10 Mart 2023 08:15

Kimsesizler mezarlığında biten yaşamlar

Aliye Gözübüyük öğretmenlere baskı, tehdit, şantaj, gözdağı uygulamalarının dayatıldığı bir dönemde tereddütsüz Eğitim Sen saflarına katıldı.

Fotoğraf: @ErcmentAkdeniz/Twitter

Paylaş

Hıdır AYGÜN
Emekli Eğitim Emekçisi

Aliye Gözübüyük Hatay Sağmandağlı olup İskendurun'da 6 Şubat  depreminde yaralı kurtulan daha sonra hastanede yaşamını yitiren bir eğitim emekçisi. Son yaşanan depremden sonra 17 Şubat 2023 günü akşam Halk TV'de  Seda Selek'in sunduğu "Perdenin Önü Arkası"  programında kardeşi Aliye Gözübüyük'ün kardeşi Leyla Kaya, İsmail Saymaz'a kardeşinin depremde canlı kurtulduğunu, telefon ettiğini telefona bir erkek sesi cevap verdiğini, kardeşinden haber alamadığını kardeşinin bulunmasını talep ettiğini canlı telefon bağlantısı ile dile getirdi. O günden sonra Aliye Gözübüyük yoldaşımız ülke gündemine oturdu.

Ancak kara haber Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz'in 9 Mart 2023 tarihli tweetiyle ortaya çıktı. Aliye Gözübüyük İskenderun kimsesizler mezarlığında ortaya çıktı.

Aliye arkadaşla yollarımız 1995 yılında Çorum Sungurlu'da kesişti. Edebiyat öğretmeni olarak ilk görev yeri burasıydı. Stajerliğinin kalkmasıyla birlikte (o dönemdeki baskılar, teftişe gelen müfettişlerin iktidara yakın sendikaların üye formlarını dosya arasında öğretmenlere tehdit, şantaj, gözdağı gibi uygulamaların dayattığı) bir dönemde tereddütsüz Eğitim Sen saflarına katıldı.

Aliye yoldaş zaman içerisinde "Emek Hareketi" saflarına katıldı. Edebiyat ögretmeni Aliye yoldaşımızla birlikte aynı okulda çalışan Fikriye Yadırgı arkadaşımız "Aliye çok okuyan, idealist, özellikle öğrencilerle ilişkileri çok iyi olan bir arkadaştı. Kendisini öğrencilerine adamış bir öğretmendi" demişti bana. Aliye yoldaşımız, alçak gönüllü, mütevazi, gösterişten uzak, doğal bir kişilikti.

1997 4 Mart Sahte Sendika Yasasına karşı Kızılay'da tazyikli su ve gaza karşı en ön saflarda mevzisini terketmeyenlerdendi. Bir anektodumu anlatayım (Aliye yoldaş 1995 yılında Sungurlu'ya geldi 2000 yılında tayini çıktı Hatay'a gitti) Sanırım 1997 yılıydı. Parasız sağlıkla ilgili ülke genelinde bir eylem vardı. Sungurlu'da 12 Eylül'den sonra alanlara çıkılamamış (12 Eylül öncesi Mehmet Ali Keskinler, Şeref Hocalar hakkıyla çıkmışlar. Anılarına ve mücadelerine saygıyla) Sungurlu Devlet Hastanesi önüne toplandık. Emniyet amiri geldi "Eylem yapacak değilsiniz ya"  dedi. Biz "Yapacağız" dedik. Biz geri adım atmayınca "Slogan atmazsınız herhalde" dedi. "Atacağız" dedik ve attık. O eylemde kararlı durmamızda, geri adım atmamamızda Aliye hocamızın çok büyük emeği var.  O eylemden sonra Asker diye bir arkadaşla aynı evde kalıyorduk. Sivil polisler bizi bir hafta taciz ettiler. Baktılar ki mayamızın Denizlerin, Hüseyinlerin, Yusufların mayasından olduğunu anlayınca peşimizi bıraktılar.

Aliye arkadaşımız çok güzel Paskalya çöreği yapardı. İlginçtir kahvaltıda çay içmeyi kesinlikle sevmezdi.

Edebiyat öğretmeni olarak elli beş yıllık yaşamında binlerce öğrenci yetiştiren yoldaşımızın kara haberini kimsesizler mezarlığında almak yenecek, tutulacak bir haber değil. Bizler hakımızı kimseye helal etmiyoruz. O büyük gün geldiğinde on binlerce çocuğu, kadını, anamızı, babamızı bile bile ölüme gönderen bu kapitalistlerin ve iş birlikçilerin burunlarından fitil, fitil getireceğiz. And olsun ki, şart olsun ki Aliye Yoldaş senin şahsında deprem katliamında kaybettiklerimizin hesabını er ya da geç soracağız.

Kaybettiklerimizin anısına saygıyla...

ÖNCEKİ HABER

Kayseri'de 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi

SONRAKİ HABER

Kızılay'ın depremlerden sonra Menzil cemaatinden yardım kolisi satın aldığı iddia edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...