının Yeşil Sol Parti listesinden göstermiş olduğu Emek Partisi adayı Sevda Karaca kentin ilk sıradan gösterilmiş tek kadın adayı.

ŞULE ÇET’İN KATİLLERİNİN AVUKATI VEKİL ADAYI

Gazi Üniversitesi öğrencisi Şule Çet’in ölümüne ilişkin davada sanık Çağatay Aksu’nun avukatı Paşa Büyükkayaer, Zafer Partisi’nden Çorum 1’inci sıra milletvekili adayı.

KADIN DÜŞMANI İTTİFAK

AKP listelerinde karma eğitime karşı çıkan, kadınların eşitliğine asla inanmadığını ifade eden, kadınların fıtratına uygun işlerde çalışmasını uygun gördüğünü ifade eden, boşanmaların arabulucular vasıtasıyla engellenmesi gerektiğini savunan HÜDA PAR’ın dört yöneticisine de yer verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sarayda sana, sandıkta bana!

SONRAKİ HABER

İstanbul Sözleşmesini savunan kadınlara açılan davanın ikinci duruşması yarın görülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...