09 Mart 2023 12:44

Edebiyat ve sinema İzmir’de buluşuyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi 11-19 Mart tarihinde Fuar İzmir’de, TÜYAP, İZFAŞ ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği ile ‘İzmir Unesco Edebiyat Kentine Doğru: Edebiyat – Sinema Buluşması’ düzenliyor

BB'nin Edebiyat – Sinema Buluşması'nda gösterilecek filmlerden biri de Karartma Geceleri

Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hafta sonunda başlayacak olan ’25. İzmir Kitap Fuarı’ çerçevesinde ‘İzmir Unesco Edebiyat Kentine Doğru: Edebiyat – Sinema Buluşması’ adlı bir etkinlik düzenliyor.

11-19 Mart tarihleri arasında Gaziemir’deki Fuar İzmir’de, TÜYAP, İZFAŞ ve Kültürlerarası Sanat Derneği işbirliği ile düzenlenen etkinlikte sinemamızda edebiyat yapıtlarından uyarlanmış filmler gösterilecek, yazar, yönetmen ve eleştirmenlerin katılımıyla söyleşiler düzenlenecek.

Fuar süresince her gün saat 15’te Seminer salonu-A’da gösterilecek bir filmin ardından, saat 17.00’de bir söyleşi gerçekleştirilecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İki sanat dalını İzmir’de buluşturmaktan mutluluk duyuyor, bu vesile ile artık aramızda olmayan değerli yazar ve yönetmenlerimizi anmayı hedefliyoruz” diyor.

‘Edebiyat- Sinema Buluşması’ kapsamında bu yıl Orhan Kemal, Rıfat Ilgaz ve Haldun Taner’in yanı sıra, iki İzmirli yazar, Attila İlhan ve Necati Cumalı ile sinemamızın usta yönetmenleri Atıf Yılmaz, Yılmaz Güney, Erden Kıral, Tunç Başaran ve Yusuf Kurçenli anılacak.

EDEBİYATIMIZ VE SİNEMAMIZDA DARBELER

11 Mart’ta Erden Kıral’ın Orhan Kemal uyarlaması “Bereketli Topraklar Üzerinde” gösteriminin ardından Doğu Yücel’in söyleşisi ile başlayacak etkinlik dizisi, 12 Mart’ta Mahmut Fazıl Coşkun’un “Anons” filminin ardından Ercan Kesal ve Ömer Türkeş’in katılacağı ‘Edebiyatımız ve Sinemamızda Darbeler’ başlıklı söyleşi ile sürecek.

13 Mart’ta Tunç Başaran’ın “Uçurtmayı Vurmasınlar” filminin ardından kitabın yazarı Feride Çiçekoğlu edebiyat- sinema ilişkisi üzerine konuşacak.

14 Mart’ta Yusuf Kurçenli’nin Rıfat Ilgaz uyarlaması “Karartma Geceleri”nin ardından Nesteren Davutoğlu, Kurçenli’nin asistanları yönetmen Aydın Sayman ve Yıldız Bakoğlu filmin yapım sürecini ve sansürle mücadelesini anlatacaklar.

Yılmaz Güney’in “Baba” filminin 15 Mart’taki gösteriminin ardından İnci Aral  ‘Devrimci Sanatçı Yılmaz Güney’ başlıklı bir söyleşi yapacak.

HALDUN TANER’İN ÖYKÜLERİ VE TİYATRO OYUNLARI

Haldun Taner’in doğum günü olan 16 Mart’ta Atıf Yılmaz’ın “Keşanlı Ali Destanı” filmi gösterilecek; Behçet Çelik ve Zeynep Oral, Taner’in öyküleri ve tiyatro oyunları üstüne konuşacaklar.

17 Mart’ta Attila İlhan’ın romanından uyarlanan Biket İlhan’ın “Sokaktaki Adam” filminin ardından İzmir’in UNESCO Edebiyat Kenti’ adaylığı çalışmalarının koordinatörü yazar ve şair Gülce Başer ‘Sinemada İzmirli Yazarlar’ı, Biket İlhan da Attila İlhan’la birlikte gerçekleştirdikleri uyarlama sürecini anlatacak.

Necati Cumalı öykülerinden uyarlanan Atıf Yılmaz’ın “Adı Vasfiye” filminin 18 Mart’taki gösteriminin ardından filmin senaryosunu yazan, PEN Yazarlar Derneği 2023 Şiir Ödülü sahibi Barış Pirhasan edebiyat-sinema ilişkisi üstüne bir söyleşi gerçekleştirecek.

Fuarın son günü olan 19 Mart’ta Ahmet Ümit’in romanından uyarlanan “Sis ve Gece” filminin ardından yazar Ahmet Ümit ve yönetmen Turgut Yasalar romanın sinemaya uyarlanması süreci üzerinde konuşacaklar.

Söyleşilerin moderasyonunu yapacak olan etkinlik küratörü Vecdi Sayar, önümüzdeki yılın fuarında, bu yılki programda yer almayan usta yazarlarımızın yapıtlarının yanı sıra dünya edebiyatından uyarlanmış örneklere ve ünlü yazarlar üstüne yapılmış filmlere yer vermeyi planladıklarını söylüyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

Reklam