28 Mart 2023 12:52

CHP’li Gürer: Yabancılar, en çok tarım arazisini Konya’dan satın alıyor

Gürer, yabancıların Türkiye'den tarım arazisi edinmelerindeki artışı, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru öneresiyle Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf, Ömer Fethi Gürer'in kişisel arşivi

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geçen yıl 745 yabancı uyruklunun, Türkiye’den 5 milyon 219 bin metrekare tarım arazisi satın aldığını açıkladı.

En çok Ürdün uyrukluların Türkiye’den tarım arazisi satın aldığını belirten Bakan Kirişçi, tarım arazisi edinen yabancıların en çok tercih ettiği ilin ise Konya olduğunu bildirdi.

Gürer, yabancıların Türkiye’de tarım arazisi edinmelerindeki artışı, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru öneresiyle Meclis gündemine taşıdı.

Önerge sahibi Gürer, şu soruların yanıtlanmasını istemişti:

  1. 2022 yılında ülkemizde tarım arazisi edinen yabancıların sayısı ve edindikleri toprak miktarı ne kadardır? 2022 yılında ülkemizde tarım arazisi edinen ilk 10 ülke hangileridir? Yabancı ülke vatandaşları tarafından edinilen tarım arazisi miktarlarına bakıldığında ilk sırada bulunan illerimiz hangileridir?
  2. Ülkemizde tarım arazisi edinen ve daha sonrasında gerekli şartları sağlayamadığı gerekçesiyle tasfiye edilen tarım arazisi miktarı son 5 yılda ne kadardır?

İLK SIRADA 984 BİN 611 METREKARE İLE ÜRDÜN VAR

Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, ülkemizde 2022 yılında satış ve benzeri yollarla edinilen taşınmazların 745 yabancı gerçek kişi tarafından edinildiğini ve bu taşınmazların toplam alanın 5 milyon 219 bin 309 metrekare olduğunu açıkladı.

Yabancıların satış ve benzeri yollarda edindikleri tarım arazilerinin uyruk bazında ilk 10’a giren ülkelerin sıralamasını da aktaran Bakan Kirişçi, ilk sırada 984 bin 611 metrekare ile Ürdün daha sonra sırasıyla 656 bin 962 metrekareyle Filistin, 519 bin metrekareyle İsrail, 385 bin metrekare ile Suudi Arabistan ve 379 bin metrekareyle Katar’ın yer aldığını söyledi.

Bakan Kirişçi, Türkiye’de tarım arazisi elde eden yabancıların uyruk bazındaki istatistiki verilerine göre Yemen, Mısır, Lübnan, ABD ve Irak ülkelerinin de ilk 10 içinde yer bulduğunu ifade etti. Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, yabancıların tarım arazisi satın aldıkları iller sıralamasında ilk ilin Konya olduğunu bildirdi. Bakan Kirişçi, Konya’yı İstanbul, Bilecek, Manisa ve Sakarya’nın takip ettiğini, Kırklareli, Eskişehir, Denizli, Bursa ve Kocaeli illerinin de ilk 10 içinde yer aldığını kaydetti.

SATILAN TARIM ARAZİSİ MİKTARI 5 MİLYON METREKAREDEN FAZLA

CHP’li Gürer, bir yılda satılan tarım arazisi miktarının 5 milyon metrekareden fazla olduğuna dikkat çekerek, “Böyle giderse yıllar içinde tarım arazilerimizin çoğunluğu yabancılar tarafından satın alınacak gibi görünüyor” dedi.

Gürer şöyle devam etti: “Dikkat edilirse yakın sayılan ülkeler tarım arazilerimize ilgi duyuyorlar. AKP iktidarı zihniyeti de, 3.016 kilometre uzaklıktaki Sudan, 3.429 kilometre mesafedeki Nijer ve son olarak da tarım için yol göstericiliğe soyunduğumuz 10.500 kilometre uzaklıktaki Venezuela’da tarım sevdası ile efor tüketiyor. Ülkemizin tarım toprakları yabancıların ilgi odağındayken Türkiye’de uzak ülkelerde tarım peşinde koşacağına ülke tarımını geliştirip, GAP’ı bitirseydi, tarımda sorunlarımız azalırdı. Ama farklı coğrafyalarda tarım için arayış sevdasına düştü.”(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Af Örgütü 2022 raporu: Hak ihlallerine ek olarak yoksulluk eklendi

SONRAKİ HABER

"Kılıçdaroğlu’na karşı Yalı Partisi" yazısına erişim engeli!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...