02 Mart 2023 12:11

İnşaat işçileri: Deprem bölgesinde inşaatlar durdurulsun, işçilere 8 bin 500 lira ücret belirlensin

İnşaat işçileri artçılara rağmen inşaatların devam ettirilmesine tepki göstererek, “Deprem bölgesinde inşaatlar durdurulsun, işçilere 8 bin 500 lira ücret belirlensin” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Adana Heykelli Park’ta açıklama yapan inşaat işçileri artçılara rağmen inşaatların devam ettirilmesine tepki göstererek, “Deprem bölgesinde inşaatlar durdurulsun, işçilere 8 bin 500 lira ücret belirlensin” dedi.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından fay hattı boyunca meydana gelen depremlerin etkilediği 11 il için 6 Şubat’tan önce inşaatı devam eden binalarla ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine “Genel Hayata Etkili Afet Bölgelerindeki Natamam Binalar” konulu bir genelge gönderildi. Genelge, en geç bir ay içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurum ve kuruluşlardan teknik rapor alınması zorunluluğu getiriyor. Teknik rapora göre inşaatın yapımına izin verilebiliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan inşaat işçileri artçılara rağmen inşaatların devam ettirilmesine izin verilmesine tepki gösterdi. Basın açıklamasını okuyan inşaat işçisi Recai Gerçe, beton dökülmesi aşamasında veya sonrasında yaşanacak artçı ya da depremin, betonun güvenliğini tehlikeye sokacağı için inşaatların devamına izin verilmemesini, durdurulan inşaatlarda açlığa mahkum edilen işçilere en az 8 bin 500 lira, asgari ücret tutarında bir ücret ödenmesini istedi.

“İÇİNDE OTURDUĞUNUZ SARAYI DA, MECLİSİNİZİ DE, EVLERİNİZİ DE YAPAN BİZ İNŞAAT İŞÇİLERİYİZ”

İşverenin başvurması halinde kısa çalışma ödeneğinin işçinin 12 aylık aldığı ücret göz önünde bulundurularak belirleneceğini dile getiren Gerçe, şöyle devam etti: “Bu rakamlar 4-5 bini geçmiyor. Yatırılan tutarın ülkemizin mevcut ekonomik koşulları düşünüldüğünde kimseye bir faydası olmayacağı aşikardır. Bir an önce bu durumun düzeltilmesi ve çalışamayan on binlerce inşaat emekçisinin hesabına en az 8500 lira asgari ücret tutarında bir ücretin yatırılması gerekmektedir. Bu durum, inşaat işçilerinin çalışmadığı her ay için geçerli olmalıdır. Dile getirilen talep, on binlerce inşaat işçisinin talebidir. Unutmayınız ki, içinde oturduğunuz sarayı da, meclisinizi de, evlerinizi de yapan biz inşaat işçileriyiz. Fakat bunların yıkımına neden olan biz değiliz. Burada esas sorgulanması gereken işverenlerin kar hırsı ve taşeron düzenidir. Dolayısıyla inşaat işçilerinin talebinin karşılanması ve bir an önce eksik olan bu durumun ortadan kaldırılmasını istiyoruz.”

(Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karma Komisyon, Başarır ve Türkkan'ın dokunulmazlığının kaldırılması kararı aldı

SONRAKİ HABER

Adıyaman, Hatay, Manmaraş ve Malatya'da YÖKDİL/1, YDS/1, TUS/1 ve MSÜ sınavları yapılmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...