25 Nisan 2011 07:18

Bu ülkede Kürtçe yasak!

Başbakan Tayyip Erdoğan her fırsatta ‘Kürtçenin önündeki engelleri kaldırdıklarını ve Kürtçe konuşmanın serbest olduğunu’ söyleyedursun yaşananlar Başbakan’ı yalanlıyor.BDP Gaziemir İlçe Örgütü’nün 4 Kasım 2010’da gerçekleştirdiği kongrede Kürtçe konuştuğu

Bu ülkede Kürtçe yasak!
Paylaş

BDP Gaziemir İlçe Örgütü’nün 4 Kasım 2010’da gerçekleştirdiği kongrede Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle BDP PM Üyesi Alaattin Erdoğan’a 6 ay hapis cezası verildi. Van’ın Muradiye İlçesi’nde düzenlenen 23 Nisan etkinliğinde ise jandarma, çocukların sergilediği Kürtçe skeçten dolayı okulu basıp öğretmenleri sorguladı.

SİYASETÇİLER KÜRTÇE KONUŞAMAZ!

İzmir’de BDP Gaziemir İlçe Örgütü’nün 4 Kasım 2010 tarihinde gerçekleştirilen kongresine katılan BDP PM Üyesi Alaattin Erdoğan hakkında Siyasi Partiler Kanunu’nun 81. Maddesi’nin c fıkrasındaki ‘Siyasi partiler tüzük ve programlarının yazımı ve yayınlanmasında, kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında Türkçeden başka dil kullanamazlar’ gerekçesiyle İzmir 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava sonuçlandı. Davanın gerekçeli kararında Alaattin Erdoğan’a 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, gerekçeli kararını Erdoğan’a henüz tebliğ etmezken, iç ve dış hukukta siyasetçilerin Kürtçe konuşma hakkının bulunmadığına da karar verdi.

OKULA KÜRTÇE SKEÇ BASKINI

Van’ın Muradiye İlçesi’nde yaşanalar da devletin Kürtçe’ye yaklaşımının ne olduğuna dair önemli bir veri sundu. 23 Nisan etkinliğinde gösterilen Kürtçe skeçten dolayı jandarmanın okula baskın yaparak öğretmenleri sorguladığı iddia edildi.

Otlakbaşı (Mezra) Köyü’nde yapılan 23 Nisan etkinliklerinde çocuklar tarafından, hiç Türkçe bilmeyen bir hastanın doktora giderken yaşadıkları ve hasta ile doktor arasında yarı Türkçe yarı Kürtçe tercümanlık yapan bir vatandaşın durumunu anlatan bir skeç sergilendi. Skeçten sonra öğrenciler dağılmadan Akbulak Karakolu’na bağlı askerler okulun etrafını sararak, bütün öğretmenleri çocukların gözleri önünde karakola götürdü. Karakola götürülen öğretmenler tek tek sorgulandı ve ‘skecin kim tarafından hazırlandığı, amacının ne olduğu’ gibi sorular soruldu. Sorgulama sırasında askeri yetkililerin bazı öğretmenlere, “Burada ne yaptığınızı çok iyi biliyoruz. Biz nicelerini gördük” diyerek tehdit ettiği de iddia edildi. Yapılan sorgulamadan sonra askerlerin etkinlik sırasında çekilen görüntülere el koyduktan sonra öğretmenleri bıraktığı belirtildi. (İZMİR-VAN)

ÖNCEKİ HABER

Hakkari'de 35 "KCK" gözaltısı

SONRAKİ HABER

İşçiler açlık grevine başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...