24 Mart 2023 19:33

İzmir'de, aralarında HDP MYK üyesinin de bulunduğu 5 kişi tutuklandı

Aralarında HDP MYK Üyesi İdil Uğurlu'nun da bulunduğu 5 kadın İzmir'de tutuklandı.

Arşiv | Fotoğraf: MA

Reklam

İzmir’de 22 Mart'ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) MYK üyesi İdil Uğurlu, Barış Annesi Behiye Yalçın, Selma Demir, Hayat İzgi ve Newroz Çelik, emniyet ifadelerinin ardından savcılığa sevk edildi. Savcılık 5 kadının ifadesini almadan "terör örgütü üyeliği" ve "açık ve gizli" tanık beyanlarını gerekçe göstererek, tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti. Mahkeme 5 kadını tutukladı.

Tutuklanan kadınların HDP ve TJA'nın yürüttüğü çalışmalara katılması da suç sayıldı.

NE OLMUŞTU?

22 Mart'ta evlere yapılan baskın sonucu Halkların Demokratik Partisi (HDP) MYK üyesi İdil Uğurlu, Barış Anneleri Behiye Yalçın, HDP Gençlik Meclisi üyesi Berfin Çiçek, Hayat İzgi, Selma Demir, Newroz Çelik ve Barış Kırmızıtaş gözaltına alındı.

"Gizli ve açık tanık" beyanları nedeniyle gözaltına alınan Barış Kırmızıtaş, aynı gün serbest bırakıldı. HDP Gençlik Meclisi Üyesi Berfin Çiçek ise, "terör örgütü üyeliği" ve "açık ve gizli" tanık beyanları nedeniyle dün tutuklandı.

Bugün adliyeye çıkarılan 5 kadın da aynı gerekçelerle tutuklanarak, Şakran Kadın Kapalı Cezaevine gönderildi.

TUTUKLAMALARA TEPKİ

Kadınların tutuklanması kararının ardından adliye içinde durumu alkışlarla protesto eden HDP, TJA ve Barış Anneleri, "Jin, jiyan, azadi" sloganları attı. Buradan adliye önüne geçen kitle, adliye önünde de basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "Jin, jiyan, azadi" sloganları yükseldi.

“KADIN MÜCADELESİ KRİMİNALİZE EDİLİYOR”

Burada konuşan Avukat Leyla Çelik, tutuklamaların hukuksuz olduğunu söyledi. Kadınların daha öncede defalarca TJA ve Jineloji Dergisi üzerinden kriminalize edildiğini belirten Çelik, "Kadınlar haklarında açılan dosyaların hepsinden beraat etmesine rağmen gizli tanık ifadeleriyle gözaltına alındı. Savcılık aşamasında ifadeleri bile alınmadan tutuklandılar. Özelde kadınların genelde de HDP'nin seçim öncesi çalışmalarını sekteye uğratmak için bu şekilde operasyonlar yapılıyor. Kadınları böylelikle yıldırmaya çalışıyorlar. Kadınlar olarak haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. (MA)

Reklam