08 Mart 2023 19:42

Emek ve Özgürlük İttifakı'nda "Tek adama karşı ortak aday" fikri öne çıkıyor

Millet İttifakının Kemal Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı adayı ilan etmesinin ardından gözler Emek ve Özgürlük İttifakının alacağı tutuma çevrildi. İttifakta ortak aday fikri öne çıkıyor.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Millet İttifakı, İYİ Parti krizini aşarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı adayı ilan ederken, gözler Emek ve Özgürlük İttifakının alacağı tutuma çevrildi. Önümüzdeki hafta toplanması beklenen ittifakta tek adam yönetiminin yıkılması için ortak aday fikri öne çıkıyor. Kılıçdaroğlu’nun ziyareti merakla beklenen HDP’de, ortak adaya destek için Kürt sorununun çözümü konusunda bir irade beklentisi var.

Kılıçdaroğlu, aday olduktan sonra AKP ve MHP hariç Mecliste bulunan ve bulunmayan birçok partiyi ziyaret edecek. Kılıçdaroğlu’nun Mecliste değil parti genel merkezlerinde ve seçim takviminin ilan edilmesinin ardından bu ziyaretleri gerçekleştirmesi bekleniyor.

Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı sıfatıyla yapacağı görüşmeler arasında en merak edilen ise HDP’ye yapacağı ziyaret olacak. HDP, son yerel seçimlerde AKP ve MHP’nin kaybetmesi için büyükşehirlerde aday çıkarmama taktiğini izlemişti. İktidarın başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere birçok şehirde kaybetmesine yol açan HDP’nin “Kaybettirme” tutumu, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de kilit bir rol oynuyor. HDP daha önce tek adam yönetimine karşı yine ortak aday çağrısında bulunurken, bu konuda şeffaf bir müzakere süreci yürütülmesi gerektiğini açıklamıştı. CHP ve HDP arasında seçim sürecine ilişkin temaslar bugüne kadar sürdü, ancak Millet İttifakının ortak adayı belirleme konusunda kamuoyuna açık bir diyalog süreci olmadı.

İYİ PARTİ: GÖRÜŞEBİLİR AMA GETİREMEZ

İYİ Partinin masaya daha zayıf dönmesinin ardından, ittifakın HDP ile temasında daha rahat bir zeminin ortaya çıktığı konuşuluyor. Gözlerin çevrildiği HDP’de Eş Genel Başkan Mithat Sancar, Kılıdaroğlu’nu kutlayarak ortak aday konusunu görüşmek için kendisini HDP Genel Merkezine beklediklerini söyledi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise “CHP, HDP ile görüşebilir ama masaya getiremez” dedi. 

HDP ORTAK ADAYA DESTEK İÇİN NE DİYOR?

Depremin yarattığı büyük yıkımın ardından Cumhurbaşkanı adayı çıkarma konusunu yeniden değerlendiren HDP’de, Kılıçdaroğlu’nun aday ilan edilmesinin ardından destek eğilimi güçlendi. Bakanlık veya başka bir pozisyon gibi bir pazarlık içerisine girmeyeceğini net bir şekilde açıklayan HDP yetkilileri, destek vermeleri durumundaki en önemli sebebin tek adam yönetiminin yıkılması olduğunu birçok kez açıklamıştı. Ancak bu tümüyle şartsız, kayıtsız destek anlamına gelmiyor. 

HDP’nin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklemek için en önemli beklentisi, Kürt sorununun çözümünün yanı sıra saldırgan dış politika ve politik baskıların son bulması olarak özetlenebilir. Oysa Millet İttifakının mutabakat metinlerinde “Kayyum atamasının olmayacağı” dışında bu alanda açık ve net bir karar bulunmuyor. Dolayısıyla HDP’li siyasetçilerin cezaevinde olması, belediyelere atanan kayyumlar gibi politik baskıların son bulmasının dışında, HDP özellikle Kürt sorununun çözümü konusunda bir irade görmek istiyor. 

İTTİFAK YAKINDA TOPLANACAK

Ancak parti yetkililerinin de açıkladığı gibi HDP bu konularda Emek ve Özgürlük İttifakı ile birlikte hareket edecek. İttifakta yer alan Emek Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Emekçi Hareket Partisi, Toplumsal Özgürlük Partisi, Sosyalist Meclisler Federasyonundan Kılıçdaroğlu’nun ortak aday olarak desteklenmesine bir itiraz bulunmuyor. Sol sosyalist partiler Millet İttifakının restorasyon projesine karşı çıkarken, ülkenin tek adam yönetiminden kurtulması için en geniş kesimlerin destekleyebileceği ortak adayı desteklemekten yana olduklarını söylüyorlar. 

Önümüzdeki hafta ittifakta yer alan partilerin genel başkanlarının toplanması planlanıyor. Henüz toplantının ne zaman yapılacağı netleşmezken, HDP’nin Anayasa Mahkemesindeki kapatma davasında 14 Mart’ta yapacağı sözlü savunmanın ardından gerçekleşmesi bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

EMEP’ten direnişteki Kartal Halı işçilerine destek ziyareti

SONRAKİ HABER

Ankaralı kadınlar: İsyanımız yasımızı aşıyor, kadın dayanışması yaşatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa