24 Nisan 2011 11:44

‘YSK’yı da masaya yatıralım’

YÜKSEK Seçim Kurulu’nda (YSK) geçtiğimiz günlerde yaşanan veto krizi sonrası Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, YSK kararlarına karşı yargı yolunun açılması önerisinin ardından, hukukçular da ‘reform’ ihtiyacına dikkat çekti.Konuyu ANKA’ya değerlendiren Ankara Üniversitesi Huk

‘YSK’yı da masaya yatıralım’
Paylaş

YÜKSEK Seçim Kurulu’nda (YSK) geçtiğimiz günlerde yaşanan veto krizi sonrası Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, YSK kararlarına karşı yargı yolunun açılması önerisinin ardından, hukukçular da ‘reform’ ihtiyacına dikkat çekti.
Konuyu ANKA’ya değerlendiren Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Sancar, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSYK) ve Yüksek Askeri Şura(YAŞ) yapısı ile ilgili yapılan değişikliklerden sonra YSK ile ilgili değişikliklerin de yapılması gerektiğini söyledi. YSK’nın şeffaf olmadığını belirten ve seçimlerin denetimine yargısal denetimin bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Sancar, şöyle devam etti: “Bu organın tarafsızlığını denetlemeyi sağlayacak başka usullere de ihtiyaç vardır. HSYK dan başlayarak yüksek yargı ile ilgili bütün organlar,iki üç yıldır kamuoyunun gündemindedir. Bu son kriz YSK’yı da masaya yatırma vesilesi yarattığı için bir şans yarattı belki de.

‘YSK KALDIRILMALI’

Yargı-Sen Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise, YSK’nın kaldırılmasını ve bu yetkinin Anayasa Mahkemesine verilmesini önerdi. Anayasa Mahkemesinin bir dairesinin sadece bu işle görevlendirilsin Eminağaoğlu; “Bunun için de hukuk çerçevesinde yapılandırılmış Anayasa Mahkemesi varlığı şarttır. ” dedi.

Yargı sistemini eleştiren Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil de,  “YSK’nın ülkeyi soktuğu duruma bakın. Üstelik aynı kurum 2 gün sonra yüzde 100 kaosu yarattığı yere geri döndü. Bu kadar vahim hatalar yapan herhangi bir kuruluşa bağımsızlık verilemez.” dedi. (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Devletin 24 Nisan klasiği

SONRAKİ HABER

Sancılı bir süreç ve demokratik bir anayasa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...