11 Mart 2023 17:19

Malatya’dan depremzede kadınlar: Derme çatma çadır çocuklarla daha da zor

8 yıl önce Kobanê’den Malatya Beydağı Mahallesi’ne yerleşen ve depremden sonra çadırda yaşayan aile "Yetkililer gelmedi. Biz gidip ihtiyaçlarımızı talep ediyoruz, yine de alamıyoruz" dedi.

Fotoğraf: Berfin Güler/Evrensel

Paylaş

Berfin GÜLER
Malatya

Depremin üzerinden 1 ay geçmesine rağmen, Malatya’da bazı bölgelerde çadır, ısınma, barınma ve gıda sıkıntısı devam ediyor. Beydağı Mahallesi’nde görüştüğümüz aile 8 yıl önce Kobanê’den gelmiş. Depremin ilk gününden beri kendilerinin yaptığı derme çatma bir çadırda kalıyorlar. Hijyen malzemelerine ve birçok ihtiyaçlarına ulaşamadıklarını söyleyen Gülistan, “Depremin üzerinden bir ay geçti, hâlâ çadır bile alamadık. Yetkililer gelmedi. Biz gidip ihtiyaçlarımızı talep ediyoruz, yine de alamıyoruz. Çok çocuk var, çocuklar için burada koşullar iyi değil” dedi.

"HER ŞEYİMİZ ENKAZ ALTINDA KALDI"

Evleri yıkılan Gülistan, depremin ilk iki günü boş alanda beklediklerini söylüyor. 2 gün sonra da evleri yıkılan Gülistan: “Her şeyimiz enkazda kaldı. Bir şey çıkaramadık evden. Çadır alamadığımız için kendimiz derme çatma bir çadır yapmaya çalıştık” diyor. Başvuru yaptıkları halde hiç bir yardım alamadıklarını söyleyen Gülistan: “Gidip bizzat başvuru yaptık ama bir şey vermediler. Bize gelmediler, biz gittik talep ettik ama ona rağmen bir şey alamadık.”Gülistan’ın eşi sağır ve dilsiz. Çocuk çok olduğu için çok zorluk yaşadıklarını söylüyor Gülistan. “Çamaşırları elde yıkıyoruz. Yemek de bazen dağıtılıyor, bazen dağıtılmıyor. İdare etmeye çalışıyoruz” diyor.

"ÇADIR BİLE VERMEDİLER BİZE"

Diğer görüştüğümüz kadın ise kızını göstererek: “Bu kızı iki kere ameliyat ettirdik. 6 çocuğum var. Oğlumun da ameliyat olması lazım. Çok zulüm gördük. Evvelinde Suruç’ta kampta idik. 4 yıl orada çok zorluk gördük. Sonra buraya geldik. Burada da çok zorluk yaşadık. Çadır bile vermediler bize. Her şey çok pahalı olduğu için alamıyoruz da” diyor.

ÖNCEKİ HABER

İİSŞP: Yaşamı yeniden birlikte örgütlemek için birleş, mücadele et

SONRAKİ HABER

İHD İstanbul Şubesi 44 kadın hasta tutuklunun durumuna dikkat çekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...