24 Şubat 2023 07:35

Renault işçileri: Yardım kolilerimizin üzerinde AKP logosunu gördük

Renault işçisi: “İşçiler parasal yardımı genelde AHBAP’a yaptılar. Çünkü AFAD ve Kızılay’a yollasak o para nereye gidecek bilmiyoruz. Deprem vergilerinin akıbeti ortada. Bunu AKP’liler de söylüyor.”

Ekran görüntüsü/ Renault Group tanıtım videosundan alınmıştır

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Deprem sonrası ülke genelinde büyüyen dayanışmaya Renault işçileri de destek verdi. İşçiler fabrikada kendi aralarında topladıkları yardım malzemelerini fabrikanın ayarladığı tırlarla deprem bölgesine gönderdiklerini, kendi gönderdikleri yardımların üzerine AKP logosu konulduğunu söyledi. İşçiler fabrikada örgütlü olan Türk Metal Sendikasının bu süreçte pasif kalmasına da öfkeli.

Deprem süreci boyunca fabrikada yaşananları Renault işçileriyle konuştuk. Depremin olduğu andan itibaren fabrikadaki bütün işçilerin elinden gelen ne varsa yapmaya çalıştığını söyleyen Renault işçisi, “Arama kurtarma çalışmasına katılan işçiler oldu. Büyük bir kısımda yardım malzemesi topladı. Bizim topladığımız yardım kolileri fabrikanın ayarladığı tırlarla deprem bölgesine gitti. Daha sonra fabrikanın internet sitesinde kolilerin ulaştığına yönelik fotoğraflar yer aldı ama o fotoğrafa dikkatli bakınca üzerlerinde AKP ambleminin olduğunu gördük, o nasıl oldu kimse bilmiyor. Bölümlerde herkes birbirine gösterdi bu fotoğrafı, tepki topladı. Hani siyaset yapılmaması gerekiyordu bu ne şimdi. Oluşan tepkilerden dolayı o fotoğraflar siteden silinmiş şimdi göremiyoruz” dedi.

“Depremin büyük olduğunu herkes kabul ediyor ama hükümetin her konuda hazırlıksız olduğunu da herkes gördü” diyen işçi, şöyle devam etti: “Askerin sahaya inmemesi büyük tepki topladı. AKP’liler kendilerince savunma yapmaya çalışıyor ama yaptıkları savunmaya bile inanmıyorlar. Plansızlık her yanıyla göründü. Erdoğan Gölcük depremi sonrası 20 yıl boyunca hiçbir şey yapmamış aksine daha kötü sürece hazırlamış imar aflarıyla bu çok konuşuluyor.”

"AKP’LİLER KENDİLERİYLE ÇELİŞİYOR"

Deprem vergilerinin nereye gittiğinin çok konuşulduğunu söyleyen bir başka işçi, “Kimse AFAD’a, Kızılay’a güvenmiyor. Parasal yardımı genelde AHBAP’a yaptılar. Çünkü AFAD ve Kızılay’a yollasak o para nereye gidecek bilmiyoruz. Deprem vergilerinin akıbeti ortada. Bunu AKP’liler de söylüyor. Ama burada çelişkili durum var, AKP’liler deprem büyük her yere nasıl yetişsinler, yapmaya çalışıyorlar gibi savunuyorlar ama yardım noktasına gelince devletin kurumuna güvenmiyorlar. Merkez Bankası para bağışı yaptı, bu da çok konuşuldu nasıl yapabiliyorlar diye. Bunu AKP’liler bile söylüyor” diye konuştu.

"TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK İŞÇİ SENDİKASINI GÖREMEDİK"

Türk Metal Sendikasının deprem sürecinde etkisiz kaldığını söyleyen işçi, şunları dile getirdi: “MESS kartlarına yatan 400 liraları deprem bölgesine gönderelim dedik, o olmaz dediler. Bir aylık aidatlarımızı yollayın dedik, onu da yapamayız dediler. Daha birkaç ay önce Türkiye’nin en büyük işçi sendikasıyız diye reklam yapıyorlardı ama o büyük sendikayı bir türlü göremedik. Ne yapıldıysa işçiler kendileri yaptı.”

Devletin mal varlığı olmayanların yüzde 69 faizli krediyle ev sahibi olacağı vaadinin de boşa çıktığını söyleyen işçi “Fabrikadan başvuran çok insan oldu. İki ay oldu halen ses yok. Arkadaşlar bankayı arıyor kendilerine verilen cevap seçimden sonraya da kalabilir oluyor. Bu proje de fos çıktı diye insanlar konuşuyor kendi aralarında” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Bursa'ya göçen depremzede: Kendi şehrimizi kendimiz inşa edeceğiz

SONRAKİ HABER

Deprem bölgesinin binlerce yıllık antik kentleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...