21 Mart 2023 15:38

AKP ve MHP, Erdoğan'ın adaylığı için YSK'ye başvurdu; itirazlar için "Geçin bunları" dedi

AKP ve MHP temsilcileri, Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığı için YSK'ye başvurdu. MHP'li Feti Yıldız, anayasaya aykırı adaylığa yönelik itirazlar için "Geçin bunları geçin" dedi.

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

AKP ve MHP temsilcileri, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın adaylığı için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvurdu. 

Adaylık dilekçesi, AKP Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, MHP Seçim İşleri Başkanı Feti Yıldız ve grup başkanvekilleri tarafından YSK'ye teslim edildi.

Dilekçenin teslim edilmesinin ardından basın açıklaması yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına dair soruya MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, "Geçin bunları geçin. Bunlar ciddiyesiz konular" yanıtını verdi.

AKP Grup Başkanı İsmet Yılmaz da "Seçimle ilgili her türlü kararı almak YSK'nın kararındadır. Herkes itirazı yapar, nihai kararı YSK verir mevzuatı dikkate alarak" diye yanıt verdi.

101'İNCİ MADDE "EN KAZLA İKİ DEFA SEÇİLEBİLİR" DİYOR

Anayasaya göre bir cumhurbaşkanının üçüncü kez aday olabilmesi için tek yol seçimlerin Meclis tarafından yenilenmesi. Erdoğan’ın seçimleri kararnameyle yenilemesi ise aday olmasına imkan sağlamıyor.

Anayasa’nın 101. maddesine göre Erdoğan’ın aday olmasının önü kapalı. Söz konusu maddede "Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir" deniliyor.

TEK İSTİSNA MECLİSİN SEÇİMLERİ YENİLEMESİ

Erdoğan’ın üçüncü kez aday olabilmesine ilişkin tek istisna Anayasanın 116. maddesinde yer alıyor. Bu da Cumhurbaşkanı’nın ikinci dönemi sürerken Meclisin beşte üç çoğunlukla seçimleri yenilemesi. Oysa Meclis böyle bir karar almış değil.

MİLLET İTTİFAKI "MÜMKÜN DEĞİL" DEMİŞTİ

Millet İttifakının 26 Ocak tarihindeki toplantısı sonrası yapılan açıklamada da "Anayasa ve kanunda hiçbir tereddüte yer vermeyecek kadar açık bir şekilde düzenlenmiş olan hükümler uyarınca, TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe, Sayın Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir.  Cumhurbaşkanının, Anayasa’ya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır. Anayasa’yı yok sayan bu başıboşluğu kabul etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız" denilmişti.

SOL PARTİ RESMEN İTİRAZ ETTİ

SOL Parti de Tayyip Erdoğan'ın yeniden adaylığına ilişkin Yüksek Seçim Kuruluna itiraz dilekçesini sundu. Dilekçede, Erdoğan'ın adaylığının kabul edilmemesinin karar verilmesi talep edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Köpeğe cinsel saldırıda bulunan sanığa 1 yıl 2 ay hapis cezası

SONRAKİ HABER

Esenyurt Belediyesinin ambulansı hasta taşırken haczedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...