Köylere moloz dökümüne tepki: "Evimizden, işimizden olduk, kanser de mi olalım?"

Malatya’da deprem molozlarının Battalgazi’ye bağlı Mamurek köyüne dökülmesine tepki gösteren köylüler, sağlık açısından açığa çıkan tehlikeye dikkat çekerek bir çözüm bulunmasını istedi.

23 Mart 2023 04:26
Paylaş

Ekin Temmuz SALTIK
Malatya

Maraş merkezli depremlerin ardından 44 gün geçti. Malatya Valiliği depremlerde 71 bin 549 konut ile 14 bin 397 ticarethanenin yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu açıkladı. Kentte enkaz kaldırma işlemleri devam ederken, molozların döküm alanlarından birisi de Battalgazi ilçesine bağlı Mamurek (Beydağı) köyü (mahallesi). 

16 mezradan oluşan Mamurek köyünde yaşayanlar enkazlardaki asbestten dolayı köylerine moloz dökülmesini istemiyor. Asbeste maruz kalmanın uzun vadede akciğer hastalıklarına neden olduğu bilinirken köylüler ise, “Depremi yaşadık şimdide kontrolsüz dökülen molozlardan dolayı hem sağlığımız hem de çevremiz tehdit altında. Bu soruna bir an önce çözüm bulunmalı” dedi.

"ENKAZ DÖKÜLEN ALAN YERLEŞİM YERİ"    

Depremden birkaç gün sonra enkazların kaldırıldığını ve Mamurek köyüne taşındığını söyleyen köylülerden Nazife Onay, “İki hafta burada değildim, döndüğümde çoktan başlanmıştı. Bugün 42’inci gün ve hâlâ yüzlerce kamyon geliyor. Enkaz dökülen alan yerleşim yerlerinin tam ortasında kalıyor. Yakında Bilkent Üniversitesi kampüs inşaat alanı ve Eğitim Araştırma Hastanesi de bulunuyor. Molozların buraya döküleceğini öğrendikten 1 ay sonra etrafa duyurabilmiştik. Çünkü ilk zamanlar üzerimizde depremin şoku vardı, taziyelerimiz vardı ve asbestin ne olduğunu bilmiyorduk. İlk bir aydan sonra insanlara asbesti anlatmaya çalıştık’’ dedi.

"BU DURUMU TEŞHİR ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

İnsanlara asbestin zararlarını anlattıklarını belirten Onay, muhtar üzerinden AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın halka, “Burası benim arazim, molozları kaldırmayacağım, bu kesindir, ilgilenen arkadaşlar ayağını denk alsın” dediğini öğrendiklerini söyledi. Öznur Çalık’ın Mamurek köyünde güneş panelleri olduğunu hatırlatan Onay, güneş panelleri yapılmadan önce insanlara bir şey imzalatıldığını ve güneş panellerinin zararlarını bilmediklerini aktardı. 

Onay, “Öznur Çalık şu an gücünü mevcut iktidardan alıyor ama unutmamaları gereken bir şey var onlardan önce biz vardık ve sonra da biz burada olacağız. Bu tehditlerden sonuç alacağını düşünüyorsa yanıldığını göstereceğiz. Başka seçeneğimiz yok. İşimizden olduk, evimizden olduk, ekonomik krizin içerisindeyiz. Şimdi bir de kanserle mi uğraşacağız? Bizim kaybedecek bir şeyimiz yok, onların kaybedecek çok şeyi var. Açıklamalarımıza ve teşhir etmeye devam edeceğiz’’ diye konuştu.

"40 GÜNDÜR ASBESTİ SOLUYORUZ"

Köye dökülen tonlarca enkaz yığınının usulüne göre kaldırılmasını talep ettiklerini belirten Onay, “Tamam kaldıracağız deyip birkaç ay bizi bekletmesinler. Aklımızla dalga geçmesinler. Getirme şekilleri de tamamen doğaya, insana düşman şekilde. Kamyonların üstlerinde örtü yok, çalışanların maskeleri yok, zeminde yalıtım yok. Yağmura, rüzgara her şeye karıştı bu asbest. 40 gündür soluyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü sıkı sıkı maskesini takmış utanmadan bize ‘Ben sadece size maske dağıtabilirim, su serpmelerini önerebilirim’ dedi. Ama bunu dahi yapamayacak kadar gayriciddi halkı aşağılayan, küçük gören, hiçe sayan, önemsemeyen bir yönetimle baş başayız” dedi. Enkaz taşıma işlemlerinin bir an önce durdurulmasını talep ettiklerini dile getiren Onay, uzmanlar tarafından usulüne uygun bir şekilde kaldırılması gerektiğini söyledi.

"KANSEROJEN MADDEYİ TOPRAĞIMIZDA İSTEMİYORUZ"

Mamurek Çevre Platformundan Rasim Toprak ise, “Kanserojen madde içeren hafriyatların topraklarımıza dökülmesini istemiyoruz. Mamurek köyü tarım ve yaşam alanları olan bir coğrafyadır. Bütün köylüler bundan etkileniyor ama yetkililer ısrarla molozları buraya getiriyor. Biz Mamurek Çevre Platformu olarak bütün çevre ve doğaya duyarlı olanları bizimle hareket etmeye çağırıyoruz” dedi.

Devlet yetkililerine de seslenen Toprak, “Yaptığınız işin bilinçli ve programlı olması lazım. Sizler bu işi yaparken bir komisyon oluşturdunuz mu? Sağlıkçılardan, mühendislerden ve bizden görüş aldınız mı? Dökülen molozların buradan kaldırılmasını istiyoruz. Bu işin peşindeyiz” diye ekledi. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Adana'da evli olduğu erkek tarafından bıçaklanan kadın hastanede hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Yaşamın durduğu Malatya’da “acı bile yorulmuş”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa