24 Mart 2023 15:09

Joe Biden, Erdoğan'ı "Demokrasi Zirvesi"ne yine çağırmadı

ABD Başkanı Joe Biden'ın gelecek hafta düzenleyeceği "Demokrasi Zirvesi"ne 120 ülke davet edildi. Listeye 2021'deki ilk buluşmaya katılmayan sekiz ülke de eklendi ancak Türkiye ve Macaristan yine yok.

Murat Çetinmühurdar/Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi/AA

Paylaş

ABD Başkanı Joe Biden'ın gelecek hafta düzenleyeceği "Demokrasi Zirvesi"ne Türkiye ile Macaristan bu sene de davet edilmedi.

Foreign Policy dergisine konuşan ABD'li üç yetkili, Washington'ın Rusya'ya karşı stratejisinde ve Finlandiya ile İsveç'in NATO üyeliğinde bu iki müttefikinin desteğine ihtiyaç duymasına rağmen zirveye davet etmeme kararının "Türkiye ve Macaristan'daki demokratik gerileme konusunda artan endişeyi" yansıttığını söyledi.

Haberde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gücü elinde topladı ve ülkenin demokratik unsurlarını tasfiye etti ama mayıstaki seçimlerde 20 yıllık iktidarına karşı en büyük meydan okuma ile karşı karşıya" denildi.

Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın ise demokratik gerileme nedeniyle kendi kendisini Avrupa Birliği'nden ve NATO'dan uzaklaştırdığı yorumu yapıldı.

Bu yılki zirveye, 2021'deki ilk bululmaya katılmayan sekiz ülke daha eklendi. Bu ülkeler, Honduras, Fildişi Sahili, Gambiya, Moritanya, Mozambik, Tanzanya, Bosne Hersek ve Liechtenstein.

28-30 Mart tarihleri arasındaki zirveye yaklaşık 120 ülke davetli. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'daki Madenci Anıtı 160 gündür gözaltında

SONRAKİ HABER

Depremzedenin sığınağı 2 adımlık vagon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...