22 Mart 2023 14:24

TÜİK verileri de gösterdi: Çocuklar ekmek ve makarna ile beslendi, sanata erişemedi

TÜİK Çocuk Araştırması çocukların ekmek ve makarnayla beslendiğini, et, tavuk, balık tüketebilen çocukların yüzde 12,7'de kaldığını, 10 çocuktan 9'unun her gün kuru baklagil tüketemediğini gösteriyor.

Adana | Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Türkiye Çocuk Araştırması'nın sonuçlarını yayımladı. Resmi veriler dahi, çocukların yeterli ve dengeli beslenmeden ne kadar uzak olduğunu gösterdi. Çocukların büyük bir kısmı, her gün tüketmeleri gereken besin maddelerini tüketemiyor. Veriler, okullarda her gün bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek çağrılarının ne kadar haklı olduğunu da bir kez daha ortaya koyuyor.

ÇOCUKLAR BESLENEMİYOR

Sonuçlar, 6-17 yaş arasındaki çocukların ağırlıklı olarak ekmek ve makarnayla beslendiğini, et, tavuk veya balığı her gün tüketebilen çocukların oranının yalnızca yüzde 12,7; fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagilleri her gün tüketebilen çocukların oranının sadece yüzde 10,9 olduğunu gösteriyor. Çocukların yüzde 40'ı peynir ve yoğurdu her gün tüketemiyor.

ÇOCUKLARIN YÜZDE 61'İ SON BİR YILDA SİNEMA VEYA TİYATROYA GİDEMEDİ

Çocukların yaşadığı sorunlar beslenmeyle de sınırlı değil. Araştırmaya göre son bir yılda sinema veya tiyatroya gidebilen 6-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 39,1’de kaldı. Çocukların yüzde 40,1'inin aileleri, maddi olarak bu etkinliği karşılayamadığı için çocuklarını sinema ya da tiyatroya götüremediğini söyledi. Yüzde 24,3'ünün ise yaşadığı yerin yakınında sinema/tiyatro yok. Kütüphaneye veya kitapçıya gittiği belirtilen çocukların oranı ise yüzde 28,5 ile sınırlı. Kendine ait odası olan çocukların oranı ise sadece yüzde 34.

 

EV İŞİ YAPIYOR, KÖMÜR TAŞIYOR YA DA HASTA BAKIYORLAR

Anneleri/temel bakım verenleri tarafından son bir hafta içerisinde en az bir ev işi yaptığı belirtilen 5-17 yaş grubundaki çocukların oranı yüzde 52,5 oldu. Son bir hafta içerisinde en az bir ev işi yaptığı belirtilen 5-17 yaş grubundaki kız çocukların oranı yüzde 55,2 iken aynı yaş grubundaki erkek çocukların oranı ise yüzde 49,9 oldu.

Anneleri/temel bakım verenleri tarafından son bir hafta içerisinde ev için alışveriş yaptığı belirtilen 5-17 yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 39,4, bulaşık yıkayan veya ev temizleyenlerin oranının yüzde 23,1, yemek pişirenlerin oranının yüzde 17,4, evdeki diğer çocuklara bakanların oranının yüzde 13,1, çamaşır yıkayanların oranının ise yüzde 9,1 olduğu görüldü.

Son bir hafta içerisinde eve su getirdiği veya taşıdığı belirtilen 5-17 yaş grubundaki çocukların oranının yüzde 6,2, evde kullanmak için odun/yakacak toplayan veya kömür taşıyan çocukların oranının yüzde 3,2, yaşlı veya hasta birine bakanların oranının ise yüzde 2,9 olduğu görüldü.

Araştırmanın alan uygulamasını, 10 Ekim-16 Aralık 2022 tarihleri arasında Türkiye genelinde TÜİK yaptı. 0-17 yaş grubunda en az bir çocuk bulunan 9 bin 10 örnek hane belirlendi. Bu hanelerde yaşayan 0-17 yaş grubundaki 14 bin 705 çocuk ile ilgili bilgiler, annelerinden (annenin aynı evde yaşamadığı, hayatta olmadığı vb. durumlarda çocuğa temel bakım veren baba, babaanne, anneanne, teyze, hala vb. hanehalkı üyesinden) alındı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avcılar Belediyesi işçilerinden promosyon eylemi

SONRAKİ HABER

Ette fiyat 210 TL’ye sabitlenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...