27 Mart 2023 09:27

Oyuncu Köksal Engür yaşamını yitirdi: Sessizce yaşadın, sessizce gittin

Tiyatro, sinema dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı, İsmail Köksal Engür böbrek yetmezliğine bağlı komplikasyonlar sebebiyle hayatını kaybetti. Dostları; "Sessizce yaşadın, sessizce gittin" dedi.

Fotoğraf:DHA

Paylaş

Tiyatrocu, Seslendirme Sanatçısı, Sinema ve Dizi Oyuncusu İsmail Köksal Engür, 77 yaşında hayatını kaybetti. Oyuncu Cengiz Bozkurt, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Köksal Engür ağabeyimizi böbrek yetmezliğine bağlı komplikasyonlar sebebiyle kaybettik. Cenazesine dair açıklamayı yarın yapacağız. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağ olsun” ifadeleriyle sanatçının hayatını kaybettiğini duyurdu.

Usta Oyuncu Engür, özellikle son dönemde “Leyla ile Mecnun” dizisinde oynadığı “Ak Sakallı Dede” rolüyle izleyicilerin beğenisini kazanmıştı.

 “SAHNEDE HER ZAMAN MUCİZEYDİ”

Engür’ün hayatını kaybettiği haberinin ardından, sanatçı dostları ile sevenleri başsağlığı mesajları yayımladı. Bu mesajlardan bazıları şöyle:

Eren Aysan: Son dönemde çok hastaydı. Ama o Köksal ağabeydi ve sahnede her zaman mucizeydi.

Behiç Ak: Oyuncu ve Seslendirme Sanatçısı Köksal Engür’ü yitirmişiz. 2002’de “Tek Kişilik Şehir” oyunumdaki olağanüstü oyunculuğuyla “Afife Jale, En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü almıştı. Büyük bir gidişin yarattığı doldurulamaz boşluk, tarifsiz keder ve yalnızlık hissi…

Orhan Aydın: Üzgünüm Köksal. Çok. Aynı sahnelerdeki şenlikli yıllar kaldı aklımda ve bitmez tükenmez hayatı yeşertme tutkun. Toprağın çiçekler koksun kardeşim.

Tilbe Saran: Sessizce yaşadın; sahnede mikrofonda, ekranda büyücüydün, sessizce gittin.

Gani Müjde: Oyun treni ile seyircisi olarak başladığımız yolculuk TRT’ye yazdığım skeçlerde de yol arkadaşı olarak sürmüştü. Sakin ama güven veren oyuncu kişiliği ile unutulmaz karakterler bıraktı ardında Köksal Engür. Unutulmazlar pasajında yerini aldı. Sevenlerine sabır diliyorum.

Gonca Vuslateri: Karşılıklı oynamanın muhteşem hissini seninle oynayanlar biliyor ağabey. Böyle hatıralar, aslında izin vermiyor ‘öldü’ demeye. Çok büyük ve sonsuz bir özlemle şimdiden. Türkiye’nin başı sağ olsun.

İSMAİL KÖKSAL ENGÜR KİMDİR?

1956 yılında TRT Ankara Radyosu, Çocuk Saati programında kısa radyo tiyatrolarıyla başlayan deneyimleri, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümünden 1969 yılında mezun olana kadar sürdü. TRT’de programlara katılmanın yanında, seslendirme çalışmalarının da temelini atan sanatçı, Ankara Halkevi, Sahne 9, Ankara Deneme Sahnesi, Çağdaş Sahne, Hodri Meydan Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Küçük Sahne gibi özel tiyatrolarda ve Bakırköy Belediye Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi yapımlarında çeşitli roller aldı.

Radyo deneyimlerini seslendirmedeki ustalığını geliştirmekte kullanan Engür, tiyatroyla sınırlı kalmayıp, sinema ve dizi filmlerinde de oynadı. Sanatçı; Sünger Bob Kare Şort çizgi dizisinde Squitward’ü seslendirmiştir. Korkuyorum Anne filmiyle ödül alan oyuncu, Susam Sokağı’ndaki Büdü karakterini ve çizgi filminde Red Kit’i de seslendirmişti. Leyla ile Mecnun’da “Ak Sakallı Dede” ve “Karabasan” rollerinde oynadı. Ben de Özledim’de kendisini canlandırmıştır. Beş Kardeş dizisinde Osman rolünü oynamıştır. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Ankara’ya yürümek isteyen Mata işçilerine polis müdahale etti

SONRAKİ HABER

The Kurdish question on the way to a critical election

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...