30 Mart 2023 14:46

Lübnan'da emekliler maaşlarındaki düşüşe karşı ayakta

Lübnan'da emekliler, yerel paradaki değer kaybıyla birlikte maaşlarındaki düşüşe karşı gösteri düzenledi. Hükümet Sarayı ve Merkez Bankasına yürüyen emekliler taleplerini dile getirdi.

Lübnan'da emekliler maaşlarındaki düşüşe karşı ayakta

Fotoğraf: Houssam Shbaro/AA

Lübnan'da emekliler, ülkedeki ekonomik kriz ve yerel para birimin değer kaybının ardından maaşlarındaki sert düşüşe karşı ayağa kalkıp sokakları doldurdu.

AA'nın haberine göre başkent Beyrut'un "Şehitler Meydanı"nda bir araya gelen yüzlerce emekli asker ve kamu çalışanı, ellerinde Lübnan ve ordu bayraklarıyla, Başbakanlık ofisinin bulunduğu Hükümet Sarayı yakınına kadar yürüdü.

Burada tel örgü ve barikatlarla yoğun önlem alan askerler, emeklilerin Hükümet Sarayına yaklaşmasına izin vermedi.

"MAAŞLARDA BİR YILDA YÜZDE 68 DÜŞÜŞ YAŞANDI"

"Lübnan ve halkı ölümün eşiğinde" ve "Emekliler aç, hükümet nerede" yazılı pankartlar taşıyan emekliler adına, basın açıklaması yapan emekli albay Kula Muzher, hükümetten yaşam şartlarının düzetilmesini istedi. Muzher, "Bu yıl zamlı maaşlarımızda yüzde 68 oranında bir düşüş yaşandı. Bugünden itibaren sonumuzun ne olacağını ve durumumuzun nereye varacağını bilmiyoruz" dedi.

Hükümetin emeklilere Merkez Bankası üzerinden, "karaborsada 110 bin olan 1 doları, 28 bin liradan vermesini" talep eden Muzher, tüm emeklilerin alım gücünün yükselmesi için ek sosyal hakların tanınması gerektiğini kaydetti.

"MAAŞIM 30-40 DOLARA İNDİ"

Orduda 30 yıl görev yaptığını belirten Atif Hacı Şehadi ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2019'dan bu yana yaşanan ekonomik kriz nedeniyle maaşının yüzde 90 düştüğünü belirtti.

Ulaşım, okul ve aile geçimi masraflarını ödemekte ciddi zorluklar çektiğini anlatan Şehadi, "Maaşım 30-40 dolara indi. Hiçbir şey alamıyorum. Ekmek parasına bile yetmiyor" dedi.

Lübnan'da eylem düzenleyen emekliler

Fotoğraf: Houssam Shbaro/AA

MERKEZ BANKASINA YÜRÜDÜLER

Maaşlarının "düşük dolar kuru üzerinden ödenmesi" talebinin dile getirmek isteyen emekliler, açıklamanın ardından Lübnan Merkez Bankası binası önünde toplandı.

Banka binasına girmek isteyen emekliler ve güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. Güvenlik güçleri, emekilerin içeriye girmesine izin vermedi.

Lübnan'da eylem düzenleyen emekliler

Fotoğraf: Houssam Shbaro/AA

21 MART'TA 1 ABD DOLARI 140 BİN LÜBNAN LİRASINA ÇIKTI

Lübnan'da halk Ekim 2019'dan itibaren uzun süre hükümetin istifası talebiyle eylemler düzenlemişti.

Beyrut'taki liman patlaması ve Kovid-19 salgını gibi olaylar ülke ekonomisini derinden etkiledi.

Yaklaşık 3,5 yıldır devam eden ekonomik kriz ortamında döviz rezervlerinin erimesinin önüne geçilmesi için bankalardaki dolar mevduat hesapları donduruldu.

Ülkede, 2019'da 1 ABD doları 1500 Lübnan lirasından işlem görürken, art arda yaşanan gelişmelerle eş zamanlı olarak yerel para birimindeki değer kaybı da arttı.

Ocak 2022'de 1 ABD doları 20 bin Lübnan lirası iken son 1 yıl içinde değer kaybı hızla artmaya devam etti.

Dünya Bankasının Kasım 2022'de yayımlanan raporunda, Lübnan'daki mali kaybın 72 milyar doları aştığı belirtilmişti.

Nüfusunun yüzde 80'i yoksulluk sınırında olduğu aktarılan Lübnan'da, 14 Mart'ta karaborsada 100 bin Lübnan lirası seviyesinde işlem gören dolar, 21 Mart'ta 140 bin liraya çıkarak yeni bir rekor kırmıştı.

Lübnan'da eylem düzenleyen emekliler

Fotoğraf: Houssam Shbaro/AA

Lübnan'da eylem düzenleyen emekliler

Fotoğraf: Houssam Shbaro/AA

(DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et