21 Mart 2023 13:30

AB’den Türkiye'ye 6 milyar avro deprem yardımı

Uluslararası Bağışçılar Konferansında taahhüt edilen 7 milyar avroluk yardımın 6,05 milyar avrosu Türkiye için, 950 milyon avrosu Suriyeliler için yapıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ile AB dönem başkanı İsveç’in Maraş merkezli depremlerden Türkiye ve Suriye’de etkilenenler için düzenlediği Uluslararası Bağışçılar Konferansında taahhüt edilen 7 milyar avroluk yardımın 6,05 milyar avrosu Türkiye için, 950 milyon avrosu Suriyeliler için yapıldı.

Açıklamada “AB Komisyonu ve AB üyesi ülkelerin yanı sıra Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, 3,6 milyar avro ile toplam hibe taahhüdünün yüzde 50’sini temsil etmektedir” ifadesi yer aldı.

ZARAR 100 MİLYAR DOLARIN ÜSTÜNDE

Türkiye’ye yönelik fonların insani ihtiyaçların karşılanması ve depremden etkilenen bölgelerin yeniden imarında kullanılacağı belirtilen açıklamada, Türkiye’deki hasar tespit raporlarına göre depremin ekonomik etkisinin 100 milyar doların üzerinde olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, yeniden imar çabalarının deprem bölgelerinde yapılacak inşaatlarda uluslararası standartlara uyulmasını sağlayacağı, Suriye’ye yönelik fonların ise insani ihtiyaçların karşılanmasını ve ön toparlanmayı destekleyeceği ifade edildi.

TÜRKİYE: ACİL İHTİYAÇ VAR!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, taahhüt edilen miktarın yaklaşık 4,3 milyar avrosunun uygun kredi, 1 milyar 750 milyon avrosunun da hibe olduğunu belirterek, “Şu anda geçici barınma ihtiyacı devam ediyor. Acil ihtiyaçlar var. Bir kısmı bunlara harcanacak, kendileri ile de görüştük ve onların bir an önce gönderilmesinde fayda var” dedi. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Soruşturmalara tepki soruşturma konusu oldu

SONRAKİ HABER

Aşık Veysel, ölümünün 50'nci yıl dönümünde mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...