Depremzede Erdal Yüksekbaş: Evimizi alın terimizle kazandık, TOKİ’ye borçlanmak istemiyoruz

İskenderun'da evlerine ağır hasar raporu çıkan esnaf Erdal Yüksekbaş, "TOKİ’lere çıkıp da 20 yıl borçlandırılmak istemiyoruz. Evimize kavuşalım çünkü tırnaklarımızla kazıdık biz bu evlerimizi" dedi.

20 Mart 2023 22:00
Paylaş

Elif TURGUT
İskenderun

Deprem bölgesinde en büyük sorunlardan biri depremlerin üzerinden bir ayı aşkın süre geçmesine rağmen hâlâ barınma. Barınma sorunu çözülemeyen halk da borca harca girerek kendi çözümlerini üretmeye çalışıyor. Sağanak yağmursuz günün geçmediği İskenderun’da kozmetik ürünleri satan esnaf Erdal Yüksekbaş da bir ay eşi ve 3 küçük çocuğu ile arabada kaldıktan sonra çadır da bulamayınca borca girerek konteyner satın almış. Barınma sorununu kendi çözmek zorunda kalan Yüksekbaş, konteynere elektrik bağlanması için AFAD’a gittiğinde yine çözümsüz bırakılmış. Çadır göndermeyen AFAD, konteynere elektrik de verilmesine yardımcı olmamış. “Bizim yaşadıklarımızı sadece afetzedeler bilir. Çok kötü günler yaşadık. Bir ay araçlarda yattık. 5 kişiyiz. AFAD çadır göndermedi. Kendi imkanlarımla gittim borçlanarak konteyner aldım. Elektrik versin diye AFAD’a gittim başvurdum, vermedi. AFAD’a gidiyorsun yüzüne bakmıyor. Sana yardımcı olmuyor” diye anlatıyor Yüksekbaş yaşadıklarını.

Evlerine ağır hasar raporu çıkan Yüksekbaş, evinin kendi yerinde yapılmasını istediğini söylüyor: “TOKİ’lere çıkmak istemiyoruz. Bu bizim hakkımız. TOKİ’lere çıkıp da 20 yıl borçlandırılmak istemiyoruz. Evimize kavuşalım çünkü tırnaklarımızla kazıdık biz bu evlerimizi, alın terimizle kazandık.”

Yüksekbaş, depremin ardından İskenderun çarşıda olan dükkanında satış da yapamıyor; çünkü alışveriş yapacak insan olmadığını söylüyor. Satış yapamayınca hiçbir gelirleri de kalmamış. Depremzedeler kredi ve kredi kartı borçlarını 6 ay erteleyebiliyorlar ancak geçim kaynaklarını kaybeden depremzedelerin borçları silinemez miydi? Yüksekbaş borçların silinmesini istese de “Silinmez” diyor ve şöyle açıklıyor: “Koronada bile IBAN atıp 10 TL isteyenler olduğu sürece hiçbir şey olmaz, borçlar da silinmez. 3200 lira ödenen SSK primleri ertelenecek dediler, ertelenmedi zamlı olarak 2 ay üst üste gelmiş.”

Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın milletvekili aday adaylığı için istifa etmesine dair ise Yüksekbaş, “Hiçbir şey yaptığını da görmedim. Ne valiyi ne siyasetçileri ne milletvekilliğine aday adaylığını koyanların hiçbirinin yararını katkısını görmedim” diyor.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan video: Birleşeceğiz ve kazanacağız. Ama kime karşı?

SONRAKİ HABER

Yazar Yavuz Ekinci'nin 'Rüyası Bölünenler' romanı için toplatma kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...