09 Mart 2023 13:49

BM: İsrail’in Suriye’ye saldırıları deprem yardımını engelliyor

Birleşmiş Milletler, Halep havaalanına İsrail tarafından düzenlendiği düşünülen saldırıların depremzedelere insani yardımların ulaştırılmasını engellediğini belirtti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suriye’nin Halep havaalanına İsrail tarafından düzenlendiği düşünülen hava saldırılarının depremzedelere hayat kurtaran insani yardımların ulaştırılmasını engellediğini belirtti.

Suriye hükümeti, havaalanının salı günü İsrail jetleri tarafından saldırıya uğradığını ve Şam’ın deprem yardımı taşıyan tüm uçuşları ya Şam’a ya da Lazkiye’ye yönlendirmek zorunda kaldığını açıklamıştı.

BM’nin Suriye’deki yerleşik koordinatörü El-Mostafa Benlamlih yaptığı açıklamada, “Bu uçuşların durdurulması, Suriye’de depremden en çok etkilenen vilayetlerden biri olan Halep’teki insanlar için ciddi insani sonuçlar doğurabilir” dedi. Açıklamada, hava saldırılarının tetanos aşıları, diyabet ilaçları ve kan nakli ekipmanları gibi hayat kurtaran sağlık malzemelerinin teslimatını geciktirdiği belirtildi.

Saldırılar BM’yi, BM İnsani Hava Servisi (UNHAS) kapsamında kendi uçuşlarını en az 10 Mart’a kadar askıya almaya zorladı. Benlamlih, “Bu kapatmanın etkisi insani erişimi engellemektedir ve depremden etkilenen milyonlarca insan için ciddi insani sonuçlar doğurabilir” ifadelerini kullandı.

Halep havaalanı Suudi Arabistan ve BAE gibi bölge ülkelerinden gelen yardımların da ana dağıtım noktası. Bir ay önce Türkiye ve Suriye’yi vuran depremler, 6 bini Suriye’de olmak üzere 50 binden fazla kişinin ölümüne yol açarak insani bir krize yol açtı.

İSRAİL VURUYOR, DÜNYA SEYREDİYOR

İsrail 2011’den bu yana Suriye’de hükümet birliklerini, İran destekli savaşçıları ve Hizbullah üyelerini hedef alan yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Ancak havaalanlarının hedef alınması ve havacılığın felç edilmesi son aylarda daha sık görülmeye başlandı.

Bu yılın başında İsrail ordusu Şam Uluslararası Havalimanı’na saldırarak geçici olarak hizmet dışı kalmasına ve iki Suriye askerinin ölmesine neden oldu.

Geçtiğimiz ay, İsrail’in hava saldırılarının Şam’daki yerleşim bölgelerini ve diğer yerleri vurdu ve en az beş kişi öldü. İsrail, saldırıları çoğunlukla üstlenmiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Özdil ile Sözcü gazetesinin de yolları ayrıldı, Akşener'den Özdil'e destek geldi

SONRAKİ HABER

Tüm üniversite adayları, YKS'de 12'nci sınıf ikinci döneminden muaf olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...