24 Nisan 2011 11:45

İstanbul’da çözüm çadırına polis saldırısı

YSK'nın veto kararı esnasında yaşanan sert polis müdahalelerine tepki amacıyla yaptığı basın açıklamasına polis saldırdı. Yaşanan çatışmalarda BDP'li yöneticilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınırken, Demokratik Çözüm Çadırı da polisler tarafından söküldü.YSK

İstanbul’da çözüm çadırına polis saldırısı
Paylaş

YSK'nın veto kararı esnasında yaşanan sert polis müdahalelerine tepki amacıyla yaptığı basın açıklamasına polis saldırdı. Yaşanan çatışmalarda BDP'li yöneticilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınırken, Demokratik Çözüm Çadırı da polisler tarafından söküldü.

YSK'nın veto kararı sonrasındaki protesto eylemlerinde yaşanan olaylar ve polisin sert müdahalesini kınamak amacıyla yapılmak istenen basın açıklamasına da polis saldırdı. Aksaray'daki Demokratik Çözüm Çadırı'nda yapılmak istenen basın açıklaması öncesi polisin çadırın dört bir tarafına barikat kurup, arama yaptıktan sonra alana alması tepkilere neden oldu.

'EMEKÇİLERİN BİRLİĞİNİ DÜNYA GÖRECEK'

EMEP İl Örgütü yönetici ve üyeleri de Yusufpaşa'daki Genel Başkanlık İrtibat Bürosu önünden başlattıkları yürüyüşle basın açıklamasına katıldılar. Yol boyunca "Bijî biratiya gelan" ve "Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği" sloganları akan EMEP'liler, Demokratik Çözüm Çadırı'nda coşkuyla karşılandılar. Burada bir konuşma yapan EMEP İl Yöneticisi Ercüment Akdeniz, "YGS'de bir rezalet var, iktidar yöneticileri, ÖSYM başkanı istifa etmemekte direniyor. Bu yüzden Ege'de bir lise öğrencisi hayatına kıydı. Aynı günlerde Bismil'de şiddete, baskılara direnen Kürt gençlerinden biri İbrahim Oruç kardeşimiz katledildi. Yeter artık diyoruz, Edî bese diyoruz" dedi. İşçiler, emekçiler, demokrasi ve özgürlük güçleri olarak yüz binler halinde 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nı dolduracaklarını vurgulayan Akdeniz, "Türk ve Kürt emekçilerinin birliğini bütün dünya görecek" dedi.  Daha sonra açıklama yapan BDP İstanbul İl Yöneticisi Pınar Tarlak, baskılara boyun eğilmeyeceğinin altını çizdi.

Bölgede yaşanan olaylarda karşılarına çıkan "polis terörü"nü kınadıklarını dile getiren Tarlak, "Türkiye'ye kaybettirecek bu tehlikeli süreç konusunda hükümeti uyardıklarını söyledi. Tarlak, "Halkın üzerinden eklinizi çekin, bu baskılara son verin. Askeri ve siyasi operasyonları durdurdun" dedi.

AÇIKLAMA SONRASI SALDIRI

Açıklamanın ardından polisin tutumunu 20 dakika kadar oturma eyleminde bulunarak protesto eden yüzlerce BDP'li, sonrasında etrafı barikatlarla çevrili alandan çıkarken polis ile aralarında gerginlik çıktı. Yaşanan gerginliğe polisin gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etmesi nedeniyle ortalık bir anda karıştı. Çadırın hemen arkasında yer alan Sofular Caddesi üzerinde yoğunlaşan çatışmalarda, çok sayıda gaz bombasının kullanılması nedeniyle göz gözü görmedi. Çatışmaların caddeye çıkan ara sokaklara taşınması esnasında Çözüm Çadırı'nın içerisinde bulunan yurttaşlara da yine tazyikli su sıkıldı. Bir grup çevik kuvvet polisi tarafından çadıra yönelik yapılan müdahalede çadır bütünüyle sökülüp, etrafında asılı bulunan pankartlar da toplanırken, BDP İl Başkan Yardımcısı Dursun Yıldız ile İl Yöneticisi Felemez Erkan da polisler tarafından gözaltına alındı.

SOKAK ORTASINDA ŞİDDET

Ara sokaklarda uzun süre devam eden çatışmalarda da yine çok sayıda kişi gözaltına alındı. İmam Murat Sokağı üzerinde yaşanan olayları seyreden bir genç polisler tarafından feci şekilde dövülürken, onu polislerin elinden kurtarmaya çalışan bir arkadaşı da polislerin şiddetinden nasibini aldı. Polislerden dayak yiyen her iki genç esnaflar tarafından polisin elinden zor alındı. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Sancılı bir süreç ve demokratik bir anayasa

SONRAKİ HABER

1 Mayıs Samsun’da kutlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...