08 Mart 2023 02:17

İZENERJİ TİS görüşmesinde işverenden yeni teklif gelmedi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ'de toplu sözleşme görüşmesinde yeni bir teklif yapılmazken, 6 aylık ücretleri için yüzde 40’lık zam önerisi işçiler tarafından yine kabul edilmedi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ şirketinde örgütlü Genel-İş Sendikası ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu süreciyle gerçekleştirilen ikinci oturum bugün gerçekleştirildi.

10 binin üzerinde işçinin çalıştığı İZENERJİ’de yetkili olan Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şubeler ile SODEMSEN arasında yapılan görüşmelerde toplu sözleşmede yer alan 75 maddeden 19 madde kaldı. Bugün yapılan oturumunda yeni bir teklif yapılmazken, geçen oturumda 6 aylık ücretleri için yüzde 40’lık zam önerisi işçiler tarafından yine kabul edilmedi.

“HİÇBİR MADDEDE ANLAŞMA SAĞLANAMADI”

İşe alım, çalışma saatleri ve taban ücrete ilişkin 6 maddenin görüşüldüğü oturumda ise hiçbir maddede anlaşmaya varılamadı. Arabulucunun katılımı ile yapılacak son oturum ise 16 Mart günü gerçekleştirilecek.

Görüşme sonrası işçilere açıklama yapan Genel-İş İzmir 9 No’lu Şube Başkanı Sedat Kenar, hiçbir maddede anlaşma sağlanamadığını söyleyerek, “Bizim direncimiz, duruşumuz, tavrımız net ortada. Eşit iş, eşit ücret boyutunda sürekli söyleyen sözler var, asıl mesele burada masada. Asıl samimiyet buradadır” dedi.

“TALEPLERİMİZ ORTADA”

Daha sonra söz alan Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız ise, “İzmir’de bir İktisat Kongresi toplandı. Ayın 15’inde Tunç Soyer’in başkanlığında yeniden toplanacak. Türkiye Cumhuriyeti ikinci 100 yılına giderken önümüzdeki günlerde yeniden anayasa ile iş kanunu yazılırsa çalışma saatlerinden tutun çocuk işçiliğe, kadınların çalışma hayatına kadar, ağır iş kollarında çalışan işçilerin 25 saat çalışması, diğer işçilerin de 35 saat çalışması anlamında bir taslak hazırlanmıştı. Taslak halindeki maddeler için ayın 15’inde yeni oturum olacak. Belki Türkiye’de iktidar değilsiniz ama İzmir’de iktidarsınız. Gelin ilk başta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 40 saat çalışmayı oturtturalım, siz iktidara gelince de Türkiye’deki 32 milyon işçinin 35 saat çalışmasını önünü hep birlikte İzmir’den açalım” dedi.

Taban ücretine sunulan teklife ilişkin de konuşan Yıldız, “Biz teklifimizi işçilerle ortaklaşa hazırladığımız toplu sözleşme taslağımızda sunduk. Ama yıllardan beri tartıştığımız bir şey var, eşit işe eşit ücret. En fazla ortak alanda çalıştığımız İZELMAN şirketi ile bu dönem grupların eşitlenmesini istediğimizi söyledik. İZELMAN toplu sözleşmesi bitmeden bu sözleşmenin bitmeyeceğini de belittik. Taban ücrete yüzde 100 zam, 3 enflasyon farkı ve 3 refah payı 6 aylık zam olarak talep ettiğimizi tekrarladık” diye ekledi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam