21 Mart 2023 10:20
Son Güncellenme Tarihi: 21 Mart 2023 16:12

2023 Amed Newroz'u: "AKP-MHP iktidarına elveda"

2023 Newroz'unun finali Amed'de gerçekleştirildi. Mitingde konuşan Mithat Sancar, "Newroz’a merhaba, AKP-MHP iktidarına elveda. Bu felaket iktidarını mutlaka göndereceğiz" dedi.

Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel

Paylaş

“Her der Newroz, her dem azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla gerçekleştirilen ve Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanan 2023 Newroz’unun finali Amed’deki Newroz Parkı’nda gerçekleştirildi. Mitingde konuşan Mithat Sancar, "Newroz’a merhaba, AKP-MHP iktidarına da elveda. Hep birlikte onları göndereceğiz" dedi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren sloganlarla miting alanına yürüyen Diyarbakırlılar, 7 arama noktasındaki polis kontrolüyle alana giriş yapmaya başladı. Halk, uzun süre meydanda yapılan aramayı bekledi. Bu yıl da çakmak ve kalemler içeri alınmadı. Gazeteciler de 3 ayrı arama noktasından geçtikten sonra meydana giriş yapabildi.

Newroz sahnesinin çevresi polis tarafından ablukaya alındı, kitle ile sahne arasına tel örgü çekildi.

Polis, kalkanlarıyla birlikte sahne ile kitle arasına konuşlandı.

Meydandaki sahneye, depremlerde yaşamını yitirenler için başsağlığı mesajı asıldı.

İran'da ahlak polisi tarafından öldürülen Mahsa Amini ile 2017 Amed Newroz'unda polis tarafından öldürülen Kemal Kurkut’un posterleri de meydana asıldı.

Sunuculuğunu sanatçı Devrim Demir ve tiyatro oyuncusu Özcan Ateş’in üstlendiği Newroz, saygı duruşuyla başladı.

Tertip Komitesi Başkanı HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy, Newroz meydanını dolduranları Kürtçe selamlayarak, “Deniz Poyraz ve Nagihan Akarsel’in yoldaşları, Newroz kutlu olsun” dedi.

MİTHAT SANCAR: BU FELAKET İKTİDARINI MUTLAKA GÖNDERECEĞİZ

Newroz meydanını dolduranlara seslenen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Çanlar bu iktidar için çalıyor. Halaylar, zılgıtlar ve şarkılar ağıtlarla da olsa yeni yaşamı müjdeliyor. Acımız büyük ama umudumuz da çok büyük. Ama kararlılığımız da çok yüksek. Mutlaka başaracağız. Eşit özgür barış içinde bir yaşamı mutlaka kuracağız"  dedi. 

Sancar, konuşmasında şunları kaydetti:

“Sevgili Amed, onurlu direngen halkımız, hepinizi yürekten selamlıyorum. Newroz'umuz kutlu olsun. Bu Newroz'u büyük depremin yarattığı felaketin gölgesinde karşılıyoruz. Acımız büyük yasımız var ama öfkemiz de var. Biz bu öfkeyi mücadeleye, mücadeleyi de yeni yaşamı inşa etme iradesine çevireceğiz.

Bu büyük depremin büyük felakete dönüşmesinin sorumlusu AKP-MHP iktidarıdır. Bu iktidar talan politikalarıyla, rant ekonomisi ile, yandaşlara peşkeş çektiği kaynaklarla ülkeyi yıkıma sürüklemiştir. Bu iktidar bir felaket iktidarıdır. Bu iktidarın adını açık koyalım. Yıkım, kan, talan ve felaket iktidarıdır. Şimdi bu iktidardan kurtulma zamanıdır. Bu Newroz meydanlarda bu sesi ve iradeyi en güçlü şekilde yansıtıyor. Evet, bu felaket iktidarını mutlaka göndereceğiz.

Bu iktidar ülkenin kaynaklarının sömürüye, ranta, yandaşa ve savaşa aktarıyor. Yıkımlar ve felaketler işte bu zihniyetin ürünüdür. Bizler savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz. Newroz direniştir, diriliştir, barıştır. İşte bizler bunun sözünü veriyoruz.

Savaş politikaları tecritle iç içe yürüyor. 2015’te çözüm süreci bittiğinde savaşı en ağır şekilde bu ülkenin merkezine yerleştiren iktidar, aynı zamanda İmralı’da da tecridi başlattı. Bunu iyi görelim. Tecrit, savaş politikalarının derinleştirilmesinin sembolüdür. Demokratik çözüm ve barış için tecrit kalkmalıdır. İmralı'daki tecrit mutlaka kalkmalıdır.

Bizler Newroz’a merhaba derken, savaş politikalarına da hayır diyoruz. Sömürüye, talana yalana hayır diyoruz. Yeni bir ülke yeni bir yaşam kurmayı savunuyoruz. O nedenle Newroz’a merhaba, AKP-MHP iktidarına da elveda. Hep birlikte göndereceğiz onları.

Bu meydanlardaki halkın güçlü direnişi ve duruşuyla, kararlı yürüyüşüyle kurduğumuz ittifaklarla yeni yaşamı mutlaka inşa edeceğiz. Emek ve Özgürlük İttifakı, Kurdî partilerle yaptığımız ittifaklar, bütün ülkenin ezilenleri, sömürülenleriyle kurduğumuz ittifaklar, kadınların ve gençlerin öncülüğünde yürüttüğümüz mücadele mutlaka başarıya ulaşacaktır. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Bu iktidarı göndereceğiz, bu düzeni mutlaka değiştireceğiz. 

14 Mayıs’ta sandıklarda, bu güçlü ittifaklarla yeni bir başlangıcın güçlü sonuçlarını çıkaracağız. Bu sandıklara savaş iktidarını sömürü ve talan iktidarını gömeceğiz. Buradan değişimini dönüşümün barışın özgürlüğün gücünü ve güvencesini çıkaracağız. Bu ülkede demokratik dönüşüm de büyük barışın da güvencesi bizleriz. Sizlersiniz. Sizlerin kararlı duruşu ve yürüyüşüdür. Başaracağız mutlaka başaracağız. 

Yürüdüğümüz yol üçüncü yoldur. Bu yol demokratik cumhuriyete çıkıyor. Demokratik cumhuriyeti birlikte inşa edeceğiz. O zamanlar yakındır. Ve çanlar bu iktidar için çalıyor. Evet halaylar, zılgıtlar ve şarkılar, ağıtlarla da olsa yeni yaşamı müjdeliyor. Acımız büyük ama umudumuz da çok büyük. Ama kararlılığımız da çok yüksek. O nedenle tekrar tekrar söylüyoruz. Mutlaka başaracağız. Eşit özgür barış içinde bir yaşamı mutlaka kuracağız.

Newroz ateşi gibi yüreğimizi ve yolumuzu aydınlatıyor. Biliyoruz ki, yeni bir dil olmadan, yeni bir dünya ve yeni bir yaşam kurulamaz. O nedenle, yeni dili de yeni yaşamı da kuracağız. Büyük barışı da bu ülkeye mutlaka ama mutlaka getireceğiz."

Sancar’ın konuşmasının ardından siyah elbiselerle sahne alan Koma Aryen, şarkılarını depremzedeler için seslendirdi.

KÜRDİSTANİ İTTİFAK TEMSİLCİLERİ HALKI SELAMLADI

Kürdistani İttifak çalışmasında yer alan partiler, Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T) Genel Başkanı Mehmet Emin Kardaş, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşiti, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Devrimci Demokrat Kürt Derneği’nden (DDKD) Halim İpek, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Birleşik Kürt Kadın Platformu’ndan Nesrin Askar, sahneden Amed Newroz meydanını selamladı.

AHMET TÜRK: "KAHROLSUN FAŞİZM" DİYORUZ

Mitingde yatığı konuşmada Newroz'un depremzedelere adandığını belirten Ahmet Türk, "Önümüzdeki seçimlerde bu faşizmi yıkmak, demokratik cumhuriyeti gerçekleştirmek için sizlerle birlikte mücadelede kararlıyız" dedi.

Türk, şunları dile getirdi:

“Bugün Kürt halkının dirilişini ifade eden önemli bir gündür. Newroz, özgürlüktür, geleceğimizi aydınlatan bir gündür. Bugünü büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Değişimin, dönüşümün yaşandığı bir dönemdeyiz. Faşizmi yıkmak için mücadeleyi esas alan bir dönemdeyiz. 'Kahrolsun faşizm' diyoruz. Faşizme karşı halkların mücadelesini büyüteceğiz.

Önümüzdeki seçimlerde bu faşizmi yıkmak, demokratik cumhuriyeti gerçekleştirmek için sizlerle birlikte mücadelede kararlıyız. Bizim amacımız, Kürt halkı üzerindeki baskıya karşı direnmektir. Kürt halkına düşmanlık eden sadece Bakurê Kurdistan’da değil. Başur’da, Rojava’da Kürt halkının geleceğini yok etmek isteyen anlayışa karşı mücadelenin günüdür. Bu seçim, demokratik cumhuriyeti inşa etmek için Newroz'la birlikte faşizmi yıkmak için çabalarımızı büyütmek zorundayız.

Kürt halkına sesleniyorum. Faşizme karşı mücadele ediyoruz. Bugün Kürt halkına düşmanlık eden bu iktidara karşı eğer halen sessiz kalıyorsanız, bu büyük bir ahlaksızlık olur. Yeni bir sistemin inşası için yeni bir dönem var. Bu iktidarın yarattığı kaosu ortadan kaldırmak için mücadeleyi büyütmek gerekiyor.

Bu Newroz, bu dönem, Sayın Öcalan’ın özgürleşme dönemidir. Bunun için mücadele etmek zorundayız. Eş Genel Başkanlarımız Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, bu iktidarın Kürt düşmanlığından dolayı bugün zindanlarda. Biz bunlara karşı birliğimizi güçlü hale getiremezsek, eğer bunun hesabını sormazsak, yazıklar olsun bize.

Demokratik cumhuriyetin inşası için bugün Kürt halkı önemli bir mücadele yürütüyor. 24 yıldır zindan esaretine son vermeliyiz. Bu dönem özgürleşme günü olacaktır. Kürt halkının kendi kaderini belirleme dönemi olacaktır.”

YEŞİL SOL PARTİ EŞ SÖZCÜSÜ UÇAR'DAN 14 MAYIS MESAJI

Türk'ün ardından konuşan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Newroz'umuz özgür yaşama, özgür geleceğe, tek adam rejimini devirdiğimiz bir döneme vesile olsun. Newroz, Amed’dir. Amed halkının direnişi Newroz’dur. Bugün sürgünde olan yoldaşlarımız, dünyanın dört bir yanından insanlar Amed Newroz'unu izliyor. Herkesin kalbi burada. Dünyanın dört bir yanında insanların yüreği Amed’te atıyor” dedi.

Uçar, şöyle devam ettş:

“Erkek egemen şiddetine karşı direnen, ‘Jin, jiyan, azadî’yi kendine rehber eden bütün kadınların Newroz'u kutlu olsun. Doğanın sömürüsüne karşı doğayı koruyan ve savunan herkesin Newroz'u kutlu olsun. Demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesiyle direnen, cezaevlerine sığmayan direnişçilerin Newroz'u kutlu olsun. İnkar ve asimilasyona karşı direnen, varlık mücadelesini yükselten başta Kürt halkı olmak üzere bütün halkların Newroz'u kutlu olsun. Tek adam rejiminin bütün baskılara rağmen ortak mücadeleyi ören herkesin Newroz'u kutlu olsun.”

Depremde yaşanan can kayıplarını hatırlatan Uçar, “Deprem öncesinde tedbir almayan, yaşananlara göz yumanlar, vergileri yandaşlara peşkeş çeken, dayanışmamıza kayyım atayan bu iktidar suçlu. Onlar adına hesabı biz birlikte soracağız. Devletin bütün yasaklarına afet bölgesine giden, hayat kurtaran, yeni bir yaşamın mümkün olduğunu gösteren toplumsal bir dayanışma var. Bu, yeni dönemde bizim rehberimiz. 14 Mayıs bütün bunlar karşısında AKP siyasetinin son bulduğu, üçüncü yol siyasetinin yolu olacak. Yeşil Sol Parti bunun sözünü ve mücadelesini veriyor” dedi.

DTK EŞ BAŞKANI ÖZTÜRK: BU ÇÜRÜMÜŞ SİSTEME SEÇİMLERDE HESAP SORACAĞIZ

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, PKK lideri Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekti. Depremin iktidarın yanlış politikaları nedeniyle felakete dönüştüğü belirten Öztürk, seçimleri işaret ederek, “14 Mayıs seçimleri büyük önem taşıyor, tarihi bir seçim geliyor. Bu faşist ve çürümüş sisteme seçimlerde hesap soracağız. O günler geçti. Bu da sözümüz olsun, bu zihniyetin sonu geldi” dedi.

SELÇUK MIZRAKLI'NIN MESAJI OKUNDU

Görevden alınarak 19 Ağustos 2019’da yerine kayyım atanan, tutuklandıktan sonra 9 yıl hapis cezası verilen Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Edirne F Tipi Cezaevi’nden Amed Newroz'una mesaj gönderdi.

Mızraklı, alanda okunan mesajında dayanışma ve birlik vurgusunda bulunarak, “Mutlaka kazanacağız” dedi. Mızraklı’nın mesajı şöyle:

“Amede Gûlistan Merhaba, Acıyı, yıkımı, direnişi, sevdayı ve zaferi aynı yüreğe aynı bilince sığdıran cesur yürekler merhaba. Bir yanımızda ağıtlar, tamamlanmamış yaslar bir yanımızda güven, umut, kararlılık ama önümüzde aşılması gereken zorlu patikalar var. Bütün bunları taşıyacak ve aşacak olan dayanışmamız, örgütlülüğümüz ve birliğimiz olacak.

Yüzyılın alacaklısı, mazlumu ve mücadelecisi olan bizler direnişle, onurla, alnı açık olarak bugünlere geldik. Yarınları özgürlük, eşitlik, demokrasi, adalet ve barışın coğrafyası, ülkesi ve dünyası yapabilecek düşünce ve inanca sahibiz.

Bizler acıları emecek, taş üstüne taş koyacak, sofraya lokma, ayağa çorap olacak ama en fazla kadın, erkek, genç, yaşlı yarınlarımızın iradesi ve sahibi olacağız. Kawa’nın evlatları ülkeye özgürlük ve onurlu barışı müjdeleyeceksiniz. Newroz ateşleri yüreklerimizde daim, yolumuz açık ve aydınlık olsun.

Mutlaka kazanacağız! Serkeftin!"

Polis, programı saat 16.00'da bitirdi.

PROTOKOL VE ÖZEL KONUKLAR

Mitinge Demorkatik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Yeşil ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Bşakan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Emek Partisi (EMEP)  GYK Üyesi Orhan Kurul, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, SAMER Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Genç, Barış Anneleri Meclisi, 5 Haziran Aileleri İnisiyatifi ve Suruç Aileleri yer aldı. 

Şenyaşar ailesinden Ferit Şenyaşar, Başak Demirtaş ve Zeynep Mızraklı da özel konuklar olarak mitinge katıldı.

MED TUHAD-FED, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Pir Sultan Abdal Derneği, MED-DER, Kürt Enstitüsü, Rosa Kadın Derneği, Amedspor, Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, GÜNSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Edemen de protokolde yer alan diğer isimler oldu.

(Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dolar/TL, 19,02 seviyesinden işlem görüyor

SONRAKİ HABER

AYM gözaltında kaybedilen Nezir Tekçi davasının yeniden görülmesine karar verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...