24 Mart 2023 18:23

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube: Batman’daki petrol sızıntısının sebebi ihmal ve denetimsizlik

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Can Fidal Boldaş petrol sızıntısıyla ilgili konuştu. Boldaş "sızıntısının sebebi ihmal ve denetimsizlik" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Özlem Songül ABAYOĞLU
Batman

Batman ili Mirzabey Köyü ile Balpınar Beldesi arasında bulunan Balpınar Kum Ocağına yakın bölgede petrol sızıntısı tespit edildiği bilgisini veren TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Can Fidal Boldaş petrol sızıntısı Batman-Dörtyol ham petrol boru hattının yaklaşık 507’nci kilometresinde meydana geldiğini söyledi. Petrol sızıntısına kısa sürede müdahale edilmesine rağmen tonlarca ham petrolün Batman Çayına dökülmesinin engellenemediğine vurgu yapan Boldaş, “Batman valiliği, petrol sızıntısının temizlenmesine yönelik çalışmaların başlatıldığını, 3 farklı noktada bariyer sistemleri oluşturularak petrol yayılımının önlendiği açıklamasını yapmıştır” dedi.

PETROL SIZINTISININ 3 SEBEBİ DE İHMALE DAYANIYOR

Boru hattındaki petrol sızıntısının sebebinin 3 ihtimali olduğunu anlatan Boldaş şunları söyledi:

“Birinci olasılık; ilgili idarenin boru hatlarında düzenli denetimlerin ve periyodik bakımların yapılmaması, yani ihmali soruncu meydana gelen korozyon nedeni ile boru yırtılmasından

İkinci olasılık; bölgede faaliyette bulunan kum ocağı çalışmaları sonucu boru hattının   olumsuz etkilenmesi, darbe ile boru yırtılmasının meydana gelmesi

Üçüncü olasılık ise; Yapım aşamasında boru döşeme tekniğine uygun olmayan imalata yapılması sonucu zemin oturmalarından boruda çatlak ya da kırılmanın oluşmasıdır.”

Boldaş, bu üç ihtimalin de kabul edilemez olduğuna ve denetimsizliğe dayandığına vurgu yaptı.

SUDA CANLI ÖLÜMLERİNE, KARADA TOPRAK KİRLENMESİNE SEBEP OLACAK

Yapılan saha gözlemlerinde 2 dakika içinde sızan tonlarca ham petrolün Batman Çayını kapladığı ve Dicle Nehri’ne de ulaştığı tespit edildi.

Boldaş, “Kadim Mezopotamya’nın can damarı olan Dicle Nehri’nin bu ihmal ve denetim yetersizliği sonucunda kirlenmesi kabul edilebilir değildir. Petrol sızıntısının yayıldığı alan komple siyah yağlı bir tabaka ile kaplanmıştır. Bu petrol kirliliği Batman çayı ve Dicle Nehri’nde çok önemli oranda ekolojik yıkıma neden olacaktır” şeklinde konuştu.

Petrol sızıntısı kaynaklı kirlenme ile sudaki çözünmüş oksijen miktarının düşeceğine dikkat çeken Boldaş, “Düşecek, suya karışan kimyasal ve organik kirleticiler su canlıları için zehirli etki meydana getirerek ani ölümlerine neden olacaktır. Ayrıca su ile toprağa taşınan petrol atıkları karada da çok önemli toprak kirlenmesine neden olacaktır. Sonuç olarak sızıntı alanında ve sızıntının yayıldığı alanlarda su hem toprak ekosistemindeki yaşam ciddi düzeyde olumsuz etkilenecektir” ifadelerini kullandı.

“İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN CİDDİ RİSKLER OLUŞTURUYOR”

Bölge halkının içme suyu kuyularının da bu havzada yer aldığını hatırlatan Boldaş, “Bu durum insan sağlığı açısından ciddi riskler oluşturmaktadır. Bölgede içme suyu kuyuları bir süre kesinlikle kullanılmamalıdır. Aynı zamanda bölgedeki tarımsal faaliyetlerin su ihtiyacı da buradan karşılandığı için temizleme çalışmaları tamamlanıncaya kadar sulama suyu olarak da kullanılmamalıdır” diye konuştu.

Bundan sonraki süreç hakkından konuşan Boldaş, “Temizleme çalışmaları titizlikle yapılmalı, Batman Çayı’nın ve Dicle Nehri’nin kalite parametreleri sıklıkla kontrol edilmelidir. Daha da önemlisi ilgili idareler tarafından gerekli denetim mekanizmaları işletilmeli, ihmale mahal verilmemelidir. Bölge halkının temizliğin yeterince yapıldığına dair ikna edilmesi amacı ile süreçler açık olarak yapılmalıdır” dedi.

Boldaş, “Bu tarz da bir ekokırım olarak tanımlayabileceğimiz duruma zemin oluşturulmamalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

ÖNCEKİ HABER

Ekonomi gayet politik bir konudur

SONRAKİ HABER

ABD, Suriye'de misilleme saldırısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...