25 Mart 2023 22:04

Gebze’de iş cinayetleri tartışıldı: İktidarın 'kader planı' kabul edilebilir bir şey değil

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Gebze İlçe Temsilciliği, "İş cinayetleri kader değildir, önlenebilir" başlıklı panel düzenledi.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

Gebze Ticaret Odası Konferans Salonunda, TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından gerçekleştirilen panelde iş cinayeti gerçekliği tartışıldı.

Panelin açılışında konuşan MMO Gebze İlçe Temsilcisi Barış İnce, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasında devletin ve patronların görevi olduğu gerçeğiyle hareket edilmesi gerektiğini söyledi. İş cinayetlerinin durdurulması için mücadele edeceklerini vurgulayan İnce, "Yapılan tüm çalışmalara ve ihtiyaca rağmen dünyada ve ülkemizde iş kazaları ve meslek hastalıkları can almaya, sakat bırakmaya devam ediyor. Siyasi iktidarlar mevzuatı ve çalışma koşullarını iyileştirici ve geliştirici adımlar atmaktan sürekli olarak kaçınmakta, insan hayatını değil, üretimi ve kar hırsını odağına alan politikaları desteklemektedir. Makine Mühendisleri Odası olarak; ülkemizde tüm çalışma alanlarında iş güvenliği önlemlerinin artırılması, bağımsız denetim sisteminin yerleştirilmesi, iş cinayetlerinin ve iş kazalarının durdurulması için yılmadan mücadelemize devam edeceğimizi buradan bir kez daha söylüyoruz" dedi.

İnce'nin ardından konuşan MMO Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Ali Elma, mevcut iktidarın neoliberal politikaları ve ranta dayalı uygulamaları doğa olaylarının felakete, işyerlerini işçi mezarlığına dönüştürdüğünü dile getirdi. "Deprem karşısında sergilenen 'Kader planının parçası' yaklaşımı, iş cinayetlerinde de 'Bunlar olağan şeyler, literatürde iş kazası diye bir olay var, bunun yapısında, fıtratında olan şeyler' biçimindeki anlayışın uzantısıdır" diyen Elma, "Gerçekleşen iş cinayetleri ve iş kazalarının büyük çoğunluğunun önlenebilir olduğu bilinmektedir. Bilimsel ve teknik ölçütler doğrultusunda atılacak adımlar ile göz göre göre 'Geliyorum' demekte olan facialara son vermek mümkündür. Bunun için önce insan hayatını ve emeğe değer veren bir yaklaşımın benimsenmesi gerekmektedir. Bizler, iş cinayetleri ile mücadele etmek için her dönem olduğu gibi şimdide  sesimizi yükseltiyoruz. Ölüm, yaralanma ve sakat kalma; esnek ve güvencesiz çalışma hiçbir emekçinin kaderi değildir. İnsan onuruna yakışır, güvenli ve güvenceli çalışma hakkımız, mesleğimiz için sesimizi yükseltiyoruz" diye konuştu.

"YALNIZ BİZE Mİ FITRAT, NEDEN HEP BİZ ÖLDÜK?"

Açılış konuşmalarının ardından panelistlerin konuşma ve sunumlarına geçildi. İlk sözü, 2020 yılında Hendek Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasında yaşanan patlamada hayatını kaybeden 7 işçiden biri olan Halis Yılmaz'ın kardeşi Mervenur Yılmaz, "Liyakatsizliğin, denetimsizliğin sadece iş cinayetlerinde değil, hayatın her alanında karşımıza çıktığını en son yaşadığımız deprem gerçeğiyle de gördük" dedi. Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasında yaşananlara ve sonrasında mahkeme sürecine dair söz eden Yılmaz, "Yıllar içinde defalarca patlama, iş cinayetleri yaşanmış bir fabrika Büyük Coşkunlar. Bizi koruması gerekenler öldürüyor, bizi savunması gerekenler bir kürek daha atıyor ölülerimizin üstüne. Biz her yerde sorduk, bunu bir kez daha soruyoruz; yalnız bize mi fıtrat, neden hep biz öldük?" diye sordu.

"İŞÇİLERLE KADER ORTAKLIĞIMIZ VAR"

Yılmaz'ın ardından sunumunu yapan Endüstri Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Selçuk Karstarlı, yaşanan iş cinayetlerine kader denilemeyeceğini vurguladı. İş cinayetlerinde dünya ülkelerini de kıyaslayan Karstarlı, "Biz iş kazalarının çetelesini tutmaya çalışıyoruz bir şekilde ama meslek hastalıklarının çetelesini tutulmuyor. İngiltere bunun verisini açıklıyor ama bizde böyle bir durum yok. Türkiye'de bir belediyede asbestli boru sökümünde çalışan bir işçi akciğer kanserinden ölüyor, bu doğal ölüm diye kaydediliyor. Bu ölümler aslında önlenebilir ama önlenmiyor. Kazalar alınmayan önlemlerden dolayı olur ve önlenebilir" dedi. İş güvenliği uzmanlarının işçilerle kader ortaklığı olduğunu söyleyen Karstarlı, "İşçiler ölüyor, biz de onlarla beraber ölüyoruz ya da bunun suçu biz teknik insanların üzerine yıkılıyor. Kader ortaklığımız var işçilerle. Kadar ortaklığımız varsa işçilerle yaşamak için ortaklaşmak, beraber hareket etmemiz gerekir. İktidarın 'Kader planı' kabul edilebilir bir şey değil. Sormak gerek, madem kader planını değiştiremiyorsunuz, neden oralardasınız? Bu halka ölümden başka ne vaad ediyorsunuz?" diye sordu.

Karstarlı'nın sunumunun ardından panele ara verildi. Verilen aranın ardından ise A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Hakan Erdoğan "İşyerlerinde sıfır kaza mümkün" sunumunu gerçekleştirdi. Erdoğan'ın ardından MMO Yönetim Kurulu Üyesi ve A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Bedri Tekin "Depremlerde ve iş cinayetlerinde ölüm hep bize mi?" sunumunu paylaştı. Tekin'in ardından Maden Mühendisi, İş Güvenliği Müfettişleri Dernek Başkanı Mehmet Tekelioğlu "Çalışma yaşamında denetimin yeri" sunumunu yaptı. Sunumların ardından panel soru-cevaplarla devam etti. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Afetle kıyamet arasında para, altın ve senet dolu kasa vardır

SONRAKİ HABER

Afganistanlı kadınlar Taliban’ı protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...