18 Mart 2023 15:03

Cumartesi Anneleri; 90’ların vahşet simgelerini dolaşıma sokarak travmalarımızı tetiklemeyin

Cumartesi Anneleri, HÜDA-PAR’ın Cumhur İttifakı’na dahil olmasına tepki göstererek, “Seçim hesaplarınız için 90’ların vahşet simgelerini yeniden dolaşıma sokarak travmalarımızı tetiklemeyin” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemlerinin 938’inci haftasında, AKP’nin Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ile yaptığı ittifak görüşmelerine tepki gösterdi. Konuya ilişkin sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, basın metnini 1995 yılında gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un kızı Jiyan Tosun okudu.

“GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENİYOR”

Tosun, AKP ve HÜDA-PAR arasında gerçekleştirilen görüşmeler ile geçmiş üzerinden topluma gözdağı verilmenin amaçladığına işaret ederek, “1990’lı yıllardaki vahşet uygulamalarıyla anılan Hizbullah üzerinden mesaj veriliyor. Zira adı Hizbullahla anılan HÜDA PAR yetkilileri, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti’nin daveti ile Cumhur İttifakı’nı desteklemek üzere görüşmelere başladıklarını açıkladı. Kamuoyunun da bildiği gibi; Hizbullah’ın terör örgütü kapsamına alınması sonrasında aynı çevre 2003 yılında Mustazaflar Derneği’ni kurdu. Dernek, Diyarbakır 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ‘Hizbullah terör örgütünün amacı doğrultusunda faaliyetlerde bulunduğu’ gerekçesiyle kapatılınca Hür Dava Partisi yani HÜDA PAR adı altında partileşti” dedi.

“TOPLUMA YÖNELİK KATLİAMLAR GERÇEKLEŞTİRDİLER”

Hizbullah’ın, 1990’lı yıllarda toplumun birçok kesimine yönelik katliamlar gerçekleştirdiğini hatırlatan Tosun, devletin o dönem de bu katliamlara göz yumduğuna dikkati çekerek, “Hizbullah’ın o dönem ki askeri kanat sorumlusu olan Cemal Tutar, mahkeme savunmalarında, işledikleri cinayetleri Allah’ın yardımıyla yaptıklarını, faaliyetleri ile asker ve polisin sevgisini kazandıklarını söylemişti. Peki, asker ve polisin sevgisini kazanmalarını sağlayan bu faaliyetler nelerdi? Ahlaksız olarak damgaladıkları pantolon veya kısa etek giyinen kadınların yüzüne kezzap atmak. Kürt siyasetçileri, imamları, gazetecileri, emniyet mensuplarını herkesin gözü önünde sokak ortasında öldürmek. Domuz bağı gibi vahşette sınır tanımayan işkence yöntemlerini kullanmak” diye konuştu.

SEÇİM HESAPLARI

Tosun, iktidarın, HÜDA PAR ile seçimler üzerinden pazarlık yapmaktan vazgeçmesi gerektiğini vurgulayarak, iktidara şu çağrıda bulundu: “Hizbullah bizim için zorla kaybetmeler, Yeraltı sorgu evleri, sorgu köyleri demek. Domuz bağı gibi vahşi yöntemlerle yapılan işkence demek. Kendisi gibi olmayana ölüm demek. Seçim hesaplarınız için 1990’ların vahşet simgelerini yeniden dolaşıma sokarak yaralarımızı, travmalarımızı tetiklemeyin. Tüm toplumsal yaralarımızın sarılması için, demokrasiye, insan haklarına, eşitliğe, özgürlüğe, huzur ve refaha ihtiyacımız var. Geçmişin karanlığı ile topluma gözdağı vermekten vazgeçin. Biz özgür, eşit ve adil bir ülke talebiyle mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Evlatlarımızı kaybedenleri ve kaybedenleri sahiplenenleri unutmayacağız.”

Cumartesi Anneleri, HÜDA-PAR’ın Cumhur İttifakı’na dahil olmasına tepki göstererek, “Seçim hesaplarınız için 90’ların vahşet simgelerini yeniden dolaşıma sokarak travmalarımızı tetiklemeyin” dedi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli, Millet İttifakı ve muhalefeti hedef aldı: Bugün karşımıza tekrar çıkanlar, dün Çanakkale'de ezilenlerdir

SONRAKİ HABER

Böbrekleri iflas eden tutuklu Fırat Nebioğlu için infaz ertelemesi talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa