24 Mart 2023 15:52

İşten atılan Satera işçileri Cengiz Holding önünde eylem yaptı

Sendikalaştıkları için işten atılan Cengiz-Kolin’e bağlı Satera Elektrik işçileri, işten atılan işçilerin işe geri alınması ve sendikal haklarının tanınması için Cengiz Holding önünde eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sendikalaştıkları için işten çıkarılan Cengiz-Kolin’e bağlı Satera Elektrik işçileri, dün Cengiz Holdingin ofisi önündeydi. Cengiz Holdinge çarşamba gününe kadar süre veren işçiler, talepleri karşılanmadığı durumda direnişlerini Cengiz Holding önüne taşıyacaklarını açıkladı.Cengiz ve Kolin ortaklığıyla kurulan, 100 işçinin çalıştığı İstanbul’daki Satera Elektrik’te DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasının iş yerinde çoğunluğu sağlayarak yetki almasının ardından Satera Elektrik patronu 18 işçiyi işten çıkardı. 8 Mart’tan beri iş yeri önünde direnen Satera işçileri dün DİSK Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımıyla İstanbul Üsküdar’da bulunan Cengiz Holding önünde basın açıklaması düzenledi.Basın açıklaması öncesi alanda çok sayıda polis konuşlandı. Satera işçilerinin açıklamasına ek zam ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle direnişte olan Mata Otomotiv işçileri de destek verdi. Eylemde sık sık, “Her yer Mata her yer direniş”, “Satera işçisi yalnız değildir”, “Satera işçisi, direnişin simgesi” “İşçiler açken patronlara huzur yok” sloganları atıldı. Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Sera Kadıgil de işçilere destek verdi.

ÇARŞAMBAYA KADAR SÜRE VERDİLER

Sendikalaşmanın önündeki engellerin sadece Satera’ya özgü olmadığını vurgulayan DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Satera işçileri Türkiye’de klasikleşen bir saldırıyla karşı karşıya. Sermaye ve sermayeye göz yuman siyasi iktidar yüzde 90’ı kadın olan gencecik arkadaşlarımıza, hayatlarındaki ilk tokadı atmaya çalıştı” dedi. Hem Kolin’e hem de Cengiz’e karşı mücadele ettiklerinin altını çizen Serdaroğlu, “Yeni yetme MKS patronundan Türkiye’yi sömüre sömüre doymayan, arkadaşlarımızı kapı dışarı edecek kadar vahşileşen Cengiz’e kadar bu ülkede sermaye, bilindik güçleri arkasına alarak sendikalaşmayı engellemeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.Cengiz’e çarşamba gününe kadar vakit verdiklerini dile getiren Serdaroğlu, sorun çözülmediği durumda direnişi Cengiz Holding önüne taşıyacaklarını vurguladı.

"GÜVENDİĞİNİZ DAĞLAR YIKILACAK"

Hak mücadelesinin yolunun sendikalı ve örgütlü olmaktan geçtiğini ifade eden Arzu Çerkezoğlu da “Yasalar, mevzuat, mahkemeler, hukuk, devletin, iktidarların ve işverenlerin tutumu işçilerin sendikalaşmasının önünde engeldir. Öyle bir mevzuat getirmişler ki bir iş yerinde örgütlenmek, yetki almak, toplu sözleşme yapabilmek deveyi hendekten atlatmaktan daha zor. İşte Satera’da olduğu gibi çoğunluk tespitini bakanlıktan almış olan sendikamızın bu süreci tamamlamasından sonra işveren başta kadın arkadaşlarımız olmak üzere bütün öncüleri işten çıkartarak sendikal örgütlenmeyi kırmaya çalışıyor. Aynı işi yaptıkları erkek işçilerden daha düşük düzeyde ve daha olumsuz koşullarda çalışan ve buna itiraz eden, eşitlik talep eden, sendikal haklarını talep eden kadınlar, baskıyla, işten çıkarmalarla karşı karşıya kalıyor” dedi.Yaklaşan seçimleri hatırlatan Çerkezoğlu, “İşverenler bugün sendikalaştığı için işçileri işten çıkartırken, sendikalaşmanın önüne binbir türlü engel çıkartırken belki bugün kârlarını korudukları için sevinebilirler. Ama bütün bu uygulamaları yaparken o güvendikleri dağlar da bir gün yıkılacak. Türkiye işçi sınıfının haklı mücadelesinin, bu onurlu mücadelesinin ve taleplerinin karşısında hiçbir kuvvet duramayacak” diye konuştu.

"İŞTEN ÇIKIŞ KODUNDA HIRSIZLIK DA YER ALIYOR!"

Yaklaşık 2 yıldır Satera’da kalite kontrol işinde çalışan Zeynep 7 Mart’ta işten çıkarılmış. İşten çıkış kodunun içinde hırsızlık da olduğunu belirten Zeynep yaşadıklarını şöyle anlattı: “Biz böyle bir şey yapmadık. Çok sinirli ve sitemliyiz. Telefonlarımıza ve mesajlarımıza cevap vermiyorlar. Aradığımızda da ‘Yaptığınız suç, sizi şikayet edeceğiz’ diyorlar. İçerideki arkadaşlarımıza mobbing uygulayarak onları istifa ettirmeye çalışıyorlar. Birkaç arkadaşımız dayanamayarak işten ayrıldı.”Her sabah işe geldikleri saatte fabrika önüne geldiklerini anlatan Zeynep, “İçerideki arkadaşlarımızla birbirimize destek oluyoruz. Bizi neden işten attıklarına dair bir cevap istiyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

“Selin etkilediği kentlerde toprak toksik madde bakımından incelenmeli"

SONRAKİ HABER

Çanakkale’de alt yapı çalışması sırasında savaştan kalma 4 top mermisi bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...